Україні необхідно якомога швидше починати реформи та реанімувати економіку

У п’ятницю керівництво НБУ провело нараду з представниками найбільших банків країни. Після завершення зустрічі учасники пообіцяли, що до 3 вересня курс валют має зупинитися на позначці 12,5-13 гривень за долар. Чи полегшить ця добра новина життя простим українцям?

«Природні» стрибки

За прогнозом того ж Нацбанку в 2014 році інфляція може скласти 17-19%. Такі цифри називала у серпні голова відомства Валерія Гонтарєва. Як не дивно, зазвичай критично налаштовані до внутрішніх оцінок економіки України, експерти МВФ назвали 16%. Проте навіть за цією оптимістичною оцінкою ми отримуємо рекордну інфляцію за останні п’ять років. Якщо не зважати на кризовий 2008-й, то за останнє десятиліття.

Щоб відчути це на собі, людям не треба чекати на кінець року. Споживча спроможність населення катастрофічно падає. Лише ціни на медикаменти з початку літа зросли втричі. Все це – наслідки падіння ціни гривні. Але у Нацбанку лише розводять руками – мовляв, то є природній для ринку процес.

Водночас влада ніяк не сприяє збільшенню заробітків населення. Соціальні стандарти бюджетників заморожені на рівні минулого року, коли курс стояв на відмітці 8 гривень. Тобто навіть якщо оптимізм банкірів підтвердиться – люди вже автоматично збідніли в півтори рази. Але схоже, що уряду і цього мало.

За словами заступника міністра фінансів Володимира Матвійчука, проект змін Держбюджету 2014 зменшує необов’язкові виплати держслужбовцям. Тобто рядові чиновники з зарплатнею у 1,5-1,6 тис. грн. не отримають жодних доплат. Не слід забувати і про 1,5% «військового податку», що за рішенням парламенту буде сплачувати кожний роботодавець від нарахованої йому зарплатні.

Несправедлива економія

На думку екс-голови НБУ, лідера партії «Сильна Україна» Сергія Тігіпка, такий підхід лише погіршує ситуацію в економіці.

«Знижується капіталізація великих підприємств, – нагадує економіст. – Падіння гривні б’є по малому та середньому бізнесу, для якого внутрішній ринок – єдине джерело прибутку. Фактично від валютної лібералізації, в яку зараз грається влада, виграють тільки ті, хто заробляє на експорті сировини».

Під час круглого столу на тему «Економічний патріотизм як основа національної єдності», організованого за ініціативи партії «Сильна Україна», Тігіпко нагадав, що негативним наслідком падіння гривні стане проблема повернення зовнішнього боргу. Для економіки країни розрахунки за цими кредитами будуть як мінімум у півтори рази дорожчі. Цей тягар, як завжди, ляже на бюджет, а значить – і на людей, які цей бюджет наповнюють.

Найбільше у цій ситуації дивує небажання влади перенести бодай частину цих витрат на дійсно багатих людей. Наприклад, відмова парламенту від введення податку на додаткові прибутки нардепів.

«Це парадокс такий, – вважає економіст Володимир Старинець. – В першу чергу слід брати гроші з тих, в кого вони є, тобто, у великих фінансово-промислових груп. Вони вдало використовують всі діри у вітчизняному законодавстві, внутрішні офшори, щоб не платити податки. У цьому напрямку треба працювати».

На думку експерта, слід ввести податок на літаки, дорогі автівки та інше, перереєструвати в Україні компанії, які зараз знаходяться в офшорах. Все це принесло б до бюджету великі прибутки.

Але це – надто багато кроків. А лише перший – введення податку на додаткові прибутки депутатів – вдарив би тільки по олігархах, а не по всіх багатих бізнесменах. В очах парламенту це, мабуть, виглядало надто несправедливо – і податок не пройшов.

Говорячи про джерела розвитку економіки України в межах згаданого вище круглого столу, народний депутат Світлана Фабрикант заявила, що країні, в першу чергу, потрібні реформи.

«Так, саме під час війни, – переконана експерт. – Якщо Президент і уряд перебувають на робочих місцях, а не в зоні АТО, значить, вони або не хочуть проводити реформи, або не вміють».

Експерт переконана: відкладати відновлення економіки на потім – не можна. Негативні наслідки бездіяльності матимуть вплив на кожного громадянина – і це коштуватиме країні надто дорого.

Вікторія Коробова

Можливо, Вам буде цікаво

By