Кожній дитині – власну родину

Президент України В. Ющенко оголосив 2008 рік роком національного усиновлення та влаштування дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, у дитячі будинки сімейного типу та прийомні сім'ї.

На жаль, кількість знедолених дітей в Україні зростає з року в рік. Не оминула ця проблема і наш район.

Тетяна Іванівна Шаня, начальник служби у справах дітей Новомосковської райдержадміністрації та Олена Іванівна Лісняк, начальник центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді супроводжували представників газети та телебачення у поїздці по району з метою відвідання таких сімей і ознайомили нас із ситуацією у Новомосковському районі.

Звісно, дитина, яка зростає в інтернатному закладі, позбавлена родинного затишку, і почувається не завжди комфортно навіть вийшовши у самостійне життя. І зовсім іншими зростають діти у дитячих будинках сімейного типу та всиновлені діти. У Дніпропетровській області майже 11 тисяч дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, і тому виникає велика потреба влаштування їх в сім'ю. На жаль, існує таке поняття, як соціальні сироти, тобто коли батьки позбавлені батьківських прав, або взагалі зникають і знаходяться у розшуку, або перебувають у місцях позбавлення волі.

Кожній дитині - власну родинуДіти ж залишаються сиротами при живих батьках. Інколи родичі опікуються ними, але є сім'ї, де рідних немає, тоді держава бере на себе піклування про таких дітей.

Американці дослідили, що у дитини, яка перебуває в інтернатному закладі, через три місяці спостерігається відставання у розвитку на 1 місяць як емоційно, так і фізично. Обділені звичайними життєвими радощами діти. Батьків, дідуся і бабусю їм ніхто не в змозі замінити.

Кожній дитині - власну родинуДитячі будинки сімейного типу – це сім'я або окрема особа, яка бере добровільно за плату на виховання та спільне проживання від 5-и до 10-ти дітей. Прийомна сім'я – це сім'я або одна людина, яка бере на спільне проживання від 1 до 4 дітей. За це держава виплачує соціальну допомогу на одну дитину відповідного віку два прожиткових мінімуми та 35% від цієї суми на прийомних батьків або батьків-вихователів.

У районі створено два дитячі будинки сімейного типу: з 1996 року – будинок Кулаковських, і другий, зовсім молодий – Бабіних, у минулому році. Там виховується 7 дітей. Також є сім прийомних сімей, де виховується 11 дітей: є сім'ї, де лише одна дитина, а є і такі, де виховується троє дітей. Для того, щоб стати прийомними батьками чи батьками-вихователями, треба зібрати необхідну кількість документів, пройти спеціальні курси у Дніпропетровську, і якщо всі документи відповідають певним вимогам – можна брати в сім'ю одну дитину чи декілька дітей.

Кожній дитині - власну родинуУ дитячому будинку Кулаковських зараз виховується 9 дітей. Є також приклади усиновлення дітей. Так, родина Чуніхіних з Черкаського стала батьками маленької Евеліни. Біндас Людмила Іванівна, яка виховала чотирьох синів, взяла на виховання двох дівчаток, і робить все для того, щоб її діти зростали у повному достатку, мали житло та все необхідне.

Липневого дня вдалося потрапити до двох родин – Кулаковських та Чуніхіних.

Родину Кулаковських ми застали за заготівлею вітамінної продукції на зиму: мама-вихователь разом з дітьми розкладали абрикоси і вишню на сушку. – За п'ять днів буде готова курага, – каже мама і бабуся великої родини Любов Вікторівна. На сьогодні у сім'ї виховується 9 дітей. Мамина помічниця Соня швидко називає всіх по іменах: найменший, Ваня, навчається у третьому класі, Соня – у четвертому, Слава і Катя – шестикласники, Сергій і Влад – дев'ятикласники, а Соня, Максим і Саша – цьогорічні випускники.

Кожній дитині - власну родинуТа довго нема коли розмовляти, треба поспішати на обід, який чекає на них у вітальні. По дорозі до будинку Соня встигає поділитися рецептом маминих гарячих бутербродів. Для цього треба змішати сметану зі свіжим яйцем, густо змастити цією масою скибочки хліба, зверху покласти ковбасу та пластинку твердого сиру. А потім – в духовку. Як сир розплавиться – дістаємо і прикрашаємо зеленню.

