Вшановуючи пам’ять земляків

Саме завдяки Анатолію Боніфатійовичу Джусову про Новомосковськ – місто на Самарі – стало відомо далеко за межами нашого козацького краю. Адже його книгу «Історія Новомосковська» читають в усьому світі. Видана невеликим накладом, вона стала справжнім бестселером для любителів історії.

Більш детально дослідити кожен клаптик рідного міста та передати на папері становлення козацької вольниці досі не вдавалося нікому. Анатолію Боніфатійовичу, металургові за фахом, історику-краєзнавцю за покликом душі, це вдалося. З великою шаною до пам’яті своїх видатних земляків він віднаходив імена славетних новомосковців, по крупицях збирав про них матеріали і викладав на папері їх біографії. Щоб пам’ятали. Неможливо в повній мірі оцінити величезну роботу письменника, історика, кандидата технічних наук А. Джусова. Але вже зараз зрозуміло, що його роботи стануть дороговказом для майбутніх поколінь, прикладом для наслідування.

Відхід у інший світ такої великої людини є великою і непоправною втратою. Він ще багато міг зробити, дослідити, занотувати і надрукувати. Але невблаганна доля забирає найкращих, до когорти яких і належить Анатолій Боніфатійович. Так сталося, що з втратою Великого Патріота рідного міста у країні розпочалися невідворотні зміни як у свідомості людей, так і у суспільстві загалом. Українці скинули диктатора, провели революцію Гідності, заплативши за свободу дуже дорогу ціну – власні життя. І до сьогодні продовжують відстоювати незалежність рідної України. Без сумніву, Анатолій Боніфатійович порадів би таким змінам.

Минув рік від дня його смерті, і вдячні земляки вшанували видатного краєзнавця встановленням меморіальної дошки у гімназії №3, де він осягав ази науки і де сьогодні оволодівають знаннями та бережуть історичний та культурний зв’язок молоді покоління новомосковців, у чому запевнив гостей заходу Президент гімназії Максим Кулик. А міський голова Сергій Мороз нагадав присутнім на відкритті про заслуги непересічного Почесного громадянина міста Новомосковська.

Про значення досліджень А. Джусова для рідного краю розказав Іван Стороженко, товариш історика-краєзнавця, доктор історичних наук, активний науковець-дослідник і публіцист, Почесний громадянин міста.

Неоціненний вклад в історію Новомосковська вніс Анатолій Джусов, і наше завдання – зберегти і примножити його напрацювання.

Ми варті кращої долі

Вшановуючи пам’ять земляківЦього ж дня – 21-го листопада – Україна відзначала День Гідності та Свободи. Заради цих понять вийшли у минулому році на Майдан Незалежності українці, заради цих високих понять загинула Небесна Сотня і до сьогодні кладуть на вівтар перемоги свої життя кращі з кращих. Біля пам’ятної дошки воїнам, загиблим у ході антитерористичної операції, відбувся загальноміський мітинг. – Під час Революції Гідності на Майдані українці довели всьому світові, що варті кращої долі і майбутнього для себе та своїх дітей і готові боротися за це навіть ціною власних життів. Ми віримо в те, що Небесна Сотня і воїни, які зараз захищають незалежність і цілісність рідної країни, не були марними. Вони є нашим сумлінням і нашою відповідальністю, – наголосив, звертаючись до присутніх, міський голова Сергій Мороз. Хвилиною мовчання вшанували присутні всіх, хто пожертвував своїм життям заради свободи та незалежності України, і на знак вдячності поклали до пам’ятної дошки букети осінніх квітів.

Біла пляма нашої історії…

Вшановуючи пам’ять земляківНаступного дня громадськість міста відвідала меморіал жертвам Голодомору на Воронівському цвинтарі. Найжорстокішим злочином комуністичного режиму проти українського народу був Голодомор 1932-1933 років. «Голод запланувала Москва для знищення українського селянства як національного бастіону. Українських селян знищили не тому, що вони були селянами, а тому, що вони були українцями», — писав американський професор Р. Конквест. Головною причиною Голодомору 1932-1933 років була цілеспрямована злочинна політика більшовицького керівництва.

Від імені міської влади до присутніх звернулася в.о. міського голови Тетяна Дакова, закликавши земляків схилити голови у скорботі за жертвами Голодомору, аби зігріти їх світлі невинні душі. А м.н.с. Ново-московського міського історико-краєзнавчого музею ім. П. Калнишевського Костянтин Мешко розповів учасникам заходу про трагедію Голодомору у Новомосковську. Він зазначив, що Голодомор 1932-1933 років – сплановане винищення перш за все сільського населення, яке не бажало йти до колгоспів та віддавати власне майно, тим самим прирікаючи своїх дітей на неминучу голодну смерть. Костянтин Мешко назвав цю старшну трагедію «білою плямою» нашої історії і «чорною плямою» нашого життя.

Жалобну панахиду за загиблими під час Голодоморів в Україні відслужив священик Української православної церкви Київського Патріархату о. Степан.

Новомосковці вшанували хвилиною мовчання пам’ять жертв Голодоморів та поклали до пам’ятного знаку квіти.

Т. Харківських

Можливо, Вам буде цікаво

By