Сiмнадцята сесія Новомосковської міської ради

Ішли – обіцяли, а прийшли – забули…

Остання сесія Новомосковської міської ради розпочалася із привітання міським головою Сергієм Морозом Галини Козаченко, квартальної із масиву Решкут, яка цього дня святкувала свій день народження.

Крім запланованих, до розгляду багато питань було внесено депутатами додатково, серед яких – рішення міськвиконкому про скасування підвищення тарифів на воду, озвучене Ігорем Олійником. Та для більшості подорожчання на 5% не здалося суттєвим, тому й голосувати за його відміну депутати не стали. Присутня на засіданні Вікторія Шилова звернулась до народного депутата Миколи Солошенка підтримати її, але останній звинуватив заступника голови обласної ради у піарі. Тож платити нам, шановні новомосковці, з 5 грудня, за новими тарифами. І те, що вода у нашому місті є чи не найдорожчою в області – не надто обходить депутатську більшість.

Тож предвиборні обіцяння дбати про людей залишаються для цих депутатів нічим не підтвердженою декларацією.

Олександр Мірошник висловив стурбованість з приводу харчування дітей, а точніше – його відсутності у день проведення сесії у СЗШ №18. Однак Олександр Шаркун, підприємство якого виграло частку у тендері з харчування школярів, запевнив його, що діти нагодовані. Наприкінці сесії О. Мірошник знову порушив дане питання, на що О. Шаркун відповів, начебто казначейством не були підписані акти виконаних робіт, і пообіцяв, що ситуацію буде виправлено.

Одностайно підтримали і затвердили народні обранці звіт про виконання бюджету за 9 місяців поточного року, з якого доповідала начальник фінуправління міста Тетяна Дакова. Також Тетяна Дмитрівна доповіла про зміни до «Бюджету м.Новомосковська на 2011 рік», внесення яких було підтримано усім депутатським корпусом.

За необдумані рішення може розплачуватися громада

Із земельних питань присутні заслухали голову земельної комісії Ігоря Олійника, який доповідав про передачу земельних ділянок у приватну власність, про поновлення договорів оренди, про надання дозволів на розробку проектів землеустрою, про відмову в передачі земельних ділянок у приватну власність та ін.

Обговорення викликало питання поновлення терміну дії договору оренди земельної ділянки для комерційного використання на площі Перемоги,3 підприємцеві Шикару Косум Огли Гусейнову. Магазин «Бриллиант», який збудував підприємець, знаходиться на соборній площі, що підлягає реконструкції. У свій час за заступництва колишнього міського голови Віктора Літвіщенка було збудовано приміщення магазину, хоча громадськість висловлювалась проти такого рішення. Може бути створено прецедент, коли на будівництво вже витрачено кошти, не подовжувати договір оренди підстав нема, і у разі знесення будівлі відшкодовувати витрати підприємцеві доведеться за рахунок міського бюджету.

Чи то більшість депутатів не розібралась, чи не захотіла вникнути у суть питання, але чомусь не було підтримано рішення, яким міська рада згідно ст.33 Закону України «Про оренду землі» уповноважувала б міського голову підписувати додаткові угоди до договорів оренди земельних ділянок після закінчення строку їх дії та відсутності заперечення орендодавця.

І хоч депутат Олександр Загоруйко намагався роз’яснити суть питання та загострив увагу на необхідності прийняття такого рішення – більшість проігнорувала сказане.

Деякі кіоски зносять, а деякі…встановлюють!

Важко пояснити рішення депутатів про поновлення договору оренди земельної ділянки за адресою: вулиця Радянська,35, де вже спилено дерево та покладено плитку, що свідчить про закріплене за підприємцем місце під розташування майбутнього кіоску (роздрібна торгівля та комерційні послуги). Адже неодноразово депутати домовлялися не надавати подібних дозволів, оскільки на так званій «червоній» лінії МАФи (малі архітектурні форми) лише спотворюють архітектуру міста. Парадоксально, але цього разу і міський голова, і секретар міської ради Борис Мазур були лояльними до підприємця. Борис Васильович виявив особливу запопадливість у даному питанні і звернувся до сесійної зали з проханням підтримати рішення, мовляв, ви ж самі підприємці! Прохання секретаря міської ради було почуте більшістю, і незабаром ще один кіоск «прикрасить» центральну вулицю міста.

Лояльні, але не до всіх…

Незрозумілою та позбавленою здорового глузду була впертість деяких депутатів з приводу неподовження договору оренди приміщення пекарні, яке розташоване на території колишнього дитсадка «Журавушка», де нині діє Центр позашкільної роботи. Мова йде про «хліб від Валієва», який люблять і купують як у Новомосковську, так і у Новомосковському районі. Те, що він нагадує смак давно забутого хліба радянських часів, підтвердить кожен, хто хоч раз скуштував запашний буханець із рум’яною скоринкою. Дітвора із розташованих поблизу шкіл смакує булочками, а на великодні свята новомосковці купують тут найсмачніші паски. І хоч депутат Костянтин Пузирь та Валерій Гребьонкін стали на захист підприємця і довели до присутніх інформацію, згідно якої орендар є меценатом ЦПР, куди, крім орендної плати, спрямовує чимало спонсорської допомоги, однак більшість це не переконало. І в цьому випадку Борис Мазур підприємця не підтримав, а, навпаки, – демонстративно проголосував проти. Вочевидь до підприємців у місті неоднакове ставлення. Комусь – все, а комусь – нічого. Чим керуються у такій ситуації державні мужі – відомо лише їм. І про наповнення бюджету чомусь у таких випадках вони не дбають.

