Звалище закрито – так вирішили депутати

Майже всі сесії Новомосковської міської ради вже традиційно перетворюються на шоу, оскільки протистояння частини депутатів та міського голови триває практично з самого початку роботи міської ради останнього скликання. Виключення на пальцях можна перерахувати. На останній, XL сесії VI скликання, у залі також були присутні мешканці міста, які спостерігали за спічами депутатів. Присутність у залі новомосковців та мітингувальників під вікнами міськради із наболілими для багатьох городян месиджами на плакатах не віщувало і цього разу спокійного ведення сесії.

Розпочалося засідання з хвилини мовчанння – присутні вшанували пам’ять Почесного громадянина міста Новомосковська, визволителя міста Кракова, славетного розвідника (майора «Вихра»), ветерана Великої Вітчизняної війни, Героя України Євгена Степановича Березняка, який помер у віці 99 років.

Першим попросив слова голова комісії з питань екологічних проблем, благоустрою та озеленення міста Роман Лєбєдєв, який запропонував внести до черги денної рішення щодо вирішення питання про закриття міського сміттєзвалища.

І як міський голова не переконував депутатів, що питання винесено з порушенням регламенту, більшістю голосів це рішення було внесено на розгляд першим, і через мить обговорення питання переросло у шквал звинувачень на адресу керівництва міста.

Звалище закрито – так вирішили депутатиР. Лєбєдєв повідомив, що має більше 1,5 тисяч підписів кулебівців щодо закриття звалища. Питання невідкладне, і його треба терміново розглянути. З 2000-го року, відтоді, як полігон було закрито, не усунуто жодного порушення. За його словами, на звалище виділено ліміти на прийом 52 тис. тонн ПВ. Місто вивозить лише 12 тис. тонн, а за підрахунками ініціативної групи реально щодня на звалище вивозиться близько 200 тис. тонн відходів! Прибутків від цього місто не має, бо кошти до бюджету не надходять. – Це годівниця для чиновників! – обурювався депутат.

На запитання міського голови, а що робити зі сміттям після закриття звалища, Р. Лєбєдєв сказав, що для того і є влада, щоб думала. І не заради кількох зацікавлених осіб, а заради всіх.

За словами депутата, є пропозиція від ТОВ «Екологія», яке готове вже сьогодні взяти на себе і прийом сміття, і рекультивацію, і охорону (присутній у залі керівник цього підприємства це підтвердив). А проект рішення «Про зміни до Програми поводження з побутовими відходами на 2011-2015 роки» Р. Лєбєдєв розкритикував. Виділення 300 тисяч гривень на розроблення проектної документації з рекультивації міського сміттєзвалища та 500 тисяч на фінансування виготовлення проекту на 2014 рік – звідки взялися ці цифри? – запитував депутат у голови.

Намагання Сергія Мороза прояснити ситуацію викликало ще більше запитань у його опонентів.

Депутат Ігор Олійник звернувся до Р. Лєбєдєва із запитанням, наскільки вигідно для мешканців Кулебівки заключення договору із ТОВ «Екологія», адже це ж ще ближче до будинків, ніж міський полігон!

Висловила свою думку і депутат Світлана Коротич. «Ми намагаємося надати допомогу вмираючому хворому. Чому ви, Романе Георгійовичу, не ставили це запитання попередні 3 роки? Вчора на виконкомі було прийнято рішення про зміни до Програми поводження з ТПВ. Тож питання вирішується», –сказала Світлана Єгорівна.

Її підтримала колега, начальник фінансового управління міста Тетяна Дакова, яка зазначила, що існує Програма, в якій є всі відповідні заходи, що включають і витрати, і терміни виконання. – І в комісії з екології, яку очолює Р. Лєбєдєв, не було зауважень, коли її затверджували. Але заходів із закриття звалища там немає. Виконком прийняв зміни до вказаної Програми, тепер треба затвердити їх на сесії, провести конкурс на рекультивацію. Треба все робити в площині поводження з твердими побутовими відходами. І на виконання Програми потрібно не 300 тисяч, і не 800 тисяч, а 15-20 мільйонів гривень, – зауважила депутат. А починати треба із документів на проектування. Щодо ТОВ «Екологія», то я вивчала їх пропозицію, вони займаються виключно утилізацією відходів. Щоб тут не говорили, і «Екологія», і ми, у своїх рішеннях дотримуємось чинного законодавства, – завершила Тетяна Дмитрівна.

Депутат ВР Микола Солошенко також висловився за закриття сміттєзвалища, поклавши відповідальність за виконання рішення на виконавчу владу.

Підійти до цього питання професійно закликав депутатів Олександр Головко. Він зауважив, що полігон уже закривали у 2001 році. – І що з цього вийшло? Місто засипали сміттям. Тож після закриття становище може погіршитися, та й тарифи можуть зрости вдвічі-втричі. Це питання потребує професійного підходу, – впевнений депутат.

