Хто загинув за Дніпро, буде жити у віках

Такого великого за масштабами історично-військового заходу на Дніпропетровщині ще не було. 10 жовтня у с. Військове Солонянського району зібралися люди, які захоплюються історією та подвигами Великої Вітчизняної війни. Тут було відновлено і зіграно форсування Дніпра та жорстокі бої кінця вересня 1943 року.

Організаторам заходу – громадській організації – військово-історичному клубу «Рубіж-Дніпро» (керівник В. Боняк) не завадила погода: під холодним дощем розгорнулися справжні баталії, наблизивши глядачів до реальних подій того часу. Кожен, хто був присутній на цьому дійстві, зміг відчути ціну переправи наших солдатів на правий берег Дніпра і повірити, що його вода дійсно була червоною від крові…

Під час реконструкції солдати Радянської армії на катерах, буксирах, човнах форсували річку, щоб відбити у німців правий берег. Бомбили і стріляли з води, неба і землі, сипалася у всі боки земля, і навіть глядачі відчули на обличчях пісок, змішаний з порохом…

За історичними даними, ця ділянка фронту була дуже важкою: весь перший десант загинув, і з великими зусиллями, втрачаючи бійців, таки вдалося відбити у німців і утримати протилежний берег. Яскравим показником тяжкості боїв став той факт, що 86 радянських солдатів і офіцерів, учасників форсування Дніпра, було удостоєно звання Героїв Радянського Союзу.

Театралізований бій було проведено на високому рівні. Величезна кількість глядачів, серед яких – ветерани, молодь, просто небайдужі до подій воєнного часу – співпереживали, вигуками підтримували учасників бою, а потім із захватом спілкувалися з ними, фотографувалися на згадку, ділилися враженнями.

Натурально виглядали втомлені бійці – заляпані багнюкою, мокрі, але усміхнені, адже це лише гра, хоча відчуття реальності було вражаючим.

Організатори заходу завдячують голові облдержадміністрації О. Вілкулу та всім громадським організаціям за допомогу та підтримку.

Така масштабна акція ще раз нагадала нам усім, яку велику ціну заплачено за Велику Перемогу, який крихкий світ, у якому ми живемо, і як треба берегти його, щоб подібне не повторилося.

На честь всіх, хто загинув при переправі через Дніпро у с. Військовому, та на честь всіх учасників Великої Вітчизняної війни було покладено до меморіалу квіти, а всім ветеранам було запропоновано скуштувати солдатської каші та випити фронтові сто грам.

Можливо, Вам буде цікаво

By