Треба всім працювати по совісті

Тема закриття міського сміттєзвалища вже добре набила оскомину новомосковцям. На одній із сесій у листопаді більшістю голосів було прийнято рішення про закриття полігону твердих побутових відходів, але вже наступного сесійного засідання міський голова наклав вето на це рішення, і звалище продовжило роботу… Із засідання в засідання це питання виноситься на розгляд, залишаючи все менше віри серед кулебівчан у щирість влади щодо їх безпечного існування.

Сьогодні ми поспілкуємося із Леонідом Івановичем Матвієнком, котрий, як ніхто, переймається цим питанням, проявляючи активну позицію і на сесійних засіданнях, і на громадських слуханнях щодо одномоментного закриття цього небезпечного вже не лише для Кулебівки, а й для всього міста об’єкта.

– Леоніде Івановичу, може, врешті треба пристати на пропозицію міського голови щодо поетапного закриття полігону?

– Давайте все по порядку. Розпочну з того, що я з діда-прадіда живу на Кулебівці. Пам’ятаю рідний масив не таким, як зараз, що не можна відкрити вікно, щоб впустити до оселі чисте повітря. Ані колишня влада, ані сьогоднішня цією проблемою серйозно не займалася і не займається. Думаю, що ніхто до кінця не розуміє, на що приречені люди, котрі живуть на згаданому масиві. Посудіть самі: шпалзавод, лакофарба, асфальтний, склопереробне підприємство «Утиліта» і цілих два сміттєзвалища! Хіба можна концентрувати таку кількість небезпечних об’єктів на одній території?! Спитайте людей, що вони думають і відчувають щодня, щохвилини! Хтось веде статистику захворювань жителів Кулебівки? А дарма. Впевнений, що показники легеневих хвороб, онкозахворювань, хворих на алергію значно перевищують показники по місту. Особисто мені дуже боляче, що влада не зацікавлена у вирішенні цієї, не побоюсь сказати, кричущої проблеми, і не хоче стати врівень з людьми і хоч щось для них зробити. Повірте, що в мене немає жодних амбіцій чи бажання якось привернути до себе увагу.

– Йдучи в депути, ви обіцяли людям сприяти у закритті звалища?

– Стосовно сміттєзвалища я нічого не обіцяв, бо розумів, що самому мені це не під силу, для цього потрібна більшість депутатських голосів. І я радий, що в процесі роботи мою пропозицію підтримали колеги і ми таки прийняли рішення про закриття.

Міський голова С. Мороз заветував наше рішення, знехтувавши інтересами громади. Хоча 1,5 роки тому він обіцяв зовсім інше. Тоді кулебівчани перекрили дорогу, і мер попросив мене вмовити людей розблокувати проїзд взамін на його особисте обіцяння не приймати на полігон «чуже» сміття, а лише з нашого міста, тим часом займаючись рекультивацією. Я повірив меру і дав чесне слово людям, що влада виконає обіцяне. Але не так сталося, як обіцялося. Можете уявити, що відчувають мої земляки, і чи повірять вони ще коли-небудь обіцянкам. Не міському голові, а мені довелося вибачатися перед людьми.

Зрозумівши, що від керманича міста нам допомоги не дочекатися, для подальших дій було створено ініціативну групу, яку очолив Іван Іванович Білий, і ми стали писати звернення в усі інстанції з проханням звернути увагу на критичну ситуацію. А як інакше? Люди опинилися в зоні екологічного лиха. І нічого, що їм погрожують і лякають, громада налаштована рішуче, і кулебівчани й надалі будуть захищати своє право на безпечне проживання.

– Але ж міський голова збирав громадські слухання, демонструючи готовність до розв’язання проблеми.

– Щоб бути максимально відвертим, скажу, що якби міський очільник щиро хотів допомогти людям, він би не збирав слухання у міській раді, натомість не побоявся б приїхати до людей у Кулебівку. Адже ви розу-мієте, що не кожен поїде до міста на зібрання у робочий час і у будній, а не вихідний день. С. Мороз, що називається, грав на своєму полі, запросивши до великої зали і своїх прибічників, котрі намагалися зірвати обговорення. Тим не менше, голосування показало, що переломити ситуацію не вдасться, і за закриття проголосувало більше 180 присутніх проти трохи більше 50.

– Леоніде Івановичу, хіба можливо закрити звалище одномоментно, адже щодня треба кудись вивозити сміття…

Оскільки це питання стосується екологічного стану міста, приступаючи до його розв’язання, ми звернулися за допомогою до голови комісії міськради з питань екологічних проблем, благоустрою та озеленення міста Романа Георгійовича Лєбєдєва і делегували його провести моніторинг найвигідніших для нас пропозицій. Наш колега доклав багато зусиль для перемовин і багато чого зробив у цьому напрямку. Ним було досягнуто домовленостей із ТОВ «Екологія України» стосовно прийому і переробки сміття та рекультивації міського полігону, але С. Мороза не вдалося переконати. Зневірені та обурені кулебівчани знову блокували під’їзд до полігону, куди вдень і вночі курсують важкі автомобілі. Було вирішено пропускати лише ті машини, у котрих є договори та наші, новомосковські… Про ситуацію повідомили всі центральні телеканали України. Замість того, щоб зняти напругу, понизити градус людського обурення, міський голова звернувся до СБУ із заявою стосовно кількох осіб, в тому числі й мене, із звинуваченнями «у вчиненні тяжкого злочину, пов’язаного із рейдерським захопленням Новомосковського полігону твердих побутових відходів… та проханням відкрити кримінальне провадження у вчиненні вказаних у заяві злочинів»… Ось як поступає міська влада з тими, хто намагається не говорити, а щось робити.

