Об’єднавши зусилля, ми зможемо подолати злочинність

Одним з найбільш важливих завдань реформування органів внутрішніх справ України є встановлення і підтримка стосунків міліції з населенням на принципах довіри і порозуміння. На сьогодні спостерігається недостатня взаємодія міліції з населенням, через що виникла ціла низка проблем. Зокрема існує несприятливий стереотип сприйняття представників міліції як воєнізованого карального органу населенням, яке вважає за краще уникати контактів із міліцією. Та й представники міліції не завжди мають необхідну підготовку й особистісну готовність до взаємодії з населенням на принципах співпраці та довіри.

Ступінь ефективності діяльності правоохоронців відбивається на соціально-психологічному стані суспільства, зокрема, у відношенні населення до діяльності міліції. Окремі дослідження, присвячені вивченню громадської думки з приводу діяльності органів внутрішніх справ в Україні, свідчать про зростання стурбованості населення положенням правопорядку в регіонах, недовіри населення до органів внутрішніх справ із приводу спроможності останніх вести боротьбу зі злочинністю, професійно надавати допомогу громадянам.

Емоційно-негативна оцінка громадянами ефективності діяльності міліції не є цілком об'єктивною, але оскільки вона властива значним прошаркам населення, із нею необхідно рахуватися. Крім того, важливо усвідомити, що така думка – потужний негативний чинник, що ускладнює роботу міліції.

На наш погляд, позитивна оцінка населенням ефективності діяльності правоохоронної сфери повинна спиратися на потужну інформаційну систему, що формує довіру до органів правопорядку. Населення часто не має об'єктивної інформації про конкретні сторони діяльності міліції, її права щодо примусових заходів. У цивілізованому суспільстві кожна доросла людина повинна знати основні завдання міліції (поліції), порядок звернення до правоохоронних органів, права й обов'язки зазначених органів. Саме така інформація, що реально відображає діяльність органів внутрішніх справ, налаштовує громадян на довіру.

З цією метою – формування позитивної думки населення про діяльність правоохоронної системи та надання населенню правової допомоги дільничними інспекторами новомосковської міліції періодично проводяться так звані сходи населення, які забезпечують вільне звернення громадян до працівників міліції за необхідною інформацією чи допомогою. Крім цього, організовуються звіти дільничного інспектора міліції перед громадою, де дільничний розповідає про свою роботу, про тих, хто порушує громадський порядок, як поводять себе особи, які знаходяться на профілактичному обліку, хто зловживає спиртними напоями і чинить вдома сімейні сварки.

Днями, за участю голови квартального комітету №33 Запорожченка О.М., було проведено схід населення на житловому масиві Кулебівка в м. Новомосковську. Про проведену роботу перед населенням звітував дільничний інспектор міліції Віталій Копитько, який довів до відома громадян інформацію про стан забезпечення правопорядку на адміністративній дільниці, удосконалення організації профілактичної роботи, а також наголосив на тому, що задля досягнення ще кращих результатів роботи було б добре, якби і місцеві жителі не стояли осторонь такої проблеми, як крадіжки особистого майна, адже на житловому масиві всі один одного добре знають, тож безсумнівно можуть допомогти міліціонерам у розкритті злочинів. В ході розмови претензій до роботи дільничного не надійшло, він відповів на питання громадян і ще раз наголосив, що ефективність боротьби зі злочинністю багато в чому залежить від активної позиції самих громадян у вирішенні цієї проблеми. Тож правоохоронці Новомосковщини сподіваються на порозуміння з боку жителів міста та району. Адже саме тісна співпраця міліції з населенням може дати позитивний результат, який насамперед потрібен самим громадянам, аби мати змогу спокійно ходити вечірніми вулицями, не хвилюватися про своє майно. А зі свого боку правоохоронці будуть робити все можливе для регулярного спілкування з населенням, яке б забезпечило вільне звернення громадян до працівників міліції за необхідною інформацією.

Тетяна Попова, майор міліції

Можливо, Вам буде цікаво

By