Ані собі, ані людям

Останнім часом українці все рідше довіряють утримання та обслуговування своїх житлових будівель та прибудинкових територій ЖЕКам та іншим стороннім організаціям. Адже сплачуючи регулярно та в повному обсязі рахунки за комунальні послуги, власники помешкань не завжди отримують їх якісними та повноцінними. Тому громадяни змушені брати управління своїм господарством у власні руки і створювати Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі ОСББ).

Довідка. Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, або ОСББ – це неприбуткова юридична особа, створена власниками житлових та нежитлових приміщень для спільного (!!!) кори-стування, утримання та управління своїм будинком та прибудинковою територією, а також для юридичного оформлення їхніх майнових прав на будинок та прибудинкову територію. Тобто всі співвласники будинку мають рівні права на ведення господарської діяльності такого товариства, включаючи й отримання прибутків від здачі приміщень в оренду комерсантам.

І хоч мешканців будинку №10 по вулиці Жовтневій турбує й цей бік питання, але до приймальні міського голови минулого тижня їх привела абсурдна ситуація, яка склалася навколо їхнього будинку.

Справа в тому, що раніше будівля мала статус гуртожитку, але більшу частину кімнат було приватизовано їхніми мешканцями. Однак залишилися й такі, що й досі перебувають у комунальній власності й належать Новомосковському міськвиконкому. Крім того, весь перший поверх займають різні господарі: у приватизованих приміщеннях – магазини, а комунальні служби (а саме Новомосковськводоканал) винаймають площі за 1 гривню на рік.

Мешканці гуртожитку вже кілька років як провели загальні збори, про що є відповідний протокол і, маючи всі правові підстави, подали документи на оформлення ОСББ. Також власним коштом співвласників було проведено експертизу будівлі, про що було складено відповідні дефектні акти.

І спочатку, начебто, ніяких проблем не виникало, але час йшов, а справа стояла на місці. На початку 2012 року мешканці звернулися до місцевої влади за роз’ясненням ситуації, на що отримали письмову відповідь від міського голови про те, що їхнє питання буде розглянуто у квітні того ж року. Закінчується вже 2013-й, а віз і нині там…

Цього разу міському голові таки довелося зібрати коло спеціалістів, аби знайти не лише відповідь на питання – в чому проблема, а й шляхи її вирішення. Для цього у малій залі міськради Сергій Мороз зустрівся з мешканцями будинку. Крім мера у засіданні взяли участь: перший заступник міського голови з питань народно-господарського комплексу міста Олександр Козлов, в.о. начальника управління житлово-комунального господарства та капітального будівництва Валерій Біліченко, начальник відділу майна та комунальної власності Ярослав Власенко та головний спеціаліст управління житлово-комунального господарства, капітального будівництва Сергій Левченко та спеціаліст юридичного управління Світлана Іщенко.

Під час обговорення питання представники товариства розповіли про жахливі умови, в яких їм доводиться жити. За їх словами, парадна перетворилася на громадську вбиральню, де ночують безхатченки і вечорами збираються гомінкі компанії. Двері з домофоном, які мешканці встановили за власний кошт, невідомі особи вирвали з корінням, попередньо розібравши цегляну кладку. Дах постійно тече. Системи водо- та теплопостачання знаходяться в аварійному стані – і ремонтувати їх ніхто не збирається.

На питання: чому міська влада досі не передала будівлю на баланс створеного ОСББ, мешканці отримали відповідь, що для оформлення такого об’єднання будівля має бути приватизованою повністю, а доки частиною приміщень володіє міськвиконком, зняти його з балансу міста неможливо.

Обурені мешканці вимагали знайти рішення й таки передати їм будівлю, аби вони мали можливість самостійно вести господарську діяльність пов’язану із утриманням приміщень та прибудинкової території. На що знайшлася швидка відповідь: немов, для того, аби за власний кошт робити ремонт у під’їзді, не обов’язково бути балансоутримувачем. Тобто городяни можуть витрачати гроші на спільне із містом майно, але розпоряджатися ним у повному обсязі – навряд. Будівля, за словами чиновників, знаходиться лише в оперативному користуванні власниками приватизованих приміщень.

Начальник відділу майна та комунальної власності Ярослав Власенко роз’яснив ситуацію і доповів, що такого ОСББ взагалі не мало б існувати, оскільки на момент подання документів на оформлення товариства, не всі приміщення в будівлі було приватизовано. Але балансоутримувачем тоді був СК «Трубник», та коли він збанкрутів, за його борги будівлю було відключено від мережі електропостачання. Тож, аби повернути людям електрику, єдиним на той момент правильним рішенням було створення ОСББ.

На захист городян встав депутат міськради Костянтин Пузирь, який навів аргумент, що багато кімнат у гуртожитку займають зовсім не ті люди, які мають на це право, а деякі з приміщень не використову-ються взагалі. Тобто можна зробити висновок, що якби всі кімнати були заселені та використовувалися за призначенням, то їх би давно було приватизовано і такого питання не виникло б взагалі.

Зрозумівши, що вирішення їхнього питання зайшло в глухий кут, ображені мешканці запитали в мера – як їм боротися з тим безладдям, що коїться на першому поверсі їхнього будинку. Як рішення, міський голова запропонував їм збудувати свій окремий вхід одразу до другого поверху.

Мешканці сприйняли таку пропозицію, як знущання, та пообіцяли звернутися зі скаргою до асоціації співвласників багатоквартирних будинків.

В свою чергу, міський голова пообіцяв мешканцям винести проект рішення про передачу будівлі на баланс ОСББ на розгляд депутатів на найближчому засіданні новомосковської міської ради.

Андрій Александрович

Можливо, Вам буде цікаво

By