Час вимагає активних дій

Двадцять три роки незалежності для України не минули даремно. Нове покоління, яке зросло в уже вільній та єдиній країні, усвідомило себе частиною повноцінного українського суспільства. І зараз, коли держава переживає нелегкі часи, а на сході гинуть кращі сини українського народу, розуміння того, що ми – єдина нація, єдиний народ, усе більше міцнішає. А разом з цим з’являються і нові вимоги – до себе, до оточуючих, до влади. Українці хочуть більшого, кращого, хочуть змінюватися самі та змінювати свою країну. На тлі усіх цих перетворень з’являються численні рухи, об’єднання, спілки. Вчорашні пересічні громадяни стають сьогодні активними членами суспільства, вони хочуть брати безпосередню участь у житті своїх міст, будувати оточуючий світ за новими стандартами.

Не стало виключенням і наше містечко. Ми і раніше писали про різні організації, які з’явилися недавно, та вже активно запрацювали в Новомосковську. Сьогодні прийшов час познайомити городян із громадською організацією «Рідне місто».

Усе розпочалося із бажання зробити щось хороше для рідного міста. Четверо активістів: Євген Семенов, Дмитро Резніченко, Євген Небоженко та Сергій Беззубкін, – вирішили не обмежуватися традиційною спонсорською допомогою на міських заходах. Навесні минулого року новомосковці стали допомагати дитячому реабілітаційному центру у Придніпровську. У закладі вже звикли, що згадують про дітлахів лише кілька разів на рік, тож допомогу від наших земляків прийняли дуже охоче. Тим більше, що на увагу від новомосковців чекало майже 200 дітей.

З часом бажання допомогти почало набирати ще більш чітких обрисів. Точкою відліку став випадок з Дмитром Резніченком, який допоміг військовим розрахуватися у місцевому супермаркеті. Вдячності бійців не було меж, хоч вони і не з першої спроби погодилися на допомогу. Та гроші – найменше, чим можуть віддячити громадяни тим, хто забезпечує спокій у їх оселях ціною власного здоров’я та життя. Але тим не менше, кошти необхідні і тут, у тилу, і на фронті, де військовим не вистачає харчів, одягу, медикаментів.

А ще багато актуальних проблем назріло і в рідному місті, яке також хотілося б змінити на краще. Скільки людей потребує допомоги!

Так, восени 2014 року виникла громадська організація «Рідне місто». Іі метою стало об’єднання активних громадян Новомосковська задля здійснення просвітницької діяльності, громадського контролю за роботою органів місцевого самоврядування, сприяння реалізації суспільних ініціатив шляхом взаємодії із владою – все для покращення благоустрою рідного міста. Серед завдань ГО – організація культурних фестивалів та спортивних змагань місцевого рівня, надання безоплатної консультативної допомоги громадянам. Це, а ще багато нових проектів у майбутньому мріють втілити у життя члени громадської організації «Рідне місто». Всі вони покликані нарешті розпочати змінювати життя нашої громади на краще. Активісти організації пропагують нові підходи і нестандартне мислення, активну роботу замість нескінченних дебатів і суперечок, реальну допомогу уже сьогодні і зараз.

Час вимагає активних дій

Одночасно із створенням організації розпочалася активна робота із допомоги захисникам України.

З осені почалася співпраця з вояками третьої батареї другого артдивізіону 128-ої гірсько-піхотної бригади із Закарпаття, яка прийшла на заміну під час ротації 25-ї бригади. Хлопці відчували гостру нестачу медикаментів, термобілизни, припасів. Але небезпека полягала у тому, що військові перебували під Дебальцевим, і діставатися до них було дуже складно. Та активістам «Рідного міста» це вдалося. Важко описати радість і вдячність бійців, коли далеко від рідного дому вони зустріли допомогу, підтримку і розуміння. Новомосковці доставили велику кількість ліків, харчі, воду, одяг. А також малюнки дітей із побажаннями здоров’я і зі словами вдячності за мирне небо над головою. Як розповідають самі волонтери, на них велике враження справив героїзм бійців. Під постійними обстрілами, у холодних землянках, одягнені у літню форму за температури +12°С вони стійко тримали рубежі й раділи кожній вісточці із мирного світу!

