Комунальна галузь в тенетах політики

Минулої середи у Новомосковській міській раді відбулося засідання круглого столу за участю міського голови, його заступників, керівників комунальних служб міста та представників засобів масової інформації.

Головував на засіданні мер міста Сергій Мороз. Темою розмови стали проблеми житлово-комунальної сфери міста – недостатня матеріально-технічна база комунальних підприємств, неукомплектованість кадрів, заборгованість та несвоєчасні розрахунки населення за надані послуги, що, за словами керманича міста, у підсумку призводить до збиткової роботи підприємств.

Міський голова також зазначив, що у Новомосковську діють економічно обґрунтовані тарифи на житлово-комунальні послуги, які дозволяють 9-ти комунальним підприємствам належним чином надавати мешканцям послуги з утримання будинків та прибудинкової території, водопостачання, водовідведення, вивозу сміття та ін. Але рівень проплат за отримані послуги складає 70-80%, і борги жителів міста комунальникам вже перевищили 30 мільйонів гривень.

Міський голова звернув увагу присутніх, що голова облдержадміністрації Д.Колєсніков вимагає проводити роботу з боржниками, аби досягти стовідсоткових проплат за спожиті комунальні послуги.

Всіма присутніми керівниками було зроблено стислі доповіді про роботу підприємств. За їх словами, тарифи на сьогодні є обґрунтованими, але великі борги за спожиті послуги не дозволяють здійснювати модернізацію об’єктів, яка вкрай необхідна, адже матеріально-технічна база є надто застарілою.

За словами першого заступника міського голови О. Козлова, було розроблено схему оптимізації комунального господарства (віртуальну), на яку потрібно 0,5 млрд. гривень. Для цього будуть залучатися кошти із обласного та державного бюджетів, необхідно провести реструктуризацію боргів для боржників, аби за літній період розрахуватися за спожиті послуги. – Треба закликати до совісті людей, ми можемо платити, – впевнений О. Козлов.

Зі слів директора «Новомосковськтеплоенерго» Г.Погорєлова, за опалювальний сезон рівень проплат населення за теплопостачання склав лише 48%. У зв’язку з цим підприємство має проблеми із розрахунками за енергопостачання, тож ремонт та оновлення матеріально-технічної бази проводиться власними силами. Вартість тепла за 1 м. кв. становить: за жовтень – 1,88 грн., листопад – 4,67 грн., грудень – 7,945 грн., січень – 7,11 грн., лютий – 5,67 грн., березень – 5,73 грн.

А ось КП «Новомосковськводоканал» після переобладнання автоматизованої системи управління на насосній станції 3-го підйому вдалося зекономити 40% електроенергії, що дорівнює більше 40 тис. грн. щомісячно. Необхідно ще 1 млн. грн. для ремонту КНС-1 і КНС-2. Вартість 1м.куб. води становить: для населення – 2,28 грн., для бюджетних організацій – 5,75 грн., для інших споживачів – 8,42 грн.

Директор ТОВ НВФ «Підйомник» А.Марченко означив ситуацію із ліфтовим господарством міста, яке обслуговує 211 ліфтів, 103 з яких – відпрацювали свій термін експлуатації і потребують капітального ремонту. Керівник підприємства пояснив, що, відповідно до постанови Кабміну №529 від 20.05.2009р. плата нараховується виходячи з розміру житлової площі квартири (1кв.м. = 0,384 грн.) і нараховується усім жителям будинку, починаючи з 2-го поверху. Змінювати коефіцієнти можуть лише члени ЖСК та ОСББ. Але таких будинків у місті лише 17, і серед мешканців у цьому питанні активності не спостерігається, оскільки практично у всіх житлових будинках зношені комунікації, тож брати клопіт на свої плечі люди не хочуть. Хоча, як зазаначив С. Устименко, вже у 2015 році, коли у дію вступить Житловий кодекс, це доведеться зробити, оскільки у місті майже 100% житла приватизовано. Тож рано чи пізно, а утримувати свої квартири, будинки та прибудинкові території люди будуть змушені самостійно.

