Місцеве самоврядування по Луцьки

Нещодавно, у рамках програми семінару, який організував та провів для депутатів Луцької міської ради та депутатів міських рад Південно-Східної України Міжнародний республіканський інститут, мені довелося відвідати місто Луцьк та ознайомитися з життям міста та роботою депутатів та виконавчої влади Луцької міської ради.

Семінар проводили експерт інституту політичної освіти Олександр Солонтай та правознавець, експерт з питань місцевого самоврядування, заслужений юрист України Борис Руснак. У рамках семінару було розглянуто питання про постійні комісії, депутатські групи та фракції, їх статус та організацію роботи, правове забезпечення реалізації рішень ради, виконання бюджетних програм.

Також відбулась зустріч із міським головою Луцька Миколою Романюком та секретарем міської ради Сергієм Григоренком, які розповіли про роботу Луцької міськради.

Микола Романюк розповів про міжнародне співробітництво. Так, Луцьк має 16 міст-партнерів у дев'яти країнах світу. Також ведеться активна робота із залучення грантових коштів для проектної діяльності. Найбільшим проектом на даний час є “Модернізація зоопарків у Замості та Луцьку, а також створення рекреаційної зони у Жешуві з метою розвитку транскордонного природного туризму”. Згідно з цим проектом місто отримає 1,5 мільйони євро на проведення відповідних робіт.

Активна співпраця ведеться і з НЕФКО (багатосторонньою фінансовою установою, що створена і фінансується Ісландією, Норвегією, Данією, Швецією та Фінляндією з метою втілення в життя енергозберігаючих проектів) та Європейським банком реконструкції і розвитку щодо впровадження проектів енергозберігаючих заходів. Так, ЄБРР надає Луцькій міськраді кредит на 10 мільйонів євро та 4 мільйони євро грантових коштів. Ці гроші будуть спрямовані на модернізацію системи централізованого теплопостачання міста, зокрема, встановлення індивідуальних теплових пунктів у багатоквартирних будинках, котлів на альтернативному паливі, модернізацію обладнання тощо.

Серед всього іншого учасникам семінару було продемонстровано і саму будівлю міської ради з гарними, зручно обладнаними для роботи виконкому, постійних депутатських комісій та громадськості приміщеннями. Так, сесійна зала міськради має спеціальні відеокамери, які транслюють сесії у режимі он-лайн в інтернеті. Таким чином кожен городянин має можливість спостерігати роботу депутатів. Яких, до речі, працює стільки ж, скільки і у Новомосковську – 50 чоловік (при кількості населення близько 210 тисяч).

Також під час семінару ми ознайомилися з роботою Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) у місті Луцьку та департаменту соціальної політики міської ради.

Найбільше вразила мене саме работа ЦНАПу. Дійсно по-європейські та за останнім словом техніки облаштовано прийом громадян для надання більш ніж 250-ти видів адміністративних послуг. У одній будівлі розміщені відділи архітектури, держкомзему, юстиції, паспортний стіл та ін., дитяча кімната. На виході із ЦНАПу стоять три скриньки з написами: „незадовільно”, „задовільно”, „добре”. В одну з них після відвідин Центру громадяни кидають свій талон з електронної черги. Один раз на тиждень співробітники, перевіряючи скриньки, з’ясовують, що громадянам не сподобалось і які у них є зауваження до роботи ЦНАПу. Є у Центрі і група оперативного реагування з номером телефону 15-80. Усі дзвінки городян, які стосуються роботи жеку, тепломереж і ін. надходять до цієї групи. І вже потім оператор передає заявки до відповідної служби та контролює іх виконання, а один раз на два тижні доповідає меру, наскільки якісно комунальники виконали свої обов'язки.

Під час спілкування із представниками луцької міськради та депутатами, не можна було не помітити, як вони пишаються своїм містом, як добре знають історію рідного краю. Дуже хотілось би, щоб і у нашому місті, яке має славне історичне минуле, а також всі можливості для розвитку, з’явився свій ЦНАП, збільшилися закордонні інвестиції… Сподіваюся, що у найближчому майбутньому так і буде.

Ігор Олійник, депутат Новомосковської міської ради

Можливо, Вам буде цікаво

By