Демократія без дисципліни?

Перший сніг, який, як завжди для комунальної служби О. Громадського випадає несподівано, влаштував перевірку роботи ввіреного йому підприємства. Як почуваються новомосковці на слизьких та засніжених вулицях, вони розповіли кореспондентам газети.

Любов Дмитрівна, пенсіонерка:

– Що вам сказати? Я пропрацювала у цьому місті 50 років лікарем, жила при різній владі і найкращу згадку маю про радянські часи. Тоді комунальники вміли працювати і реагувати на будь-які зміни погоди вчасно: у зимову негоду чи літню спеку працювали безперебійно. Коли вони це робили – ми не бачили. Просинались уранці – вулиці і дороги розчищені від снігу, а влітку – политі водою. Треба і зараз працювати за такою схемою, а не нарікати на те, що прийшла зима і випав сніг…

Валентина Василівна, вчитель:

– Комунальники працюють недостатньо. Десь підсипали (в основному в центрі), десь – ні. Біля магазинів і аптек, куди так часто ходять містяни, така слизька плитка, що не підступитися. Значить, треба змушувати підприємців наводити порядок біля своїх приміщень. Що ж до загальної картини – то зі зміною влади особливих змін у місті не видно – як потерпали взимку городяни від поганої роботи комунальників, так і за нової владі нічого не змінилося. Але дамо їй час і будемо сподіватись на краще.

Аліна, учениця школи №18:

– Зараз наче у місті нормально, тільки після того, як пішов сніг, було трохи незручно. А взагалі хотілося б, щоб комунальна служба, яка займається посипанням, розчисткою вулиць та доріг, прибиранням, працювала краще. Особливо мені не подобається велика кількість сміття на вулицях міста. Треба було б тут почати наводити порядок. Але не все залежить від влади, люди теж повинні усвідомлювати, що несуть відповідальність за чистоту в рідному місті. Нас навчають цього на виховних годинах.

Вікторія і Євген:

– Комунальні служби працюють слабенько. Можна було б і краще за порядком слідкувати, а то – тут посипали, а там – ні. От і маневруєш з одного безпечного острівця на інший. А взагалі хочемо поскаржитися на нову владу. Ми живемо у районі залізничного вокзалу, на вулиці Центральній, де перед виборами нам зробили освітлення. Ми повірили, що це назавжди. Та пройшов лише тиждень після виборів, як світло згасло… Це погана робота Громадського, чи окозамилювання кандидатів у мери?

Катерина Іванівна, пенсіонерка:

– Я у минулому році отримала травму, то цьогоріч ходжу обережно, взуваю зручні черевики, щоб не втрапити у халепу знову. А щодо роботи комунальників – то посипана дорога не скрізь, як завжди, ця служба запізнюється реагувати вчасно. А нам, пенсіонерам, травмуватися ой як небезпечно! Але хіба є кому-небудь діло до безпеки людей?

Денис і Віктор, студенти кооперативного коледжу:

– (Денис) Я нещодавно мало не вбився – так упав на слизькій дорозі! Що тут можна сказати про роботу комунальників? Особливо небезпечно на пішохідних переходах – як на ковзанці. От і боїшся кожного разу за своє здоров’я, коли опиняєшся на дорозі.

– (Віктор) На вулицях поки що терпимо, але ж і негоди особливої ще не було. А взагалі хочу сказати, що влада наче й змінюється, а проблеми завжди лишаються ті ж самі. Чи треба чекати на них цього разу? По роботі комунальної служби не скажеш.

Юрій Дмитрович, пенсіонер:

– Пішохідні доріжки посипані лише у центрі міста. На околицях люди ризикують потрапити до травматологічного відділення, бо там ніхто й не подумав убезпечити їх пересування. А взагалі новій владі порядок треба не лише на дорогах та тротуарах наводити – подивіться, що робиться на площі перед собором! Сором для нашого міста! Як наведуть там лад, тоді можна буде говорити про реальні дії влади у місті.

Світлана, у декретній відпустці:

– Тільки зараз, під час вагітності, я зрозуміла, наскільки важлива безпека на дорозі. Адже від того, як спрацювали комунальні служби, може залежати життя моєї дитини. Тому щодо роботи служби Громадського відверто скажу – працюють ніяк. Аби тільки зробити видимість. Чому? Що заважає за 9 місяців року належно підготуватись до зими? Мабуть, справа вся в тому, що немає кому їх контролювати та спитати за таку «роботу». За розумного керівництва ніяка зима роботі не завада!

Ольга Софронівна, пенсіонерка:

– Особливих нарікань у мене немає, в принципі, все нормально. От тільки слизькувато – ходжу з паличкою потихеньку. Але і цю проблему вирішити просто – треба лише вчасно посипати доріжки піском, і одним головним болем і у влади, і у городян було б менше… Будемо сподіватись, що налагодиться робота, адже зима ще тільки починається…

Анатолій Олександрович:

– Я нещодавно повернувся з Білорусі, де гостював. То там, знаєте, вся снігоприбиральна техніка готова ще з літа виконувати свою роботу. Всі служби працюють, як годинник, і нема місця на роботі тим, хто не справляється з завданнями. Не уявляю, щоб там керівник комунального підприємства поскаржився, що чогось не вистачає чи щось заважає роботі. Такого просто не може бути, як і такого керівника! Тож не знаю, що краще – демократія без дисципліни, чи дисципліна без демократії…

Можливо, Вам буде цікаво

By