Апетит у дітей хороший, тим паче, що у дворі вже гуркоче автомобіль, який повезе всіх на ставок. А до цього треба гарно поїсти, інакше – ніякого купання. За мить всі розсідаються по місцях – і за декілька хвилин ставок наповнюється веселим галасом малечі. Одне за одним вони стрибають у воду, і дитячій радості нема меж… Купається дітвора під пильним наглядом дяді Юри, який виконує роль тренера на водоймі, спостерігає, щоб не запливали далеко. Дивлячись на дитячі забавки, і нам, дорослим, теж хотілося шубовснути у прохолоду ставка…

Відвідали ми у цей день і родину Чуніхіних, яка в березні прийняла до себе донечку Еву, яку Сергій та Вікторія взяли у прийомну сім'ю. Дитина весь час міцно стискає мамину руку, бо трохи ніяковіє від великої кількості гостей. Але вже за мить Евеліна декламує вірші, показує свою кімнату, де є спортивна стінка, багато ляльок, акваріум з рибками, скринька з дівчачими «дорогоцінностями». Ева посилено готується до школи, і батьки впевнені, що їх донечка буде гарно навчатися. Залишали ми затишну оселю Чуніхіних з впевненістю, що у цій родині все буде добре. І, можливо, тато з мамою через деякий час візьмуть у родину ще й хлопчика, тож буде братик у маленької Еви.

Кожній дитині - власну родинуОсь такі вони, сім'ї, які відважились усиновити чи взяти на виховання знедолених діток. З кожним роком держава все більше приділяє уваги такій формі їх виховання . Як вирішується це питання у Новомосковській райдержадміністрації, розповідає її голова Ігор Іванович Гуртовий.

– Загалом у Новомосковському районі проживає більше 16 тисяч дітей віком до 18 років. З них на обліку у службі у справах дітей району перебуває 316 діток, з яких 58 сиріт, 258 дітей, батьки яких позбавлені батьківських прав, або знаходяться у розшуку чи у місцях позбавлення волі. На території району створено два дитячі будинки сімейного типу – це родини Кулаковських і Бабіних. У них влаштовано 16 дітей. Любові Вікторівні Кулаковській, яка вже більше десяти років утримує будинок дитячого типу, у травні Президент України В. Ющенко особисто вручив орден княгині Ольги. На території району є також сім прийомних сімей, в яких виховується 11 діток. Одну прийомну сім'ю в цьому році було знято з обліку – дитину батьки всиновили. Це дуже позитивний момент. Завдяки плідній співпраці відповідних служб району – служби у справах дітей Новомосковської райдержадміністрації (нач. Т. Шаня) та центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді (нач. О. Лісняк), сім'я Біндас із Перещепиного в цьому році також виявила бажання створити дитячий будинок сімейного типу. Отже, коли вирішиться питання про забезпечення житлом родини, на Новомосковщині з'явиться ще одна велика сім'я.

Кожній дитині - власну родинуЗа усіма дітьми ведеться систематичний контроль відповідними службами району, а я сам особисто щонайменше два рази на рік – у День захисту дітей та св. Миколая відвідую ці сім'ї. Ми спілкуємося з дітками, даруємо подарунки, впевнюємося в добрих умовах проживання. Можна з впевненістю сказати, що діти забезпечені усім необхідним для повноцінного життя та розвитку. Більше того – названі батьки дбають не тільки про фізичне виховання малечі, а і про духовне, виховуючи дітей повноцінними громадянами України.

Наприкінці травня у Донецьку проходила Всеукраїнська нарада за участю голів обласних і районних адміністрацій стосовно виконання програми ”Кожній дитині – власну родину”. Президент чітко дав зрозуміти – такого поняття як інтернат в нашій державі не повинно бути.

До слова, Румунію доти не приймали до Євросоюзу, доки не було вирішено проблему інтернатів у країні. Невже Україна цю проблему не подолає? Потрібно тільки бажання, і в першу чергу, – органів влади. Тому що хтось повинен звертатись до людей. Ми над цим працюємо, хоча ця проблема не проста в тому плані, що важко перебороти психологію людей. Але треба рухатись вперед.

У Новомосковському районі, зокрема, проводиться активна рекламна кампанія щодо процедури і умов створення дитячих будинків сімейного типу і прийомних сімей. До того ж, в державі на це зараз виділяються дуже великі кошти. Людина, яка захоче всиновити дитину, має певні фінансові стимули від держави. Загалом по Україні використовується лише половина тих коштів, які виділяються для цього. У нашому районі також діють програми: ”Діти району”, ”Молодь району”, програма підтримки сімей та жінок району. Це все сприяє тому, що проблема потроху вирішується.

Користуючись нагодою, хочу подякувати тим людям, які зважились віддати частку свого життя дітям, особливо тим, хто залишився без батьків. Це важка ноша, але я вдячний цим людям, які виконують богоугодну справу. А влада у свою чергу буде робити все, щоб кількість таких людей збільшувалась, і вони відчували, що держава допомагає їм.

Источник: Т. Харківських, А. Чиндрова

Можливо, Вам буде цікаво

By