Запали свiчку пам\’ятi

День пам’яті жертв голодоморів — щорічний національний пам’ятний день в Україні, що припадає на четверту суботу листопада.

Україна – житниця Європи, що пережила не один голод. Це лихо з різних причин пронеслося землями України в 1921-1923, 1932-1933 та 1945-1946 роках. Однак найбільш жахливим і штучно викликаним був великий голод 1932-1933 років. Навіть сьогодні важко назвати точну цифру жертв цього злочину.

Останні дослідження кажуть, що за один рік померло щонайменше чотири мільйони людей.

Голод нищить не лише тіло, а й глибоко вражає людську душу, зароджує в ній страх, що паралізує волю для спротиву тій ідеології, яка забирає свободу, і цей страх передається із покоління в покоління. Ці рани можна зцілити лише за допомогою пам’яті. Ось чому пам’ятати про ці події є важливим не лише для того, аби зцілити рани минулого, а й щоб запобігти повторенню подібних злочинів у майбутньому.

І не треба шукати ворогів, на котрих хотілось би вилити біль і з ними поквитатися. Українці є християнським народом. До цієї пам’яті їх закликає християнське сумління, яке цим хоче проголосити всьому світові правду про ці події і саме через правду запобігти новим злочинам будь-якої ідеології проти людства.

Пам’ять про Голодомор в Україні має стати застереженням для всіх націй і народів та вберегти світ від повторення подібного. Адже без пам’яті про минуле, без врахування гірких історичних уроків неможливо рухатися вперед, мати мудрість і сміливість для протидії викликам майбутнього.

Незалежно від переконань і поглядів, у суботу, із 16 до 18 год., кожен українець може долучитися до доброї справи: вшанування пам’яті тих, хто помер з голоду, поставивши на підвіконня запалену свічку.

Можливо, Вам буде цікаво

By