Поліцейські Новомосковська затримали чергового грабіжника

Новомосковською поліцією постійно серед населення проводиться профілактична робота щодо попередження вуличних пограбувань і з цією метою у місцевих засобах масової інформації періодично друкується ряд простих правил особистої безпеки. Проте панацеї від нападу немає.

14 червня 2016 року до чергової частини Новомосковського міського відділу поліції звернулася 53-річна місцева мешканка з заявою про те, що близько 13.30 в під’їзді будинку № 1 по вул.Калнишевського (колишня Червоноармійська) невідома особа із застосуванням фізичної сили відкрито заволоділа мобільним телефоном її 82-річного дідуся.

Злагоджені дії новомосковських оперативників не дозволили грабіжнику довго розгулювати на волі. Проведеними першочерговими заходами розшуку цей злочин був розкритий по «гарячих слідах» і підозрюваний був встановлений та затриманий майже одразу. Ним виявився 32-річний раніше судимий місцевий мешканець.

Під час з’ясування обставин події стало відомо, що потерпілий йшов з магазину додому і вже тоді звернув увагу не незнайомця, який крокував за ним, а підійшовши до під’їзду свого будинку, побачив, що незнайомець біжить в його бік. Дідусь закрив вхідні двері під’їзду, поспішаючи до квартири, та в цей час грабіжник ззаду схопив його за обличчя, прикривши тим самим рот, і відкрито з кишені сорочки потерпілого витягнув мобільний телефон, після чого втік.

За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ст.186 ч.2 КК України (грабіж, поєднаний з насильством, яке не є небезпечним для життя чи здоров’я потерпілого, або вчинений повторно, або за попередньою змовою групою осіб), яка передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 4 до 6 років. Речовий доказ – мобільний телефон вилучений, вирішується питання щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Нині триває слідство, а невдовзі розпочнеться судовий процес. Але, що ж потрібно робити, аби вас не пограбували?

Перш за все слід бути обачними та обережними. Пам’ятайте, вуличні грабіжники ретельно вибирають свою жертву й часто стежать за нею. Саме тоді, коли ризик піддатися нападу вам здається мінімальним, вони стрімко і зухвало діють. У вечірній час, за можливості, зустрічайте своїх близьких (особливо жінок, підлітків і людей похилого віку) на зупинках громадського транспорту та проводжайте їх у разі від’їзду. Ідіть додому освітленими і людними вулицями, не вибираючи для скорочення шляху дворів чи темних провулків.Якщо після свята ви виходите збадьорені й хочете пройтися вулицями нічного міста, краще перенесіть цю прогулянку на інший день. А додому, якщо вже пізній час, безпечніше повертатися в таксі. Якщо в темний час доби в безлюдному місці у вас просять закурити – будьте готові до можливого нападу. Якщо ви чуєте, що вас переслідують, різко поверніться. Грабіжник, що збирається вихопити вашу сумку, мобільний телефон тощо, майже завжди розраховує на те, що жертва зможе побачити його тільки зі спини, коли він тікатиме. Коли ж ви побачили його обличчя, це може істотно послабити агресивні наміри нападника. Якщо попереду себе ви помітили людей, які викликають побоювання, краще одразу перейдіть на інший бік вулиці або змініть маршрут та знайдіть безпечне людне місце. Якщо ж ви вирішите бігти, то робіть це якнайшвидше, і кличте при цьому на порятунок. Пізно ввечері жінкам не варто привертати увагу сторонніх осіб до своїх прикрас. Їх краще сховати під одягом або взагалі зняти. Також не рекомендується носити гроші й коштовності в сумочці. Покладіть їх у внутрішню кишеню одягу. У разі зняття грошей з банкомата будьте пильні, звертайте увагу на те, щоб за вами ніхто не спостерігав. Не перераховуйте гроші на вулиці. Ніколи не показуйте привселюдно, що маєте при собі багато грошей. Тримайте у різних місцях великі та дрібні купюри. У транспорті не стійте біля дверей, оскільки у вас з рук може вихопити сумку хто-небудь з пасажирів, що виходять. Якщо така біда сталася з кимось із вас, то, негаючи часу, телефонуйте «102» та повідомте про прикмети грабіжників та напрямок, у якому вони втекли.

Т.М. Попова, Новомосковський відділ поліції

Можливо, Вам буде цікаво

By