На Дніпропетровщині ЖЕКи планують замінити керуючими компаніями

Про це під час брифінгу повідомив в.о. заступника голови, керівник апарату облдержадміністрації Геннадій Корбан. Це місцева реформа житлово-комунального господарства, яка спрямована на підвищення якості послуг у цій галузі.

На сьогоднішній день житлово-комунальні послуги жителям надають ЖЕКи. Ці структури вже давно є больовою точкою для житлово-комунальної системи.

«Це не просто больова точка. Це проблема для всіх – і для населення, і для самих ЖЕків. Вони не лише не виконують своїх функцій, але є тим органом, де відбиваються різноманітні зловживання. Тому ми пропонуємо заповзятливим людям організовувати керуючі компанії, які на договірній основі будуть надавати послуги населенню. Це по суті перехід на «аутсорсинг». Така система сьогодні існує у всьому світі. Ми хочемо почати її впроваджувати в регіоні», – сказав Геннадій Корбан.

В той же час він додав, що процес переходу на цю систему буде нелегким. Адже багато житлових будинків (ліфтове господарство, покрівлі тощо) занедбані.

«Ми вже на старті цього процесу. Облдержадміністрація знаходитиме можливість, аби проводити базовий пакет ремонту – покрівлі, ліфту… Після чого обслуговування будинку буде передано керуючій компанії. Для цього буде розроблено відповідну програму», – наголосив Геннадій Корбан.

Така система призведе до підвищення якості та здешевлення послуг, які раніше надавав ЖЕК. Адже обслуговування будинку та його прибудинкової території буде знаходитися у зоні відповідальності мешканців та керуючої компанії. У той же час ці компанії конкуруватимуть між собою – і мешканці будуть обирати, з якою компанією їм підписувати угоду, а з якою – ні.

Наступна пропозиція, яку озвучив Геннадій Корбан, – корпоратизація підприємств водо- та теплопостачання. Ця сфера послуг також сьогодні носить проблемний характер. Адже постійно виникають питання зловживання тарифами, ці підприємства є збитковими. Для того, щоб зробити їх прибутковими або як мінімум не збитковими – їх необхідно корпоратизувати, тобто почати передавати у приватні руки відкрито та прозоро.

Прес-служба ОДА

Можливо, Вам буде цікаво

By