Тополиний пух, спека, липень…

Багато людей з жахом чекають на початок літа, знаючи, що в цей час починають цвісти тополі. Їхній пух розноситься вітром по всьому місту, і лише діти радіють його появі. В цьому році тополиний пух з’явився дуже рано — і алергіки знову приречені на страждання. Проте турбуватися не варто — сучасна медицина лікує все!

Цьогоріч сезон тополиного пуху розпочався в першій декаді травня, раніше, ніж зазвичай. Тополиний пух, наче сніг, покрив вулиці і двори. Ніхто вже не пам’ятає, кому багато років тому спало на думку насадити у місті стільки тополь, проте багато хто й досі недобрим словом згадує ідейних натхненників тополиних алей. Адже можна було посадити клени, берези, дуби, та хіба мало в Україні дерев, які могли стати легенями міста, проте озеленили Новомосковськ саме тополями — і городянам доводиться це терпіти. Сьогодні містом йде масштабна вибраковка дерев та їхнє спилювання, але насправді часто знищуються практично здорові дерева, а проблемні тополі й надалі змушують новомосковців страждати через сезонну алергію. Центр міста буквально засипаний масою пуху, який заважає повноцінно дихати.

Цвістимуть тополі ще пару тижнів, тож тим, хто страждає на алергією, доведеться не солодко. Тим не менш, постарайтеся не засмучуватися, адже вплив надоїдливого пуху можна дещо зменшити. Як стверджують лікарі, алергія саме на тополиний пух — величезна рідкість. Насправді весняну алергію (або поліноз) викликають трави-бур’яни, їх пилок і спори. Саме їх на собі переносить тополиний пух. Тому якщо ви починаєте чхати і кашляти в період появи тополиного пуху, не можна безконт-рольно ковтати антигістаміни. Важливо вчасно звернутися до алерголога і з’ясувати, на що саме у вас є реакція.

Як правило, поліноз характеризується літньою нежиттю, чханням, свербінням повік, рідше нападами задухи і висипаннями на шкірі. Причиною цього є пилок рослин. Аби бути алергеном, він має належати рослинам, що запилюються вітром, бути дрібним, легким і у великій кількості. Наприклад, у берези пилок дрібний і легкий, тому й має високу алергенність, а у сосни — великий і важкий, тож здатність викликати алергічну реакцію в нього мінімальна.

Алергія іноді може бути лише до однієї групи рослин, тоді термін хвороби може тривати трохи більше місяця. Якщо ж до кількох рослин, то страждання розтягуються на все літо. Виразність проявів полінозу в якійсь мірі залежить від погоди. Холодне дощове літо переноситься легше, ніж сухе і спекотне. Швидкому переміщенню пилку особливо сприяє вітряна погода.

Якщо ви відчуваєте дискомфортні відчуття від тополиного пуху, дотримуйтесь наступних порад:

1. Намагайтеся не допускати великого скупчення тополиного пуху в приміщеннях. Закривайте вікна в машині, проїжджаючи через тополині алеї. Вдома закривайте вікна дрібною москітною сіткою, або завішуйте марлею, змоченою водою.

2. Кілька разів на день користуйтеся спреєм з морською водою. Так ви прочистите носові ходи від пуху, зволожите слизову оболонку, знімете набряк.

3. Якщо у дворі вашого будинку багато тополь, двічі на день, вранці і ввечері, протирайте поверхні в квартирі вологою тканиною. Пилосос не допоможе: він не стільки збирає пух, скільки роздмухує його по кутках.

4. Приходячи з вулиці, обов’язково вмивайтеся і промивайте ніс.

5. Ретельно підбирайте ліки від алергії. Майте на увазі, кожне з них підходить для зняття конкретних симптомів. Еріус — проти кропивниці, фенкарол — проти першіння в горлі, кларитин, кларотадін — знімають свербіж шкіри. Дітям краще підходить діазолін.

6. Купуючи ліки від алергії, уважно читайте анотацію. Зверніть увагу на такий момент: чи можна керувати машиною, прий-нявши даний антигістамін. Деякі засоби від алергії викликають сонливість.

7. Не захоплюйтеся краплями в ніс на кшталт нафтизину або галазоліну, бо можна швидко стати залежним від цих препаратів, простіше кажучи — «підсісти» на краплі. Застосовувати назальні краплі можна не більше двох разів на день і не довше тижня, інакше ризикуєте заробити серйозні проблеми зі здоров’ям.

Можливо, Вам буде цікаво

By