Самарський Йордан

19 січня – день, коли грекокатолики та православні відзначають останнє з великих різдвяних свят, відоме як Водохрещення Господнє, або Богоявлення чи Йордан. Це свято встановлено церквою на згадку про хрещення Ісуса Христа у річці Йордан: відповідно до канонічних Євангелій, саме під час цього обряду на Ісуса зійшов святий Дух, що з’явився у вигляді голуба (звідси й друга назва свята – Богоявлення).

Сьогодні нам невідомо, як відбувалося перше йорданське водосвяття – відомо лише, що обряди великого водосвяття творилися сотнями років: десь починаючи із XIII століття він почав все більше наближатися до сучасного, а протягом XIV-XVI ст. набув майже нинішніх форм.

У Новомосковську Водохрещення Господнє святкували з особливим розмахом. Після святкового богослужіння у Свято-Троїцькому соборі на міському пляжі у парку ім. Сучкова воду охрестив вікарій Дніпропетровської єпархії, єпископ Новомосковський, настоятель Свято-Троїцького собору МПЦ Євлогій.

Для містян було організовано обігрів після купання у наметах, святкову програму та багато спортивних конкурсів. Тож кожен мав змогу знайти собі розвагу до вподоби.

Самарський ЙорданОсвятити воду й приготовані до святкового столу наїдки мали можливість й прочани Свято-Троїцького Собору УПЦ Київського патріархату. Настоятель Микола провів святковий молебень, окропив віруючих свяченою йорданською водою та привітав усіх зі святом.

За організацію та проведення свята Водохреща городяни мають дякувати управлінню культури і туризму міськвиконкому, комітету з питань торгівлі та побутового обслуговування, комітету з фізичної культури та спорту, комунальному підприємству «Новомосковський комбінат комунальних підприємств», Новомосковському міському відділу міліції.

Масові гуляння відбулися не лише у центрі, а й у деяких районах міста: на Перевалі, Подолі та Решкуті.

Мабуть, наймасовіші заходи пройшли на «Глодах», що на Перевалі. Тут організація свята також пройшла на найвищому рівні. Святкову літургію та освячення самарських вод провів настоятель храму Пресвятої Покрови (УПЦ КП) Дмитро.

Настання традиційних хрещенських морозів цього року знов затрималося – і новомос-ковським купальникам не пощастило з ополонкою, адже льоду на річці не було, але у святковий день сонячна та морозна погода все одно подарувала всім гарний настрій.

Андрій Александрович

Можливо, Вам буде цікаво

By