До уваги населення! Буде проводитися пероральна вакцинація диких м’ясоїдних тварин проти сказу

Протягом вересня на Дніпропетровщині проводитиметься осіння пероральна вакцинації диких м’ясоїдних тварин проти сказу.

Здійснюватиметься вона у межах виконання Плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин в Україні на 2021 рік, погодженого рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів України від 29.01.2021 № 1. Така кампанія з пероральної імунізації проводиться 4 рік поспіль.

Поширення вакцини у приманках здійснюватиметься за допомогою авіаційного транспорту, який обладнаний GPS-системами та системами реєстрації скидання вакцин для підтвердження, що повітряні судна слідують заздалегідь встановленими лініями. Усі процеси чітко документуються.

Приманка безпечна для людей і тварин, має вигляд невеликих брикетів розміром із сірникову коробку із різким запахом м’ясокісткового борошна. Усередині – желеподібна капсула з вакциною проти сказу.

Такі заходи забезпечать створення стійкого імунітету у диких тварин, котрі є основними розповсюджувачами збудника сказу та значно покращать епізоотичну ситуацію в державі.

Держпродспоживслужба просить при виявленні приманок не забирати їх та не переносити.

Довідково: сказ – одна з найнебезпечніших вірусних хвороб, спільних для тварин та людей, за якою уражається центральна нервова система з ознаками поліенцефаломієліту, супроводжується паралічами та завжди закінчується смертю. Поширюють сказ у природі лисиці, вовки, єнотоподібні та бродячі тварини.

УВАГА! Розкидання вакцини буде проводитись літаками в лісових та мисливських угіддях.

У зв’язку з погодними умовами терміни здійснення вакцинації можуть переноситись.

Можливо, Вам буде цікаво

By