Шахраї в Новомосковську!

25 квітня до новомосковської міліції звернулася 30-річна місцева мешканка з заявою про те, що напередодні об 11.15 на території CЗШ №18 невідома жінка, відрекомендувавшись працівником міліції, шахрайським шляхом заволоділа золотими сережками її 10-річної доньки, пояснивши дівчинці, що сережки, можливо, викрадені та їх потрібно перевірити у міліції.

27 квітня у дворі будинку № 55 по вул. Радянській за таким самим сценарієм зловмисниця заволоділа сережками 7-річної дитини.

28 квітня о 12.30 шахрайка з’явилася на території СЗШ № 6 та заволоділа сережками ще однієї 10-річної дівчинки.

За всіма фактами шахрайств відкрито кримінальні провадження за ст.190 КК України, і зловмисниця може отримати покарання у вигляді позбавлення волі на строк до трьох років. Наразі проводяться оперативно-розшукові заходи, спрямовані на встановлення та затримання підозрюваної – і це тільки справа часу. Але поки шахрайка ходить по наших вулицях, дуже важливо попередити її наступні злочинні наміри.

Шановні батьки, вчителі, вихователі! Проведіть бесіди зі своїми дітьми, учнями, вихованцями та попередьте їх про можливі протиправні дії стосовно них. Навчіть дітей не довіряти незнайомцям, а перед тим, аби щось зробити, обов’язково спитати чи порадитися з вами!

Кожного року в новомосковській міліції реєструються заяви про шахрайства різних видів, тепер і під виглядом працівників міліції. Обережними повинні бути не лише діти, а й дорослі, бо продовжуються шахрайства проти осіб похилого віку тощо.

Тому ще раз нагадуємо: не довіряйте інформації, яку було одержано за телефоном від незнайомців і перевіряйте її, навіть якщо телефонуючий представився співробітником міліції, банку, оператором мобільного зв’язку, другом або родичем. Не поспішайте вживати термінових заходів щодо виконання пропозицій або вимог незнайомців, особливо тих, що стосуються переказу коштів на мобільний телефон або банківський рахунок. А головне: якщо ви, попри все, стали жертвами шахраїв, негайно телефонуйте в міліцію. Чим оперативніше надійде повідомлення, тим більше шансів, що зловмисників затримають. Якщо ж ви стали жертвою подібного злочину або вам щось відомо про осіб, які займаються таким промислом, негайно зверніться до міліції. Телефони 7-31-66 або 102 працюють цілодобово.

Літніх людей здебільшого «купують» обіцянками придбати, начебто від відділу соцзабезпечення, продукти за значно дешевшими цінами. Буває також, що злодії пропонують отримати якусь доплату і навіть дають ці гроші, а потім просять розміняти одну з купюр, щоб довірливий господар «засвітив» свої заощадження. Шахраї дійсно можуть зайти у відділ соцзабезпечення, відділ субсидій, центр з обслуговування самотніх чи якусь благодійну організацію і вичитати з вивішених на стіні списків адреси самотніх пенсіонерів.

Тому ми вкотре радимо вам: в жодному разі не впускайте до осель осіб, які представляються працівниками ЖЕКу, пенсійного фонду, соцстраху тощо, якщо не знаєте їх в обличчя. Намагайтеся одразу перевірити в телефонному режимі достовірність будь-якої «новини», що прийшла разом з незнайомцями. Якщо до вас завітали таки незнайомі люди з подібними пропозиціями, не вірте їм, краще негайно телефонуйте в міліцію!

Будьте обережними, пильними та обачними!

Тетяна Попова, майор міліції

Можливо, Вам буде цікаво

By