Ой, на Івана, ой, на Купала

Одним із найвеличніших та загадкових свят початку липня є свято Івана Купала. Святкують його 7 липня. З давніх-давен цей день знаменував вшанування бога Сонця (в давнину – Дажбога) українцями-Дажбожими онуками. Вважалося, що о цій порі літнього сонцестояння небесне світило набуває найбільшої сили й повертає на зиму. Казали, що Сонце, як уособлення світла й добра, святкує перемогу над темними силами, а тому при своєму сходженні воно «грає», «скаче» і «радіє». Вся природа теж радіє цьому, стає особливою, зачарованою.

Основні купальські обрядодії відбувалися в ніч з 6 на 7 липня і називалися купаліями, а дівчата-виконавиці – купалочками або купалками. Напередодні свята хлопці готували місце для основних обрядових дій: збирали дрова для вогнища, встромляли в землю жердину (Купалу-Марену) або ставили обрядове дерево, яке дівчата прикрашали вінками й кольоровими стрічками. Часто роль купальського дерева відводилася вербі – дереву смутку й жалю згідно народної символіки. Інколи ставили сосну, чорноклен, вишню. До свята дівчата плели собі віночки (інколи по два) з трав та квітів, а парубки – з жита, або прикрашали зеленню капелюхи (брилі).

Ой, на Івана, ой, на КупалаВ Новомосковську масові народні гуляння з нагоди свята Івана Купала відбулися 6 липня біля міського Будинку культури. Захід супроводжувався святковим концертом за участю художніх колективів управління культури міськвиконкому, а саме: колективу естрадного танцю «Грація», народного аматорського вокального гурту «Заспів», вокального дуету «Родичі», циркової студії «Меланж – Арт», студії естрадного вокалу «Вікторія», театрального гурту «Вересанчик» та солістів Новомосковського міського Будинку культури.

Новомосковський клуб байкерів пригощав усіх бажаючих смачною юшкою.

Організатори заходу встановили пам’ятник солоному огірку, без якого, за словами ведучих свята, не обходиться жодне українське застілля. Кожен з гостей свята мав можливість скуштувати і солоного бочкового, і малосольного огірка, випивши оковитої, якою також пригощали організатори.

Апогеєм свята традиційно стало стрибання молоді через купальське багаття.

Закінчилося свято великим салютом, який організував депутат міської ради Леонід Матвієнко.

P.S. Питання до нашої місцевої влади – чому в місті, яке розташовано на річці Самарі, свято Івана Купала проводиться на футбольному полі на околиці міста, а не на міському пляжі, який знаходиться у комунальній власності?

Можливо, Вам буде цікаво

By