Убережемо дітей від небезпеки!

Літо – найочікуваніша пора для школярів. Позаду навчання, а попереду – теплі канікули та три місяці відпочинку. Спекотною ця пора стає для працівників кримінальної міліції у справах дітей. Саме під час канікул діти залишаються без постійної уваги з боку дорослих і тому, як свідчить практика, зростає кількість травм, нещасних випадків та небезпечних ситуацій.

З метою забезпечення безпечного відпочинку дітей, запобігання вчиненню ними і стосовно них кримінальних та адміністративних правопорушень, профілактики бездоглядності та інших негативних явищ у дитячому середовищі у період літнього оздоровчого сезону з 1 червня по 31 серпня в місті Новомосковську та Новомосковському районі розпочалася операція «Літо». Працівники міліції здійснюватимуть рейди в місцях масового відпочинку молоді з метою виявлення бездоглядних дітей, підлітків, які перебувають у розшуку та подальшого їх соціального влаштування. Заходи також будуть спрямовані на виявлення та документування фактів продажу дітям алкогольних і тютюнових виробів працівниками закладів торгівлі, особливо тих, які розташовані поблизу місць дозвілля та відпочинку. Також будуть виявляти дорослих, які втягують підлітків у пияцтво, азартні ігри, наркоманію та використовують малолітніх для заняття жебрацтвом.

Звертаємося в першу чергу до батьків, щоб вони відповідально ставились до виховання своїх дітей та контролювали їх поведінку, систематично проводили з ними профілактичні бесіди, в яких основну увагу приділяли застереженню вчинення протиправних діянь, небезпеки антисуспільної поведінки, необхідності дотримання заходів безпеки під час купання у водоймах та перебування на проїжджій частині вулиць і не залишали без нагляду своїх чад (особливо в вечірній та нічний час). Нагадаємо, що без нагляду батьків діти віком до 16 років мають право перебувати на вулиці до 22.00, а віком до 18 – до 23.00. За злісне невиконання цих вимог, і перш за все батьківських обов’язків, винних буде притягнено до адміністративної відповідальності за статтею 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення (ухилення від виконання батьківських обов’язків).

Також звертаємося до підприємців, які торгують спиртним та сигаретами. Просимо неухильно дотримуватися чинного законодавства, не продавати пиво, алкогольні, слабоалкогольні напої та тютюнові вироби дітям. Продаючи спиртне та цигарки дітям замисліться, що хтось може запропонувати закурити чи випити й вашій дитині… Штраф за продаж неповнолітнім алкогольних і слабоалкогольних напоїв для подавців становить від 510-1700 грн., а для власника торгівельного закладу – 6 500 гривень штрафу та позбавлення ліцензії на право здійснення торгівлі алкогольними і тютюновими виробами.

На жаль, серед молоді мають місце факти поширення лікарських засобів, ефедрину та його похідних, тому звертаємося до працівників аптечних кіосків та медичних закладів, щоб вони не продавали дітям та молоді вказані лікарські препарати. Нехай за пігулками приходять їхні батьки.

Міліція покликана оберігати молодь від скоєння правопорушень та злочинів, однак виховання дитини — прямий обов’язок батьків. Ні за яких обставин не забувайте цю просту і загально прийняту істину.

Т.В. Харченко, начальник СКМСД

Новомосковського МВ ГУМВС

Можливо, Вам буде цікаво

By