Трагічна сторінка історії

Минулої неділі у всьому світі відзначали Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.

1 листопада 2005 року Генеральною Асамблеєю ООН цей пам’ятний день було приурочено до річниці визволення 27 січня 1945 року в’язнів концентраційного табору Аушвіц (Освенцім) солдатами армії СРСР.

У прийнятій резолюції ООН йдеться про неприпустимість заперечення Голокосту, як історичної події, а також міститься заклик розвивати освітні програми про геноцид і, як історичні пам’ятки, охороняти місця, де відбувалися масові вбивства євреїв.

Вперше Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту відзначили у 2006 році. Цього року, за рішенням Генеральної Асамблеї ООН, Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту присвячено дітям, які, як йдеться у зверненні Генерального секретаря ООН, «на власному досвіді пізнали саму сутність зла».

Офіційно визнано, що під час Другої світової війни нацистським режимом було вбито близько шести мільйонів євреїв і мільйони людей інших національностей, з них від 2,2 до 2,5 млн. – на території колишнього Радянського Союзу, значною мірою в Україні. Три мільйони людей загинули в газових камерах, близько двох мільйонів розстріляно, багатьох було вбито іншими методами. Багато хто помер від голоду, виснаження, примусової праці або екстремальних життєвих умов, у яких вони були змушені перебувати.

Не оминула ця трагедія і наше місто. Під час Голокосту загинуло 3,5 тис. мешканців нашого міста – 2100 чоловіків, 1040 жінок та 360 дітей, які не встигли досягти 16 років. Для багатьох наших земляків ці цифри – не лише суха статистика, а й глибока особиста драма, вони втратили близьких і дорогих їм людей. Розстріли наших земляків відбувалися на території колегіуму №11, а також на всім відомих «пісках». Зараз у цих місцях встановлено пам’ятники, які нагадують нам про ті страшні часи. Історичні трагедії повторюються, коли суспільство починає забувати про них. Тому ані звірства фашистів, ані жах Освенціма не мають бути забуті, якими б давніми вони не були.

Голокост є однією з найбільш драматичних сторінок в історії Європи, яка назавжди закарбується в пам’яті людства.

Можливо, Вам буде цікаво

By