Отруєння грибами

Безпека життєдіяльності

Рекомендації міських курсів ЦО м. Новомосковська

щодо дій населення в надзвичайних ситуаціях.

Шановні новомосковці! Прийшла золота осінь. Розпочалась пора «тихого полювання» на гриби. Але треба пам'ятати, що у грибах, зосередилися дві основні властивості природи – її блага та небезпека для людини. Загадкове царство грибів налічує близько 100 тисяч видів. Неможливо перерахувати всі отруйні, умовно їстівні й неїстівні.

На території України – їх 80 видів. Понад 20 з них – отруйні. І одного такого гриба може вистачати, аби розпрощатися з білим світом. Найчастіше (до 95%) смертельних випадків відбувається через помилкове вживання замість їстівних – блідою поганкою. З початком грибного сезону на Дніпропетровщині жертвами «тихого полювання» стали цоцад 20 чоловік.

Отруєння блідою поганкою особливо сильно вражає печінку, нирки, серце і мозок. Після її вживання з'являються невгамовна блювота, головний біль, запаморочення. Стул стає водянистим, з домішками крові. Відбувається зневоднення організму, артеріальний тиск знижується, розвиваються симптоми серцево-судинної недостатності. Різко падає температура тіла.

На 2-5 день з'являються ознаки сильного пошкодження печінки. Склери і шкіра у хворого стають жовтушними, обличчя багровішає, блідий носо-губний трикутник стає схожим на метелика. Печінка різко збільшується, у ній виникають больові симптоми. Відбуваються численні крововиливи у шкіру, блювота має вигляд кавової гущі, кал – чорний, у сечі – кров. Смерть спричинюється печінковою недостатністю.

Перша допомога. Якщо ви відчули, що отруїлись, необхідно якомога швидше викликати блювоту, промити шлунок, прийняти послаблююче. Бажано зібрати блювотні маси або промивні води для лабораторних досліджень. Після цього вжити активоване вугілля, «Смекту» або інші адсорбенти – до 50 пігулок. І пам'ятайте: необхідна обов'язкова госпіталізація у відділення реанімації або токсикології! Необхідно також з'ясувати, хто вживав разом із постраждалим гриби, провести профілактичні заходи. Адже люди в результаті необережності гинуть сім'ями.

Треба пам'ятати, що при найменшій підозрі, що гриб отруйний, його необхідно викинути. Зверніть увагу і ось на що: дехто вважає, що алкоголь нейтралізує дію отрути, але це хибна і небезпечна помилка. Медична практика свідчить про протилежне.

Також необхідно пам'ятати, що найбільш небезпечні грибні страви для дітей, не пригощайте їх подібними «делікатесами»!

Шановні новомосковці! Не випробовуйте долю, цінуйте своє життя та життя своєї родини. Утримуйтесь від збирання та споживання дикорослих грабів, щоб обережність із грибами стала правилом кожного!

Можливо, Вам буде цікаво

By