Звернення міського голови Сергія Мороза з нагоди 27 річниці з Дня Чорнобильської трагедії

Шановні земляки! Дорогі друзі!

27 років минуло з того часу, коли страшна біда прийшла в Україну, накривши її чорним радіаційним крилом. У квітні 1986 року у різні мови світу увійшло українське слово “Чорнобиль”. Для всього людства воно стало символом страшної техногенної катастрофи та величезної екологічної біди.

За офіційними даними від радіаційних викидів постраждали більше трьох мільйонів людей. Масштаби цієї трагедії могли бути значно більшими, якби не мужність і самопожертва героїв-ліквідаторів. Ризикуючи здоров'ям та життям, сотні тисяч пожежників, військових, інженерів, лікарів встали на шляху радіаційного лиха. Серед них були і наші земляки.

Мешканці Новомосковська завжди відрізнялися своєю небайдужістю, вмінням сприймати чуже лихо як своє, допомагати у біді. Тому сьогодні – наш обовязок надати необхідну підтримку ветеранам-чорнобильцям. Президент України, Уряд, місцеві органи влади своїм обов’язком вбачають дбати про тих, хто ціною свого життя та здоров’я захистив українських громадян від чорнобильського лиха. Місцева влада працює над виконанням програм, пов’язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи. Так, в цьому році ми знайшли можливість покращити умови проживання героя-чорнобильця Володимира Молодецького. У нашому місті постійно діє програма підтримки чорнобильців – малозабезпечені ліквідатори наслідків аварії І-ІІІ категорії та вдови померлих ліквідаторів за рахунок міського бюджету отримують матеріальну допомогу. Виділена допомога для тяжкохворих ліквідаторів інвалідів І категорії від депутатів.

Проте, на жаль, ми ще далекі від того, щоб вирішити ще всі нагальні проблеми ветеранів-чорнобильців. Пам’ятаймо, що попри матеріальну підтримку, їм потрібна і щира людська увага та турбота.

Від імені новомосковської громади хочу висловити подяку всім ліквідаторам, які ризикуючи своїм життям та здоров’ям, захистили всіх нас від радіаційного лиха, відстояли для нас майбутнє. Серед них, нажаль, сьогодні немає багато наших земляків.

Згадаймо усіх, кого забрав Чорнобиль ! Вічна їм пам'ять!

Шановні ветерани Чорнобиля,! Бажаю вам міцного здоров’я, сил, оптимізму. Новомосковці щиро вдячні вам за подвиг в ім’я українського народу.

Низький вам уклін!

Новомосковський міський голова Сергій Мороз

Можливо, Вам буде цікаво

By