Голосували і галасували

Чергова 47-а сесія депутатів міської ради, яка відбулася 20 листопада, пройшла у режимі, вже звичному для новомосковців. Голосували і галасували, приймали доленосні для міста рішення і багато говорили про патріотизм та відповідальність перед городянами.

Першим каменем спотикання у ході сесійного засідання став виступ секретаря міської ради Бориса Мазура одразу після доповіді Тетяни Дакової, начальника фінансового управління, про внесення змін до рішення міської ради «Про бюджет м. Новомосковська на 2014 рік». Борис Васильович висловив повну незгоду з певними пунктами бюджету, прямо натякаючи на непрозорість фінансових схем. Особливе занепокоєння у секретаря міської ради викликав намір влади провести стерилізацію близько 200 безпритульних собак. Ця проблема взагалі дуже давно хвилює Бориса Мазура, чи не на кожному сесійному засіданні він робить ліричний відступ на тему вуличних собак. От і цього разу висловив крайню стурбованість намірами фірми, що спеціалізується на стерилізації собак, провести дану процедуру у Дніпропетровську. – Жодна собака не має права залишити територію Новомосковська, – виголосив Борис Васильович, очевидно маючи намір попередити появу нелегальної міграції собак між містами. Втім, після такого роду виступів мігрувати з Новомосковська захочеться хоча б для того, аби не чути таких промов. Хоча гумористична пауза навіть на такому серйозному заході теж має право на існування. А за присутності Бориса Васильовича вона завжди забезпечена. Навіть таке серйозне звинувачення на адресу представників комунальних служб, як зникнення кількох повалених дерев у місті, зумів подати так, що весь зал реготав. До слова, цим закінчується чи не кожен виступ секретаря міської ради.

Серед інших проектів, за які проголосували в цей день депутати, приємною новиною стало рішення про встановлення меморіальної дошки на честь Анатолія Боніфатійовича Джусова на будівлі гімназії №3. На шпальтах «ВП» неодноразово публікувалися історичні дослідження нашого земляка, Почесного громадянина Новомосковська, краєзнавця, письменника і дослідника історії міста.

Не знайшли порозуміння депутати у питанні присвоєння імені Олеся Гончара Новомосковському міському Будинку культури. Дарма Віктор Шаликін, начальник управління культури та туризму, нама-гався розповісти про роль видатного українського письменника не лише у вітчизняній літературі, а і в прославлянні нашого міста на сторінках всесвітньовідомого роману «Собор». Частина депутатів чи то вбачила в цьому посягання на радянську спадщину (адже Будинок культури раніше був клубом ім. Кірова), чи то вирішила недоречно попіаритися саме на цьому питанні. Але як би там не було, народні обранці не проголосували, посилаючись на право громади самій обирати назву для закладу. Шкода, що так турбуючись сьогодні про те, щоб назва міського Будинку культури відповідала смакам городян, депутати забули, що іще вчора долю міського сміттєзвалища, яке труїло ціле місто, вирішували лише з огляду на власні інтереси. У підсумку ж, після кількох невдалих спроб переголосувати рішення, його відклали до наступної сесії.

Подискутували і під час розгляду земельних питань. Серед іншого не прийняли рішення про надання дозволу на розроблення технічної документації із землеустрою О. Максімчуку (земельна ділянка по вул. Комсомольській,22 (майданчик у центрі міського парку) та вул. Шевченка, 5, (кінотеатр «Авангард»). – Підприємець відмовляється співпрацювати із міською владою, – зазначив Сергій Мороз, – не підтримує приміщення колишнього кінотеатру у належному стані, вже кілька років воно не опалюється. Обурило депутатів і те, що О. Максімчук не допустив на територію орендованої земельної ділянки спеціальну комісію, тож у підсумку підприємцю таки відмовили.

Із закликом дотримуватися закону під час проведення сесійного засідання звернулася до своїх колег депутат Світлана Коротич. Згідно норм регламенту, як зазначила Світлана Єгорівна, про бажання взяти слово треба повідомляти заздалегідь. У новомосковській же міськраді нормою стали виступи кожного бажаючого висловитися про наболіле. У результаті трибуна перетворюється на місце словесних баталій, взаємних образ, а подеколи і погроз. Звісно, такий хаос не сприяє плідній роботі депутатів, а у майбутньому погрожує стати фундаментом для повного безвладдя.

Насамкінець слово взяв Микола Савчук, командир 194-го понтонно-мостового загону, який розповів про участь воїнів ввіреної йому військової частини в АТО. Так, більше 70 з них стали учасниками бойових дій, майже 300 зараз перебувають на охороні важливих об’єктів у Дніпропетровській та Харківській областях. Мости, які зводить загін М. Савчука, дозволяють перевозити не лише боєприпаси, гуманітарну допомогу, а й за потреби можуть допомогти у порятунку сотень людських життів.

Принагідно Микола Тимофійович подякував місцевим підприємцям за допомогу воякам, а також висловив образу на неувагу з боку міської влади. С. Мороз, у свою чергу, запевнив, що міська влада завжди йде назустріч військовим, особливо зважаючи на нелегкий для них час, а також веде постійну роботу з надання допомоги учасникам АТО, біженцям… Тож треба проявляти ініціативу і звертатися самим, щоб разом вирішувати всі нагальні проблеми, – зазначив міський голова.

Наступна і остання у цьому році зустріч народних обранців має відбутися в середині грудня. Чекатимемо від депутатів плідної роботи на благо новомосковської громади.

А. Чиндрова

Можливо, Вам буде цікаво

By