Без історії немає нації

У цьому впевнені класики. Адже в ній зосереджена вся культура народу. Тож берегти історію століть доручили працівникам музеїв — знавцям справжньої ціни тим експонатам, що переносять нас у минуле та розповідають про життя наших пращурів.

20 травня в усьому світі хранителі безцінних історичних артефактів та культурних цінностей відзначають Міжнародний день музеїв. Так і Новомосковський історико-краєзнавчий музей ім. П. Калнишевського відкрив цього дня свої двері для гостей та жителів міста. Культурний захід супроводжувався святковим концертом. Перед городянами виступили творчі колективи міста із народними піснями, а місцеві майстрині на розсуд глядачів представили свої кращі роботи.

Можливість побачити рукотворні шедеври мали не лише відвідувачі музею, а й звичайні перехожі, адже виставку було влаштовано просто неба. Вишиті картини та весільні рушники, різноманітні поробки та великодні писанки, — всі експонати є досить оригінальними, враховуючи їх походження від майстрів давніх часів, які проживали на нашій землі. Крім нашого музея, ці роботи постійно виставляются на виставках в інших містах.

Без історії немає нації

Директор музею Анатолій Олександрович Кондратюк привітав колег та всіх, хто поповнює своїми роботами музейний фонд і несе культуру нашої нації вже багато поколінь, зберігаючи та передаючи знання народного фольклору рідного краю.

Про історію новомосковського музею присутнім повідав історик, краєзнавець Анатолій Боніфатійович Джусов. Він розповів, що засновано його було рішенням VII сесії міської ради від 27 квітня 1960 року. Але в ті часи музей не мав власної будівлі, був розміщений у Новомосковському Свято-Троїцькому соборі. Приєднуючись до вітань, історик додав: «Музей — це один із тих закладів, що робить наше місто містом». Ведуча свята нагадала, що у травневі дні в Україні також відзначають День матері. Тож коли дійшла черга до вручення почесних грамот, одна людина її отримала саме за те, що вона носить це почесне звання. Світлана Хрінік є мамою маленької, але дуже талановитої майстрині Лізи Хрінік, яка полюбляє ліпити з пластиліну різноманітні поробки і вже створює цілі експозиції. Грамоти від головного музейника міста отримала і мама 8-річної рукодільниці, і сама Ліза.

Під припікаючим сонцем ведучим довелося довго оголошувати відзначених, адже новомосковська земля ніколи не скупилася на таланти. Грамоти отримали: А. Джусов, К. Мешко, П. Журавель, Н. Явір, О. Коваленко, О. Овчаренко, К. Дворецька, Т. Кравченко та багато інших. Також грамотою від міського голови було нагороджено колектив музею.

Плине час, та полиці музеїв тільки поповнюються, однак, головне — щоб цими скарбами історії цікавилися, бо музейний експонат без відвідувачів ніщо, а нація, яка забуває свою історію, не має права на існування.

Можливо, Вам буде цікаво

By