Кому потрібні прибутки за рахунок здоров’я дітей?!

Кримінальна міліція у справах дітей Новомосковського міського відділу міліції саме влітку традиційно стає одночасно й ініціатором, і основним виконавцем проведення загальнодержавних оперативно-профілактичних заходів під умовною назвою «Літо». Основною метою цих заходів є запобігання вчиненню правопорушень та злочинів у підлітковому середовищі, виявлення дорослих осіб, які втягують дітей у злочинну діяльність, схиляють їх до пияцтва, наркоманії, іншої антигромадської діяльності. Тож звичайно велике навантаження з профілактики лягає на плечі працівників міліції.

15 червня цього року працівниками «дитячої міліції» було здійснено рейдовий захід з метою виявлення фактів порушення працівниками об’єктів торгівлі правил торгівлі пивом, слабоалкогольними напоями та тютюновими виробами, а саме – реалізація даних виробів особам, які не досягли 18-річного віку. Протягом дня було виявлено факти продажу цигарок та слабоалкогольних напоїв у магазині «Фемелі» по вул. З. Білої 16-річному місцевому мешканцю, в магазині «Велике пузо» по вул.Червоноармійській 15-річній місцевій мешканці та у кафе «Династія», що на виїзді з м.Новомосковська в с.Хащове 16-річному місцевому мешканцю. За цими фактами на підприємців було складено адміністративні матеріали та направлені на розгляд адмінкомісії Новомосковської міської ради з метою позбавлення їх ліцензій на право продажу підакцизного товару.

Алкоголізм не виникає сам по собі, а, отже, і не зникає. З ним треба боротися, а краще попереджати. Понад 80% людей починають вживати алкоголь ще у шкільному віці. Вже перша випита пляшка пива формує у підлітка відчуття сміливості та вседозволеності. Саме тому хочеться спробувати ще. А далі – не за горами і звикання до «високоградусного допінгу». Звісно, в когось з часом це минає, хтось виліковується, але значна частина любителів залишається його заручниками.

Проблема пияцтва серед молоді є однією з найактуальніших проблем сьогодення, а особливу тривогу викликає поширення цього негативного явища в підлітковому середовищі, що іноді стає причиною вчинення ними тяжких злочинів. Нині міліція намагається зробити все можливе для поліпшення оперативної обстановки в молодіжному середовищі.

В 2012 році 15 підлітків скоїли злочини, 18 злочинів було скоєно за участю неповнолітніх, чимало з них – у стані алкогольного сп’яніння. Діти часто скоюють злочини, не осмислюючи власних дій. Дорослі використовують їх, підхвалюючи за спритність та переконуючи, що в разі затримання міліцією їм через малолітство нічого не буде. Але відповідальність несуть і дорослі, і діти, які стали на хибний шлях.

Загалом на обліку в міліції знаходиться 101 неповнолітній. 60 підлітків скоїли адміністративні правопорушення. Доводиться проводити бесіди і з батьками, адже поведінка дітей часто випливає з безконтрольності. Сучасні підлітки занадто швидко дорослішають: вони самостійніші, розумніші й спритніші, ніж були їхні батьки у такому ж віці. Однак не слід забувати, що діти все одно залишаються дітьми, про яких треба дбати, їх треба виховувати, прищеплювати їм чесність, гідність, порядність, цікавитися особистим життям, колом знайомих, захопленнями.

Звертаємось до всіх працівників торговельних закладів, які торгують лікеро-горілчаними і тютюновими виробами, з вимогою дотримуватись чинного законодавства та не продавати такі вироби неповнолітнім. Нагадуємо, що згідно зі ст.156 КУпАП торгівля пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями або тютюновими виробами через торгові автомати чи неповнолітнім особам тягне за собою накладення штрафу від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. При виявленні таких порушень законодавства міліцією обов’язково будуть направлятися подання на позбавлення ліцензій на продаж лікеро-горілчаних та тютюнових виробів до регіонального управління департаменту САТ ДПА України в Дніпропетровській області, бо заробляти за рахунок здоров’я наших дітей неприпустимо.

Можливо, Вам буде цікаво

By