З 1 квітня на Дніпропетровщині розпочинається нерестова заборона

З 1 квітня 2023 року в Дніпропетровській області розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів. Тривалість заборони відрізняється залежно від водойми. Так, у Кам’янському та інших водосховищах вона триватиме з 1 квітня по 9 червня, у Дніпровському водосховищі – з 5 квітня по 13 червня, у Каховському водосховищі – з 10 квітня по 18 червня, на всіх річках та їх кореневих водах (руслах річок з усіма діючими рукавами, затоками, затонами) в межах Дніпропетровської області – з 01 квітня по 20 травня, а у придаткових водоймах – з 01 квітня по 30 червня. Детальніше з інформацією можна ознайомитися у наказах Дніпропетровського рибоохоронного патруля за посиланням.

Відповідно до Правил любительського та спортивного рибальства, під час нересту дозволяється виключно любительське рибальство гачковими знаряддями (добування) вилову з кількістю гачків не більше двох на рибалку або спінінгом з однією штучною приманкою. Рибалити можна з берега за межами нерестовищ (межі визначені у наказі). Забороняється здійснення будь-якого іншого способу вилову, в тому числі, з перевищенням дозволеної добової норми вилову – 3 кілограми та 1 штука.

Крім того, відповідно до Правил промислового рибальства у рибогосподарських водних об’єктах України забороняється добування водних живих ресурсів в даний період.

Порушення правил рибальства карається як накладенням штрафів, так і притягненням до кримінальної відповідальності. Сума штрафів за порушення правил рибальства згідно КУпАП становить від 34 до 680 грн. За незаконне зайняття рибним промислом, що завдало істотну шкоду, передбачена кримінальна відповідальність відповідно до ст. 249 ККУ. Штраф від 17 000 до 51 000 грн або обмеженням волі на строк до трьох років, з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого.

Дніпропетровський рибоохоронний патруль закликає суворо дотримуватись встановлених норм законодавства під час нересту. Адже він відіграє важливу роль у відтворенні природних ресурсів та підтриманні сталих запасів риби.

Можливо, Вам буде цікаво

By