Про стан справ у ТОВ КК «Коменерго-Новомосковськ» розповів присутнім його директор Г. Абрамян. Оплата населенням послуг підприємства складає 90-92% . Здавалось би, хороший результат, але керівник зазначив, що всі обіцяні місту роботи не можуть бути виконані (наприклад такі, як встановлення лавок у дворах). На запитання про перелік послуг, які надає підприємство, директор відповів, що для кожного конкретного будинку розроблено свій перелік, нарікаючи при цьому на додаткові і неоплачувані роботи, як, наприклад, промивка труб по закінченню опалювального сезону, ремонт стикових швів у панельних будинках та ін.

Як зазначив заступник директора КП «Новомосковський комбінат комунальних підприємств» С. Коцюра, зима тільки закінчилась, тож основні роботи з благоустрою попереду:

а це – ремонт асфальтного покриття та прибирання вулиць, озеленення міста. Планується відремонтувати вулиці Радянську, Сучкова, 195-ї Стрілецької дивізії, Українську, Червоноармійську, Комсомольську… Капремонт буде проведено на вул. Спаській та Шевченка, де ремонтні роботи розпочнуться вже влітку.

Керівник міського КП НККП С. Нетудихатка доповів про стан справ із вивезення ТПВ із багатоквартирних будинків. Рівень проплат за послугу складає 71%. Щодня з міста вивозиться в середньому 200-216 м. куб. відходів. Із 35 стихійних звалищ у місті ліквідовано 22. Завдяки утилізації відходів із м. Дніпропетровська у минулому році підприємство спрацювало із прибутками, завдяки чому вдалося відремонтувати техніку. Зараз завезення сміття із обласного центру припинилося, тож за такого рівня проплат підприємству буде важко виживати, прогнозує директор. Тариф за вивезення ТПВ складає 6,8 грн. з однієї особи.

У словах кожного керівника червоною ниткою проходила необхідність підвищення тарифів на всі комунальні послуги. На плечі споживачів знову важким тягарем лягають втрати через зношені системи мереж водо-, теплопостачання та інші недоліки відпрацьованих механізмів.

Тема комунальних тарифів і їх постійне зростання торкається і хвилює всіх українців. Як зазначає на цю тему у журналі «Кореспондент» №13(552) від 5.04.2013р. Ірина Соломко, «…20 березня Кабмін зробив чудовий презент українським міліардерам та мультиміліонерам із числа тих, хто контролює облгази, обленерго та водоканали: уряд виділив із держбюджету 5,1 млрд. грн. на погашення різниці між тарифами на „комуналку” та реальною собівартістю виробництва цих послуг… Щедрість держави, яка дотує галузь за рахунок платників податків, обурює експертів: об’єктивно оцінити реальні витрати облгазів та обленерго держава не може через заплутану систему розрахунків тарифів, а значить, у гравців галузі є можливість штучно підвищувати витрати. Крім того, продовжуючи дотувати галузь, влада ставить хрест на її модернізації, яка вкрай необхідна… Така ситуація вигідна керівництву країни, яке таким чином підтримує власну популярність, не сварячись із власниками водоканалів, облгазів та обленерго».

І можновладці, і експерти, і пересічні українці, і самі комунальники розуміють, що питання тарифів є політичним.

І поки існуватиме така ситуація, тягар невирішеності лягатиме на плечі споживачів, зубожіння яких є очевидним при фінансовому благополуччі кількох багатіїв України.

Тамара Харківських

У статті «Комунальна галузь у тенетах політики» від 11.04.2013 року (випуск №13), згідно прес-релізу, наданого прес-службою міської ради, було помилково вказано тарифи на водовідведення без урахування тарифів на водопостачання.

Згідно рішення виконавчого комітету Новомосковської міської ради від 16.11.2011 року № 612 у м. Новомосковську діють наступні тарифи на послуги водопостачання за 1 м куб.:

– населення – 6,39 грн.;

– бюджетні організації – 9,68 грн.;

– інші споживачі – 10,66 грн.;

на послуги водовідведення за 1 м куб.:

– населення – 2,89 грн.;

– бюджетні організації – 5,75 грн.;

– інші споживачі – 8,42 грн.

Можливо, Вам буде цікаво

By