“Знак оклику!”: Скарби Януковича

Журналісти “Знаку оклику!” дізнавалися, які скарби ховав від власного народу у Межигір’ї екс-президент Віктор Янукович.

Маніакальне прагнення до власної наживи і збагачення – це, напевно, єдиний талант Януковича.

Державна резиденція “Межигір’я”, яку президент-утікач привласнив разом із понад сотнею гектарів землі поблизу Київського водосховища, знову перейшла у володіння держави. Тепер це справжнє місце паломництва, найпопулярніший об’єкт відвідування киян і гостей столиці. Усім кортить побачити, якими скарбами володів одіозний уже колишній президент і що він приховував за 6-метровим парканом. За тиждень, відколи стіна упала, “Межигір’я” відвідали сотні тисяч звичайних українців. Відкритим для простих смертних став і будівельний майданчик на колись заповідному кримському мисі Айя, де родина Януковича будувала собі дачу на узбережжі Чорного моря. Це місце також було закритим, відколи “сім’я Януковича” поклала на нього око.

Колишні володіння колишнього голови держави відвідала журналіст “Знаку оклику!” Тетяна Шустрова.

6-метровий паркан резиденції “Межигір'я”, неприступність якого охороняли бійці спецпідрозділу “Беркут”, буквально упав 22 лютого. Тисячі людей щодня прибувають сюди, аби побачити вже колишню власність колишнього президента. Жив у “Межигір'ї” він справді як цар. Всі 140 гектарів засаджені лісом, луками, декоративними клумбами і газонами для гольфу.

Янукович залишав “Межигір'я” похапцем. Ось відео із камер спостереження, на якому видно, як завантажені гелікоптери покидали резиденцію.

Однак, звісно, все забрати з собою Янукович не зміг. Ангар із десятками раритетних, піввікових автомобілів, що збереглися в ідеальному стані. Стоянка із новими суперкарами за сотні тисяч доларів, кількаповерхові будинки для гостей, свій зоопарк, озера й античні статуї. Обійти територію пішки просто неможливо. Працювали в маєтку сотні людей, а все господарство Януковича обслуговував спеціальний ЖЕК.

Та найбільший інтерес відвідувачів і журналістів викликала славнозвісна дерев’яна “Хонка” – оселя колишнього “гаранта”. Цей будинок закритий для відвідувачів – тут так багато скарбів, що охорона просто боїться мародерства. Однак журналістам “Знаку оклику!” вдалося потрапити всередину. Тисячі квадратних метрів 4-поверхової споруди нагадують великий торговельний центр, який просто нереально обійти за день. На кожному кроці – свідчення того, як любив себе Віктор Федорович.

ОЛЕСЬ БІЛОУС, представник самооборони “Межигір'я”:

– Президент Янукович. Армянський коньяк. Турбослім. У Віктора Федоровича дуже багато алкоголю. І ще більше ліків. Таке враження, що він тільки пив і лікувався. Серйозно.

Ось домашній кінотеатр Януковича зі шкіряними масажними кріслами. Все оздоблено коштовним червоним деревом. А це – два ліфти зі скляними дверима, прикрашеними стразами swarovsky, на яких Янукович пересувався з поверха на поверх. Розкіш, блиск і золото панують і у ванних кімнатах оселі. Позолочені тут навіть смітники.

ТЕТЯНА ШУСТРОВА, журналіст:

– Золоті унітази Януковича виявилися міфом. Однак у ванних кімнатах ми побачили багато сантехніки, вкритої справжньою позолотою.

А ось так виглядає кабінет Януковича – той, який він нібито винаймав за державні кошти, аби працювати вдома.

ОЛЕСЬ БІЛОУС, представник самооборони “Межигір'я”:

– Віктор Федорович багато любив читати, багато любив розглядати – “Ордєна і медалі”.

Тлумачний словник Даля – одна з настільних книг. Однак на небувалий нарцисизм вказує й велика кількість власних книг.

ТЕТЯНА ШУСТРОВА, журналіст:

– За сумами авторських гонорарів Віктор Янукович, як відомо, ввійшов до десятки найбільш високооплачуваних авторів світу. Ось і в його кабінеті книжки, як ось ця – “Шлях до успіху” – входять до когорти його улюблених.

А це зала прийомів екс-президента, тут він залишив музичну скриню, ікони, більярдний стіл та рояль. Усі стільці для гостей також мерехтять золотом.

