ПЕНІТЕНЦІАРНІЙ СИСТЕМІ УКРАЇНИ 11 РОКІВ

Серед дат, якими позначений шлях України до євроінтеграції, 22 квітня 1998 року – дата утворення Державного департаменту України з питань виконання покарань, посідає гідне місце. Одинадцять років тому, у відповідності з Конституцією України, а також з урахуванням зобов'язань, взятих Україною при вступі до Ради Європи, Указом Президента України утворено Державний департамент України з питань виконання покарань, як центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом.

Кримінально-виконавча інспекція – одна з установ Державної кримінально-виконавчої служби України. Цей орган виконує такі покарання, як позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, здійснює контроль за поведінкою осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням або умовно-достроково, а також звільнених від відбування покарання вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років.

На обліку Новомосковської міськрайонної кримінально-виконавчої інспекції перебуває понад 600 засуджених до таких видів покарань. Разом з установами закритого типу інспекція виконала прийнятий в минулому році Закон України «Про амністію», під дію якого підпадало 63 засуджених до альтернативних покарань. Всіх їх звільнено. Засуджені, які перебувають на обліку кримінально-виконавчої інспекції, залучаються до соціально корисних заходів, що позитивно впливає на процес їх ресоціалізації. Також інспекція приступила до виконання адміністративного стягнення у виді громадських робіт, яке призначається судами за порушення правил дорожнього руху (23 станом на 01.04.2009).

Демократичні перетворення, що відбуваються у пенітенціарній системі нашої держави, покликані служити єдиній меті – гуманному ставленню до людини, яка хоча і схибила на життєвому шляху, але залишилася громадянином країни. Тому Новомосковська міськрайонна кримінально-виконавча інспекція відповідно до вимог статті 156 Кримінально-виконавчого кодексу України, статті 18 Закону України «Про Державну кримінально-виконавчу службу України» особам, які звільняються з кримінально-виконавчих установ, надає допомогу у трудовому і побутовому влаштуванні та соціальній адаптації після звільнення. Спільно з Новомосковським центром соціальних служб у справах сім'ї, дітей та молоді вживає заходи щодо соціального супроводу молоді, яка відбуває покарання та звільняється з місць позбавлення волі. У межах цих заходів центром соціальних служб у справах сім'ї, дітей та молоді здійснюється соціальний патронат, надається інформаційна, консультативна та психологічна допомога особам молодого віку, звільненим з місць позбавлення волі. Також інспекція взаємодіє з громадськими та релігійними організаціями, наприклад, з Дніпропетровською громадською організацією «Дорога життя» та Свято-Троїцькою ПЦ КП у місті Новомосковську. До надання допомоги у соціальній адаптації особам, звільненим від відбування покарання, залучаються спостережні комісії, що утворені виконавчими комітетами міських рад, місцевими держадміністраціями згідно з постановою КМ України від 1 квітня 2004 р. № 429.

Мораль сьогодення не повинна виходити з того, що злочинця потрібно лише ізолювати від суспільства. Вона повинна бути спрямована на те, щоб людині, яка порушила закон, спільними зусиллями кримінально-виконавчої системи та громадськості була надана допомога і підтримка у формуванні в неї поваги до законів та пошуку свого місця у житті.

Можливо, Вам буде цікаво

By