За подовження оренди проголосувало 25 із 42 присутніх депутатів, хоча і не з першого разу. Цього дня взагалі щось не виходило з підрахунками. Практично за кожне питання, які доводилося переголосовувати через недисциплінованість депутатського складу, народні обранці піднімали руки по кілька разів, і приймали рішення лише з другої-третьої спроби.

Цілодобову роботу ряду об’єктів узаконено

Як зазначив у доповіді заступник міського голови з питань економіки, ринкових реформ та підприємництва Олександр Воскобойник, постала необхідність деякі комерційні об’єкти з цілодобовим графіком роботи вилучити із списку таких, а деякі – додати. Серед вилучених – колишній магазин «Велика ложка» та «Аптека-380» по вул. Українській. На звернення господарюючих суб’єктів та, за словами докладника, враховуючи побажання жителів міста, список цілодобово працюючих об’єктів було доповнено магазином «Вікторія» по вул. Радянській,18а, магазином «Новомосковський», вул. Радянська,35, аптекою по вул. Радянській,48а, аптекою «Руан» по вул. Сучкова,40 (хірургічне відділення), магазином «Тамара» по вул. Спаській,9а. Відповідальність за порушення правил торгівлі було покладено на господарюючі суб’єкти магазинів, а міському відділу УМВС доручено взяти рішення на постійний контроль.

«З метою становлення інформаційного простору…, подальшого об’єктивного і оперативного інформування населення про політичне, соціальне, духовне життя… покращення фінансового стану газети «Новомосковська правда» міська рада затвердила «Програму фінансової підтримки газети», розмір якої складає 133 тис. грн.

Можуть розраховувати на ортодонтичну, ортопедичну та стоматологічну допомогу пільгові категорії городян, серед яких – діти, почесні донори міста, вагітні жінки, адже депутати підтримали рішення про затвердження спеціальних «Програм на 2012-2014 роки». Також з метою посилення соціального захисту інвалідів та надання допомоги пільговим категоріям населення було внесено зміни до Положення «Про надання стоматологічної допомоги пільговим категоріям громадян міста у 2009-2015 роках».

Цього дня депутатами також було підтримано рішення про проведення відкритого конкурсу на кращий архітектурний проект соціального ринку продовольчих товарів вздовж вулиці Шевченка на відрізку від вул. Дзержинського до пров. Прогонного. Адже до початку реконструкції Троїцького собору необхідно звільнити територію площі Перемоги від стихійного ринку.

Ні жити, ні вмерти…

Емоційним, сповненим тривоги та хвилювання був виступ перед депутатами квартальної Галини Козаченко, яка звернулась до депутатів із закликом навести врешті-решт порядок на міських кладовищах. Поки чиновники перекладають відповідальність один на одного, наглядачів кладовищ калічать та вбивають (гр. Шибко, наглядач кладовища на Мар’янівській горі, нещодавно помер від нанесених йому невідомими особами тяжких тілесних ушкоджень).

Галина Сергіївна також нарікає на власника салону обрядових послуг «Пам’ять» Романа Горбоноса, працівники якого вимагають від 1200 до 1500 гривень лише за копання ями. На численні звернення до правоохоронних органів наглядачі отримують лише відписки, ніби у даних справах немає складу злочину. Депутат Ігор Олійник запропонував скористатися послугами позавідомчої охорони, яка б забезпечувала під час поховань порядок відповідно до діючого законодавства. Те, що комунальники не в змозі протистояти так званим рейдерам, підтвердив і директор КП НККП Аркадій Шипко. Із зали прозвучала пропозиція запросити на наступну сесію начальника міського відділу УМВС Миколу Гавриленка і заслухати його з цього питання.

Вперед, до нового пляжу!

Наприкінці сесійного засідання слова попросив депутат Олександр Шаркун, який звинуватив управління освіти міськвиконкому у неефективному використанні бюджетних коштів. Було запропоновано створити комісію, яка перевірить заявлений факт.

Начальник організаційного відділу міської ради Костянтин Морозов зачитав інформацію про створення депутатської групи, до якої увійшли: Валерій Гребьонкін, Леонід Матвієнко, Володимир Кисельов, Костянтин Морозов, Олександр Мірошник та Володимир Кузнєцов.

А депутат Ігор Олійник висловив стурбованість з приводу зрізування дерев на набережній по вулиці Комсомольській. С. Мороз відповів, що дерева там росли стихійно, і захисної функції вони не виконували, а спиляли їх, щоб у майбутньому розпочати благоустрій набережної, зробити міський пляж. – Треба рухатися вперед, – а не стояти на місці, – сказав міський голова.

Будемо сподіватися, що набережна дійсно стане такою, як обіцяє мер, а не небезпечною зоною, де не лише вночі, й серед білого дня небезпечно ходити.

Багато питань було перенесено на наступну сесію, та про це читайте у наступних числах газети.

Можливо, Вам буде цікаво

By