Наші спостереження свідчать про те, що в “Хонці” разом із Януковичем мешкала й жінка. Декотрі ЗМІ називають Любов Полєжай неофіційною дружиною екс-президента. У неї одна з найрозкішніших спалень у маєтку. Звідси також вивезли все коштовне.

ОЛЕСЬ БІЛОУС, представник самооборони “Межигір'я”:

– Усе вигрібали. Тобто лишилися насправді одні коробочки. Тут десятки і сотні коробочок. Ось нитки для в’язання, видно, що тут жила жінка, а не чоловік. Можливо, Віктор Федорович ходив до неї. Все вигрібали – все на світі. Фото були. Нема. Все вигрібали, напевно в свої сумки ховали. Яйця Фаберже. Це каталог яєць. Тут, до речі, в них є. Ну, “всє царскіє люді любят Фаберже”.

Блукаючи поверхами “Хонки”, ми натрапили на гардеробну кімнату Віктора Федоровича. Тут майже порожньо, вивіз усе! Залишив лише невідомі простому українцеві приладдя для зберігання своїх розкішних цяцьок.

– Для зберігання годинників. Ці штучки можна увімкнути, вони будуть крутитися. Дванадцять годинників Віктора Федоровича ось так от крутяться – він ними милується. Забобонний був – у багатьох шухлядах лежать копійки.

Та попри забобонність Янукович вважав себе щирим вірянином. В окремій кімнаті маєтку було облаштовано особисту церкву для VIP-прихожанина.

ОЛЕСЬ БІЛОУС, представник самооборони “Межигір'я”:

– Його персональний священик відпускав гріхи, а Віктор Фьодорович на наступний день знов грішив – і так круговорот гріхів у природі. Це кімната, приміщення, в якому найбільше золота, в якому жодна ікона не написана за канонами.

Аби обійти “Хонку”, журналісти витратили цілий день. Однак дух несмаку, нарцисизму і казнокрадства, який витає у тутешньому повітрі, перебиває враження від розкоші, з якою жив Янукович.

ТЕТЯНА ШУСТРОВА, журналіст:

– Ще нещодавно всі могли лише здогадуватися, якими скарбами володіє Янукович. Однак насправді ніхто й уявити не міг, що приховано за високим парканом. Розкішні автомобілі, коштовні меблі, люстри – усе це було придбано за кошти, накопичені незаконним шляхом за роки при владі.

Після втечі екс-президента в резиденції “Межигір'я” залишилися тисячі документів бухгалтерії маєтку. Спершу ці документи хтось намагався ліквідувати, однак журналістам вдалося врятувати великий масив інформації, розповідає журналіст Олег Хоменок.

ОЛЕГ ХОМЕНОК, старший радник з питань друкованих ЗМІ Internews Network:

– За вчерашний день мы отсканировали порядка 3 тысяч страниц. Вот эти папки – это уже готовы. Вот так выглядели некоторые документы. До того, как бросить их в воду, их пытались сжечь. Но, судя по тому, что не было времени, много документов просто было выброшено в речку.

З документів стає зрозумілим, що найбільше грошей ішло на ремонтно-оздоблювальні роботи “Межигір'я”, декор, догляд за садом і тваринами. Однак журналісти знайшли й інші секретні матеріали.

ОЛЕГ ХОМЕНОК, старший радник з питань друкованих ЗМІ Internews Network:

– Здесь есть документы по “Танталиту”, здесь есть документы по нескольким благотворительным фондам, здесь есть документы по строительству “Межигорья”. Ну вот, эта вот папка – это “Танталит. Служебные записки и договоры”. Мы можем взять документ, вот например, это служебная записка о заключении договора на поставку мебели в “Галеон” на 31 млн грн.

Таких службових записок було знайдено кілька – в цілому йдеться про суми в десятки мільйонів гривень. Ці документи, зібрані за вісім останніх років, дають уявлення про те, скільки коштувало “Межигір'я”, яким чином проводили кошти і куди ці гроші йшли. Відскановані файли журналісти вже зробили публічними – їх можна побачити на сайті “Януковичлікс.орг”.

Із відстороненням Януковича від повноважень відкритим для відвідувачів став і державний ландшафтний заказник на мисі Айя в Криму. Тут родина екс-президента будувала собі дачу. Найрозкішніші заповідні місця привернули увагу “сім’ї” сім років тому, коли Янукович був головою уряду. За кілька місяців розміщена тут база відпочинку Укравтодору разом із пляжем – славнозвісним “Загубленим світом” – потрапила до приватних рук за смішні 6 мільйонів 360 тисяч гривень. Територію закрили і розпочали на ній масштабне будівництво. Офіційно проїзд до заповідника був заборонений через реконструкцію.