Після бурхливих обговорень запропонований проект рішення було озвучено у наступній редакції:

1.Скасувати Рішення Новомосковської міської ради депутатів № 581 від 24.05.2005 року «Про тимчасове відкриття міського звалища».

2.Закрити полігон твердих побутових відходів;

3.Враховуючи п.2 даного рішення, управлінню ЖКГ та КБ підготувати зміни до «Програми поводження з твердими побутовими відходами в м.Новомосковську на 2011-2015роки»

4.Координацію по виконанню рішення покласти на першого заступника міського голови Козлова О.П., контроль – на комісію з питань екології, благоустрою та озеленення міста.

Пропозицію голосувати поіменно було підтримано, і 26-ма депутатами було проголосовано за закриття сміттєзвалища. Присутні на сесії кулебівці вітали рішення депутатів оплесками і одразу покинули залу.

Бурхливе обговорення викликало скасування рішення Новомосковської міської ради «Про встановлення орендної плати ДЮСШ ФСТ «Україна», якому було встановлено пільгову орендну плату за користування приміщеннями, які знаходяться у комунальній власності: на балансі міського Центру «Спорт для всіх» приміщення, загальною площею 123,8 кв.м за адресою: вул. Комсомольська,29, та на балансі управління освіти приміщення СЗШ №15, загальною площею 110 кв.м.

Як повідомила начальник управління освіти Наталія Падашуля, ФСТ «Україна» є приватним закладом, і надання йому оренди на пільгових умовах суперечить постанові КМ «Про методику розрахунків орендної плати за державне майно.» Спортивні гуртки у СЗШ №12, №18 не мають преференцій і сплачують за оренду приміщень. Тут вибіркового підходу не може бути, –сказала Наталія Іванівна.

Їй заперечив директор ФСТ «Україна» Сергій Скляренко, пославшись на закон «Про позашкільну освіту.» Він навів за приклад Дніпропетровськ, де обласна рада прийняла рішення про захист спортивних шкіл, звільнивши їх навіть від сплати комунальних послуг. Емоційним був виступ голови батьківського комітету спортсменів Наталії Ширгер та секретаря міськради Бориса Мазура, які відстоювали інтереси орендарів.

Голова міськради Сергій Мороз пояснив, що спортсменам було запропоновано інші приміщення, як, наприклад, «Байпасу», і все владналося. Освіта має використовувати приміщення школи за призначенням, і якщо буде перевірка КРУ, то відповідальних осіб за це по голові не погладять, – застеріг мер. А депутатам-заводчанам запропонував дати прихисток ФСТ «Україна» у палаці Металургів, який завод здає в оренду місту під гуртки для дітей, лазні і т. ін. І завод вже от-от приватизує палац, забравши його у дітей нашого міста. Чому завод хоче заробляти, а місто – ні? – запитував міський голова.

Одразу ж депутатам було запропоновано проголосувати питання «Про передачу ПК Металургів у комунальну власність Новомосковська», але більшістю, не було підтримано.

Не проголосували депутати й про зміни до «Програми поводження з побутовими відходами на 2011-2015 роки та фінансування проектів рекультивації діючого сміттєзвалища та будівництва полігону побутових відходів для м. Новомосковська». За мить до цього народні обранці ламали списи, звинувачували один одного, говорили про необхідність змін до вказаного документу, але це рішення не підтримали. За словами М. Солошенка, рішення є «сирим» і вимагає доопрацювання.

Наприкінці сесійного засідання до присутніх звернувся міжрайонний прокурор Ігор Степанов, котрий повідомив, що на його ім’я було отримано лист від начальника міського відділу ВС Миколи Гавриленка, в якому йшлося про погіршення криміногенної обстановки у місті у зв’язку з відсутністю освітлення вулиць. За словами прокурора, міська влада не відреагувала на звернення головного міліціонера, і вже він вимушений був звернутися до міського голови, який дав лише письмову відповідь.

– Тепер я звертаюся із цим питанням до депутатів. І. Степанов наголосив, що освітлення вулиць потребує реальних і невідкладних дій з боку влади, а не листування.

Депутат Микола Савчук нагадав, як на одній із осінніх сесій він попереджав, що освітлення у місті не буде, як обіцяв мер. Разом із М. Солошенком він закликав владу міста їхати в область і домовлятися.

Насамкінець начальник оргвідділу міськвиконкому Костянтин Морозов запропонував допомогти в лікуванні тяжкохворої дитини Олександру Волоку, працівнику Новомосковського відділу ВС.

Реквізити для надання допомоги:

Отримувач: ПриватБанк

Банк: ПриватБанк

Номер рахунку: 29244825509100

МФО 305299

ЄГРПОУ: 14360570

Картка №4405 8858 3104 7011

Волок Олександр Василійович (батько Максима) тел. моб. 067-650-79-79

Призначення платежу: Благодійна допомога для лікування сина Волока Максима

P.S. На момент верстки газети освітлення у місті було відновлено.

Тамара Харківських

Можливо, Вам буде цікаво

By