«Нагляд» як запобігання рецидивній злочинності

З 19 лютого по 7 березня правоохоронцями Новомосковщини проводилася операція «Нагляд». Як свідчить статистика, більшість злочинів скоюють раніше судимі особи, які звільнилися з місць позбавлення волі та не стали на шлях виправлення. У зв’язку з цим на території міста та району і проводився комплекс організаційних та практичних заходів, спрямованих на зменшення рівня злочинності шляхом профілактичного впливу на раніше судимих осіб.

Категорія громадян, яка «цікавила» правоохоронців, – це особи, які стоять на обліку в міліції, раніше судимі за тяжкі та особливо тяжкі злочини, громадяни, які мають непогашену судимість та ті, які відбувають покарання, не пов’язані з позбавленням волі. Протягом двох тижнів дільничні інспектори міліції відвідали за місцем мешкання 377 раніше судимих осіб, з яких 54 – піднаглядних, перевіряли їхній спосіб життя, проводили індивідуально-попереджувальну роботу щодо недопущення скоєння ними повторних злочинів.

Крім того, правоохоронці в ході операції перевіряли дотримання піднаглядними правил адміністративного нагляду і встановлених щодо них обмежень.

Під час операції підвищена увага приділялася виявленню фактів незаконного зберігання зброї, наркотичних засобів і прекурсорів, а також припиненню операцій з металобрухтом без передбаченого законом дозволу.

З початку заходів дільничними інспекторами міліції Новомосковського міського відділу за порушення правил адміністративного нагляду складено 8 адміністративних протоколів за ст. 187 КУпАП, за порушення встановлених судом обмежень одну особу, звільнену в 2014 році з виправної колонії, притягнуто до кримінальної відповідальності за порушення правил адміністративного нагляду за ст. 395 КК України.

Також правоохоронці перевіряли спосіб життя осіб, які формально підпадають під адміністративний нагляд і систематично порушують громадський порядок, відносно 6 осіб було встановлено адміністративний нагляд. Боротьба з рецидивною злочинністю триває.

Тетяна Попова, майор міліції

Можливо, Вам буде цікаво

By