Не треба руйнувати те, що не руйнується

Світлана Григорівна Кульбашна – депутат міської ради з великим стажем. Багаторічна робота на посаді директора школи, великий життєвий досвід, депутатська робота дають їй право висловлювати свої судження, оцінювати та давати поради. От і сьогодні, коли у місті жваво обговорюється доленосне для пам'ятника Літак рішення, Світлана Григорівна не може стояти осторонь. Її звернення до новомосковців – це крик душі та пересторога для тих, хто впливає на долю нашого міста.

– У кожного народу, як і у кожної людини, є святині, на яких базується їхнє існування, їхнє життя. Позбавлена такої основи людина іде з життя, розчиняється у темряві незрозумілих подій і легко стає заручником тих чи інших подій, деградує як особистість. Втрата загальнолюдських цінностей, власного погляду на ту чи іншу подію – це справжня біда.

Слід пам'ятати, що знищення історичної пам'яті є водночас знищенням сьогодення і майбутнього. Але ми відходимо від реально-конструктивного, критичного мислення і ставимо все з ніг на голову.

Так діють наші деякі депутати (свідомо не називаю прізвища, оскільки вважаю, що кожен має право на власну думку). Вони пропонують пояснювати людям переваги розважально-торгівельного комплексу над знаковим пам'ятником Літак. А значить – пропонують забути, що одним із факторів Перемоги у Великій Вітчизняній війні були авіація і легендарні «катюші». То чи можна пам'ятник-Літак назвати просто макетом? Не макет, а пам'ятник героям страшної війни, який став візитною карткою Новомосковська.

Розуміючи, що в забудовах центру міста «крутяться» великі гроші, стає страшно, що гроші сьогодні – вище за мораль.

А як же святе, недоторкане?

Думаю, що добра пам'ять є унікальним інструментом народної святості. Тож хіба можна забувати, що 295-а авіаційна та 195-а стрілецька дивізії під командуванням Сильвестрова та Сучкова через кров і смерть, героїзм і мужність принесли нашому місту друге народження, мирне життя?

А головне, що, окрім історичної і соціальної пам'яті, ми втрачаємо джерело громадянського і патріотичного виховання молоді.

Тож давайте будемо розумними і поміркованими людьми!

Будувати і забудовувати треба, але не руйнувати те, що не руйнується.

Источник: Еженедельник "Весник Присамарья"

Можливо, Вам буде цікаво

By