– Міський голова не раз наголошував на тому, що комерційна структура ТОВ «Екологія України» диктуватиме місту ціни на вивезення ТПВ.

– Р. Лєбєдєв неодноразово пояснював на сесійних засіданнях, що у разі домовленостей із вказаним підприємством можна вирішити одразу дві проблеми: вивезення відходів за нижчим тарифом та захоронення міського полігону, проводячи рекультивацію у декілька етапів. На першому етапі сміття, що завозиться на звалище, – консервується, на другому – пересипається ґрунтом, вибраним із майбутнього полігону, і, врешті-решт – звалище повністю закривається, а на його місці висаджуються дерева. То чому й нам не скористатися зазначеними послугами і не видумувати велосипед? За бажання можна поїхати й перевірити, як працює вказане підприємство з іншими замовниками.

– Гадаєте, що ТОВ «Екологія України» вирішить проблему? Адже воно знаходиться всього за 2 км від діючого полігону…

– Безумовно, ми виграємо. Адже воно розташоване набагато вище, ніж міське, і відповідає санітарним вимогам.

Хочу нагадати, що комісія, яку було запрошено для проведення необхідних висновків стосовно безпеки Новомосковського полігону ТПВ, з’ясувала, що «…На території сміттєзвалища виявлено водойми зі стоянням води до 1,0 м від поверхні землі, що є неприпустимим. Санітарно-захисну зону не витримано, не проведено заходи (дренаж та фільтраційний екран для попередження потрапляння фільтрату в ґрунт та ґрунтові води, що призвело до їх забруднення, і ними вже не можуть користуватися жителі мікрорайону Кулебівка». Комісія провідних інженерів проектів-екологів зробила висновок, що сміттєзвалище розміщено та експлуатується з грубим порушенням відповідних норм та правил. Його необхідно терміново закрити для запобігання негативних та небезпечних наслідків від його подальшої експлуатації.

«Закриття має бути одномоментним і без проміжних етапів з одночасною реалізацією тимчасових заходів з ліквідації негативного впливу на екологічний стан м. Новомосковська, а саме: тимчасовим захороненням уже накопиченого сміття під шаром ґрунту, що зніме соціальне напруження та дозволить поліпшити умови життя для мешканців мікрорайону до моменту, коли буде виділено кошти на повномасштабну рекультивацію звалища».

Ось так. Це фахова відповідь на закиди міського голови на громадських слуханнях, мовляв, думка присутніх 200 жителів – це не весь Новомосковськ. Я вважаю, якщо життю чи здоров’ю хоча б однієї людини загрожує небезпека, влада має думати, як цього уникнути.

– Що потрібно для того, аби досягти порозуміння між більшістю депутатів та С. Морозом стосовно закриття полігону?

– Я щойно навів висновки документу авторитетних фахівців. Що ще потрібно міському голові, аби він зрозумів всю небезпеку, яка вже сьогодні переросла в екологічну катастрофу не лише для окремо взятого мікрорайону? Які ще чинники можуть переконати керівника міста, що сьогоднішні вигоди та меркантильність купки людей не можуть переважити безпеки більше 20 тисяч жителів Кулебівки?

Нагадаю, що саме голоси кулебівчан допомогли С. Морозу зайняти крісло очільника міста, і він багато чого обіцяв зробити для віддаленого мікрорайону. Але влада нічого не зробила для Кулебівки. Вулицю Спаську, і ту не довели до ладу, не відремонтувавши до кінця. Легко втратити авторитет, важче його заробити і втримати.

– Якими будуть ваші подальші дії у цьому протистоянні?

– Міський голова не раз пропонував включити мене у комісію із розв’язання цього питання, наперед знаючи, що один мій голос нічого не вирішить, адже комісія підтримує подовження терміну дії полігону ТПВ. Нехай подовжують, але без мене. І добре, що у депутатському корпусі не один я підтримую одномоментне закриття. І не важливо, до якої фракції чи партії належать депутати. У питанні закриття міського сміттєзвалища є більшість, і це дає підстави сподіватися, що здоровий глузд переможе. Заради людей, наших дітей, заради нас самих. Ми ж не збираємось виїжджати зі свого міста. Депутати прийшли працювати для того, щоб хоч щось зробити для громади, залишити по собі добрий слід. Особисто я звик працювати по совісті, закликаю і владу міста дотримуватися цього простого чинника.

Розмовляла Тамара Харківських

Можливо, Вам буде цікаво

By