Обережно – волонтери-шахраї!

Шановні мешканці м. Новомосковська та Новомосковського району!

У зв’язку із збільшенням кількості волонтерів, що пов’язано з великим бажанням надати допомогу у зв’язку з проведенням на сході країні антитерористичної операції, збільшилися і факти шахрайства.

Зловмисники під виглядом благодійної та волонтерської діяльності незаконно збирають на вулицях та у інших громадських місцях пожертви громадян на потреби осіб, що знаходяться в зоні проведення АТО, та на лікування хворих дітей.

Нагадуємо, що чинним законодавством передбачено відповідальність за заволодіння чужим майном шляхом обману чи зловживання довірою за статтею 190 Кримінального кодексу України «Шахрайство», яке карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Шахрайство, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або ж таке, що завдало значної шкоди потерпілому, карається штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

Не треба забувати, що волонтер – це добровільний помічник, який цілком безоплатно займається громадською діяльністю. І ваше право – перепитати, на що йде збір коштів. Допомогу необхідно передавати лише через ті організації, які ви зможете самостійно перевірити за телефоном, через мережу Інтернет або особисто під’їхавши до штабу волонтерської організації та переконавшись на власні очі, що це дійсно волонтерська організація, яка збирає кошти для допомоги захисникам. Прозорі скриньки, які призначені для благодійних пожертв повинні мати пломби, реквізити організації, контактні телефони. Представники цих організацій не бояться надавати документи для перевірки громадянам, постійно ведуть свою документацію та мають фото –звіти про свою діяльність.

Про підозрілих осіб, які, на вашу думку, можуть займатися шахрайськими діями по збору коштів, повідомляйте в Новомосковський міський відділ міліції для їх перевірки та притягнення до відповідальності. Телефони чергової частини міської міліції 102 та 7-31-66 працюють цілодобово. Також ви можете звернутися до дільничного інспектора міліції, який обслуговує вказану територію, або залишати інформацію за «телефоном довіри» 38-04-85.

Т. Хоменко, ст. інспектор сектору дільничних інспекторів міліції

Можливо, Вам буде цікаво

By