Попередження телефонних шахрайств

Шахрайство є одним із найпоширеніших сьогодні способів заволодіння чужими грошима і майном. Для досягнення своїх злочинних цілей зловмисники використовують будь-які способи, вміло граючи при цьому на людських почуттях.

У сучасних умовах дуже популярним стало так зване телефонне шахрайство, коли, наприклад, шахрай телефонує людині іповідомляє, що його родича затримали співробітники міліції, і тепер йому доведеться понести кримінальну відповідальність…

Місцевою міліцією постійно проводиться роз’яснювальна робота серед населення щодо цього виду шахрайства, в тому числі і через засоби масової інформації, але достукатись до свідомості всіх громадян, мабуть, неможливо. Тому запам’ятайте самі та перекажіть якомога більшій кількості своїх близьких і знайомих наші поради про те, як уберегтися від телефонного шахрайства. Але перед цим наведу недавній приклад такого шахрайства.

16 січня цього року о 10.40 на мобільний телефон 69-річної мешканки м.Новомосковська зателефонував невідомий, який назвався Леонідом, і повідомив, що її син потрапив у дорожньо-транспортну пригоду, внаслідок чого він пошкодив чужий автомобіль і їй необхідно заплатити 8 000 гривень, щоб все владнати. Жінка мала лише 700 гривень, про що й повідомила незнайомцю, а той, як не дивно, погодився все владнати і за таку суму. Виконуючи інструкції незнайомця, вона пішла в банк, де перерахувала свої 700 гривень на вказаний чоловіком рахунок. І тільки потім, коли вийшла з банку, зателефонувала синові, який знаходився на роботі і в ДТП не потрапляв…

При отриманні подібної інформації у будь-якої людини виникає стресовий стан – це і є головна задача афериста. Тепер, коли потенційна жертва, переживаючи за безпеку родича, готова на все, лише б йому допомогти, зловмисник пропонує розв’язати проблему. Для цього потрібно перерахувати на рахунок мобільного телефону чи банківський рахунок певну суму грошей. На збирання грошей дають дуже обмежений час. Перебуваючи в стані стресу, люди, не роздумуючи, поспішають роздобути необхідну суму. При цьому вони навіть не здогадуються набрати номер самого «затриманого» або зателефонувати в міліцію, щоб упевнитися, що дана інформація відповідає дійсності. До правоохоронців потерпілі звертаються лише тоді, коли гроші шахраю вже передані.

Шановні громадяни! Не реагуйте на дзвінки від сторонніх осіб, які представляються співробітниками міліції і вимагають крупні грошові суми. Пам’ятайте, що дача хабара – це теж злочин! Про надходження подібного дзвінка слід негайно повідомити в міліцію за телефоном 102 і діяти згідно інструкцій оперативного чергового.

Не довіряйте інформації, отриманій від незнайомців по мобільному телефону, та звертайте увагу на номер, з якого вам телефонують. Завжди перевіряйте таку інформацію, ставте якомога більше запитань, запишіть дані особи, яка вам телефонує.

Пам’ятайте: навіть якщо незнайомець називає себе працівником правоохоронних органів, оператором мобільного зв’язку, журналістом, вашим родичем чи знайомим, не поспішайте виконувати його прохання, особливо ті, які стосуються переказу коштів.

Найкращий спосіб протидіяти шахраю – ігнорувати його запитання, пропозиції чи вимоги. Бережіть себе та своїх близьких.

Тетяна Попова, майор міліції

Можливо, Вам буде цікаво

By