День Соборності України в Новомосковську

День Соборності Україна відзначає 22 січня, у день проголошення Акта воз’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки 1919 року на Софійській площі в Києві.

У цей день у Новомосковську було проведено урочистості за участю керівництва міста та працівників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, працівників підприємств та установ, громадськості, духовенства.

З цієї нагоди на центральній площі міста біля пам’ятної дошки загиблим у АТО військовим відбувся мітинг.

Міський голова Сергій Мороз, звертаючись до присутніх, зазначив, що сьогоднішні урочистості з нагоди Дня Соборності відзначаються в особливо важких умовах, які стали справжнім випробуванням для України. Хоч минуло 23 роки з моменту набуття країною незалежності, але соборність доводиться виборювати ціною життів українців, через кров та страждання. Найвищу ціну за суверенність країни заплатив і Новомосковськ, втративши на полях боїв своїх кращих синів.

„Я дякую тим новомосковцям, які сьогодні охороняють і захищають свою країну, які допомагають армії, примножують славу свого міста і держави. У День Соборності України я низько вклоняюся рідним і близьким героїв. Вічна пам'ять нашим воїнам, полеглим за свободу і єдність нашої країни. Це місце, де ми зараз стоїмо, має стати священним для кожного новомосковця і для його сумління.

Нехай Господь завжди буде з Україною і веде нас до перемоги, освячуючи нашу єдність та нашу волю! З Днем Соборності! Слава Україні!”, – закінчив свій виступ міський голова.

День Соборності України в Новомосковську

Також до присутніх на мітингу звернулася сестра одного з загиблих героїв, сержанта збройних сил України Дмитра Миколайовича Симоненка, Вікторія. Присутні не стримували сліз, коли вона зачитала вірш, присвячений брату. У кінці свого виступу вона закликала усіх бути справжніми українцями та пам’ятати про кожного, хто віддав своє життя за незалежність і мир у нашій державі.

Указом Президента України № 873/2014 від 14 листопада 2014 року Дмитра Миколайовича Симоненка нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно). Державну нагороду вдові героя Наталії Симоненко та його сестрі Вікторії Симоненко вручили міський голова Сергій Мороз та комісар Новомосковсько-Магдалинівського ОМВК Олег Котелевець.

Підполковник 93-ї окремої механізованої бригади Збройних Сил України Руслан Косевич подякував батькам, чиї сини зараз служать в зоні АТО та побажав присутнім миру та злагоди.

Хвилиною мовчання вшанували присутні пам'ять воїнів Новомосковщини, що загинули за честь і гідність рідної України.

Потім усі бажаючі поклали квіти до дошки пам’яті наших земляків, що загинули під час виконання антитерористичної операції.

День Соборності України в Новомосковську

Нагадаємо, що з початку проведення антитерористичної операції на сході України наше місто втратило сім наших земляків: старшого прапорщика Голополосова Юрія Олексійовича, солдата Литвиненка Андрія Олександровича, сержанта Симоненка Дмитра Миколайовича, старшого солдата Мельникова Віктора Валерійовича, старшого солдата Ємельяненка Ігора Володимировича, старшого сержанта Костріченка Олега Володимировича та капітана Шевчука Сергія Івановича.

Цього ж дня пополудні біля пам’ятника Великому Кобзареві відбулося віче, на якому священиками Української православної церкви Київського патріархату було відслужено молебень за віддавшими життя за Україну військовослужбовцями та підтримано всеукраїнську ініціативу з нагоди Дня Соборності України.

За прикладом багатьох міст України члени патріотичних громадських організацій міста об’єдналися на Краснокутянському мосту в живий ланцюг, який став символом єдності України. Взявшись за руки, патріоти міста продемонстрували, що наша країна єдина і неділима, схід і захід разом, і нікому не вдасться нас роз’єднати.

Можливо, Вам буде цікаво

By