Поїздки на фронт ще більше упевнили новомосковців у тому, що їх допомога вкрай необхідна. Тепер вони мають постійний зв’язок із військовими та їх рідними. А також не обмежуються допомогою продуктами харчування та предметами побуту.

– Ми починали з маленького, – розповідає Євген Семенов, – а згодом стали відвозити бійцям військове обладнання: тепловізори, дальноміри, прилади нічного бачення. Одного разу відвезли техніки майже на півмільйона гривень, – зазначив новомосковський волонтер.

У січні-лютому спільним рішенням членів громадської організації було вирішено докласти ще більших зусиль і допомогти фронту із санітарною машиною. Підопічні ГО «Рідне місто» саме розташовувалися в Ольховатці, що за 15 км від Дебальцевого. У полі для бійців було мало укриттів, тож існував великий ризик отримання поранень, а своєї швидкої допомоги бригада не мала. Буквально за півдня рідними бійців та небайдужими громадянами було зібрано гроші на авто та запчастини. І незабаром переобладнана машина вже була на фронті.

Під час сумнозвісного виходу із Дебальцевого волонтери весь час намагалися тримати із вояками зв’язок, відгукувалися на кожне прохання про допомогу. Чи не першими зустріли наші земляки бійців 128-ої бригади в Артемівську одразу після відходу з-під Дебальцевого. Зморені, напівживі, без найнеобхіднішого, закарпатці з нетерпінням чекали на новомосковських волонтерів, які стали за цей час для них близькими людьми.

Щотижня гуманітарна допомога, зібрана силами громадської організації та небайдужих громадян, відправляється на схід країни. Важко навіть перелічити всіх, до кого дісталися «буржуйки», рації, мобільні телефони, харчі, посуд, ліки… Так, 28-ма бригада з Одеси, яка тривалий час дислокувалась у Дніпропетровській області, потрапивши у зону АТО, знайшла в особі засновників громадської організації всебічну підтримку, і за короткий час їм уже було доставлено бензопилу, точильний станок, паробар’єр. Бійці часто намагаються зменшити свої потреби, не бажаючи обтяжувати громадян. Волонтери ж, натомість, привозять допомоги «з лишком», щоб хоч якось полегшити воякам фронтове життя.

Піклуючись про матеріальне забезпечення бійців, члени ГО «Рідне місто» не забувають і про психологічні моменти. Немає більшого щастя для наших захисників на сході, як отримати вісточку з мирної землі, знати, що про них думають і за них турбуються. Напередодні Нового року новомосковці вирішили також передати часточку свята з тилу. Переодягнувшись у Дідів Морозів, з подарунками і листівками від дітей, наші волонтери відправилися у Дебальцеве. Неможливо передати словами здивування і радість бійців, яких війна позбавила радощів звичного життя, змусивши споглядати страхіття військового часу. І хоч кожного разу діставатися до зони АТО ставало все важче, активісти жодного разу не відступили, не полишили своєї справи.

Але новомосковські волонтери теж потребують підтримки. Робота з фронтом набирає обертів, а тим часом у планах організації зробити чимало для покращення життя і у рідному місті.

Тому ГО запрошує до своєї команди волонтерів – небайдужих, відповідальних, патріотично налаштованих громадян віком від 18 років. – Разом ми зможемо зробити більше, – закликають учасники громадської організації, – і результат роботи буде відчутно одразу. А віддача від дорослих та дітей, яким ми протягуємо руку допомоги, просто неймовірна!

Усі, кого зацікавила дана пропозиція, можуть звертатися за телефонами:

  • 0509922677 Євген
  • 0677223924 Дмитро

Не залишаймося байдужими і разом змінюймо навколишній світ!

Можливо, Вам буде цікаво

By