Закон України «Про амністію у 2014 році»

8 квітня Верховною Радою України було прийнято Закон України «Про амністію». Зазначеним Законом передбачено поширити дію амністії, насамперед, на ті категорії засуджених, які скоїли злочини невеликої тяжкості, або є найбільш незахищені та вразливі у соціальному плані, а саме: на неповнолітніх, а також жінок та чоловіків, які мають дітей віком до 18-ти років, дітей-інвалідів та/або повнолітніх сина, дочку, визнаних інвалідами, на інвалідів першої, другої та третьої груп, хворих на туберкульоз, онкологічні захворювання тощо.

Крім того, амністія застосована до осіб, стосовно яких було порушено кримінальні справи та які були засуджені протягом 2010-2014 років за злочини, не пов’язані з насильством. Зокрема, це стосується осіб, засуджених за господарські злочини, злочини, пов’язані з незаконним обігом наркотичних засобів (без мети збуту), з несплатою податків тощо.

Рішення щодо застосування чи незастосування амністії приймається судом стосовно кожної конкретної особи індивідуально після ретельної перевірки матеріалів особової справи та відомостей про поведінку засудженого за час відбування покарання.

Таким чином, Закон України «Про амністію у 2014 році» відповідає принципам гуманізму та положенням чинного законодавства України.

Ростислав Оленін, начальник Новомосковського

міськрайонного відділу кримінально-виконавчої інспекції

Можливо, Вам буде цікаво

By