Полювання на пенсiонерiв або Здрастуйте! Ми iз СОБЕЗУ

Ошукати людей, особливо дітей та стареньких пенсіонерів, не так уже й важко. «Професійні» шахраї, користуючись людською довірливістю, нерідко безжально забирають у жертв останні гроші.

Міліція, звісно, розшукує шахраїв, однак досвід показує: спіймати пройдисвітів на гарячому практично неможливо. Не влаштуєш же засідку в квартирі кожного пенсіонера! Цілком імовірно, що зловмисниці разом із спільниками пересуваються на автомобілі, роблять «набіг» на конкретний населений пункт і швидко залишають його. Є кілька доречних порад, як не стати жертвами шахраїв. Наведу кілька типових ситуацій.

Літніх людей здебільшого «купують» обіцянками придбати, начебто від собезу, продукти за значно дешевшими цінами. Розрахунок шахраїв простий: літні люди неодмінно покажуть, де у них зберігаються гроші для «дешевих продуктів». Тих кілька хвилин, поки пенсіонер шукає на кухні тару для продуктів, цілком вистачає, аби обчистити шафу чи сервант, де пенсіонери переважно й ховають свої статки. Буває також, що злодії пропонують отримати якусь доплату і навіть дають ці гроші, а потім просять розміняти якусь купюру (100 чи 200 гривень), щоб довірливий господар «засвітив» свої заощадження. Потім пропонують для зручності пройти на кухню, щоб розписатися у відомості, бо, начебто кімната погано освітлена, а тим часом спільники виносять з кімнати всі заощадження.

Трапляється, по селах до осель заходять жінки з проханням «напитися води» або «переповити дитину». Після таких візитів нерідко зникають великі суми грошей. А ще під виглядом працівників ЖЕКу або водоканалу навідують самотніх пенсіонерів.

Шахраї можуть зайти у справжній собез, відділ субсидій, центр з обслуговування самотніх чи якусь благодійну організацію і вичитати з вивішених на стіні списків (або почути з розмов самих відвідувачів) адреси самотніх пенсіонерів.

Довірливих підлітків, зазвичай добротно одягнених школярок чи студенток, зупиняють на вулиці й сповіщають «страшну звістку»: батькам пороблено, і щоб зняти прокляття, необхідно якнайшвидше принести з хати гроші або золоті вироби. Лише не треба нічого казати батькам, бо тоді нічого не вийде! Коли жертва сумнівається в правдивості слів незнайомої тітоньки, зненацька може з’явитися «свідок» – інша добродійка, котрій «провидиця» вже колись допомогла, й вони почнуть обробляти недовірливу клієнтку вже вдвох.

Не виключено, що шахрайки володіють азами гіпнозу – надто вже легко вони входять у довіру до своїх жертв. А взагалі вони є тонкими психологами: у кожної з них є власна відпрацьована методика, певні історії й легенди для привернення уваги.

Вихід один – бути обачними. Шкода, що старше покоління не завжди прислухається до порад бути обережнішими і менш довірливими. Надзвичайно прикро, що саме злодії навчають їх життю, але вже не застереженнями, а гірким досвідом. Але ми вкотре радимо вам:

– в жодному разі не впускайте до осель осіб, які представляються працівниками ЖЕКу, собезу, пенсійного фонду, соцстраху тощо, якщо не знаєте їх в обличчя;

– намагайтеся одразу перевірити в телефонному режимі достовірність будь-якої «новини», що прийшла разом з незнайомцями;

– якщо до вас завітали незнайомі люди з подібними пропозиціями, не вірте! А головне, запам’ятайте їх імена, в чому одягнені, на якому автомобілі приїхали (марка, колір, державний номерний знак) тощо та негайно телефонуйте в міліцію! Чим оперативніше надійде повідомлення, тим більше шансів, що шахраїв вчасно затримають. Телефон 102 та телефон Новомосковської міліції 7-31-66 працюють цілодобово;

– не бійтеся просто телефонувати й повідомляти про підозрілих осіб, котрі обдзвонюють квартири. Можливо, вони прийшли саме по ваші гроші…

Будьте обережними, пильними та обачними!

Можливо, Вам буде цікаво

By