Охоронець:

– Пожароопасный период!

– А что тут реконструируют, расскажите?

– Девушка, оно вам надо?

– Охрану вызовем, вас задержат и все! Здесь охрана омоновцев. Здесь стройка идет!

Одразу ж за будівництвом на мисі розкинулася гора Куш-Кая заввишки у майже 600 метрів. Вона також мала захищати сім’ю Януковича від незваних гостей.

– Не надо ходить, ребята. Я вам не советую. Там с овчарками стоят, вы что?! Вас разорвут овчарки. Вот здесь простые, а там – овчарки стоят. Вы что?!

Що ж приховують від очей відвідувачів на мисі Айя, “Знак оклику!” вирішив з’ясувати, пробравшись до сусідньої бази відпочинку “Батиліман”.

Охоронець на “Батилімані”:

– Вы пройдите, если у вас время есть, если вы хотите попасть в милицию, чтобы вас ложили лицом в грязь… Там стройка на ранге правительства. Видимо, младший Янукович там. Сильное наблюдение, видео, усиленная охрана. Так что лучше туда и не суйтесь, чтобы вас не постреляли.

Активна стадія забудови колишньої бази відпочинку шляховиків розпочалася півтора року тому. Між “Айєю” і “Батиліманом” встановили паркан заввишки у чотири метри. Від цікавих він приховує велетенський клубний будинок із царським залом прийомів, басейном, спортзалом, кінозалом і навіть зброярнею.

Охоронець на “Батилімані”:

– Там яхтинг будет, там вертолетные площадки, там все!

Будівельники, які будували дачу Януковича на мисі Айя, розповіли нам, що будівництво заплановане на кілька років.

– А что вы там строите?

– Ну, дачу – наверное, для среднего сына.

– Что-что?

– Дачу для среднего Януковича.

– А большая она?

– Большая.

– А много строителей задействовано?

– Ну, человек 500, наверное.

Вештатися територією вночі нам не радили.

– Если в ночное время попадете – там вплоть до стрельбы они охраняют. Ночью тоже не ходите. Они ж предупреждали, что могут даже огонь открывать.

Кілька будівельних кранів та інша техніка зводили щонайменше 5-поверховий маєток завдовжки у 100 метрів, з панорамними вікнами і царськими зовнішніми колонами на фасаді.

Між тим кримські екологи б’ють на сполох. Масштабне будівництво на Айї вже призвело до порушення екосистеми.

СЕРГІЙ КОРНІЄНКО, член кримської екологічної організації “Зелений фронт”:

– Непоправимый ущерб! Оценить его морально невозможно. Там растут деревья, которым – основное количество – это 500-700 лет. Это можжевельник, это земляничное дерево – краснокнижные. Есть достаточное количество редких сосен. Это реликтовый уголочек, который хочется урвать себе и оставить. А почему территория огромная отводится – ну, чтобы никто не мешал, не подходил близко, чтоб территория не простреливалась, не проглядывалась.

Кримські політологи стверджують, що для сильних світу цього, поки вони при владі, ласим буде будь-який заповідний шматок нашої країни. За кордон вони подадуться в останню чергу.

ДМИТРО ОМЕЛЬЧУК, політолог:

– А там покупать надо. Там за деньги покупать. Там все можно, там наверняка можно найти объект, который он может купить, а здесь покупать не надо. Пришел к власти – надо хапать, пока есть ресурсы.

Можновладці та члени їхніх родин тому й полюбляють заповідні місця, щоби бути подалі від зайвих очей. А намагаючись приховати свою власність, вони долучають до загарбницьких схем інших – наближених і впливових осіб. Так, компанію “Танталіт”, яка нібито володіла “Межигір’ям”, торік за 146 мільйонів гривень придбав народний депутат Сергій Клюєв. Не викликає сумнівів, що цю “липову” угоду було здійснено, аби відвернути корупційні підозри від Віктора Януковича і приховати його реальну власність. 23 лютого Верховна Рада ухвалила постанову про передачу “Межигір'я” державі. Так має бути вчинено і з іншими об’єктами, на які поклала око родина колишнього президента України.

Источник: TBI

Можливо, Вам буде цікаво

By