Дія закону щодо неповнолітніх

Один із найважчих періодів розвитку особистості — підлітковий, якому властива потреба у звільненні з-під контролю і опіки дорослих, протест проти встановлених правил і порядків, прагнення незалежності, самостійності та утвердження себе як особистості. У цьому віці у 7 разів збільшується кількість негативних вчинків і у 40 разів зростає кількість так званих невмотивованих вчинків. Найкриміногенніший вік — 16-17 років. До того ж, немає певних обмежень чи винятків залежно від соціального статусу неповнолітніх злочинців — ними стають як безпритульні, так і підлітки із цілком благополучних сімей.

У будь-якому разі неповнолітні мають добре знати свої права і усвідомлювати, що за вчинення протиправних вчинків чи злочинів передбачено відповідальність. Відповідно до ст.22 Кримінального кодексу України особи, які вчинили злочини у віці від чотирнадцяти до шістнадцяти років, підлягають кримінальній відповідальності за ушкодження, бандитизм, зґвалтування, крадіжку, грабіж, розбій, вимагання, умисне знищення або пошкодження майна, незаконне володіння транспортним засобом, хуліганство та інші злочини. Ч.2 ст.22 визначено злочини, за які відповідальність може наступати з 14 років.

Ст.98 Кримінального кодексу України містить чіткий перелік видів покарання, які можуть призначатися неповнолітнім. Перелік побудований за принципом послідовного переходу від менш суворих заходів до більш суворих. Розширене тлумачення цього переліку не допускається.

Р. Оленін, начальник Новомосковського міськрайонного

відділу кримінально-виконавчої інспекції

Можливо, Вам буде цікаво

By