Підведення підсумків

На порозі нового року прийнято підводити підсумки року минулого. Яким він був для працівників Новомосковського міського відділу міліції, які днями відзначили професійне свято, розповів журналістам на прес-конференції його начальник, Микола Іванович Гавриленко.

У прес-конференції також взяла участь помічник начальника відділу по роботі з громадськістю майор міліції Тетяна Миколаївна Попова.

Головний міліціонер одразу зазначив, що кількість злочинів, у порівнянні з минулим роком, збільшилась. Але Микола Іванович одразу пояснив причини подібного зростання кількості заведених карних справ. Виною тому є значне зменшення встановленої суми матеріальних збитків нанесеної потерпілому від зловмисника. Якщо раніше вона дорівнювала приблизно 900 грн., то на сьогодні становить близько 80 грн. Відповідно, велика частина злочинів, які досі підпадали під адміністративну відповідальність, тепер підпадають під кримінальну, і, так би мовити, погіршують і без того сумну статистику. В основному це крадіжки, кількість яких за рік збільшилась майже втричі, випадки шахрайства, хуліганства. Зате зменшилась кількість умисних убивств, тяжких тілесних ушкоджень, незаконних заволодінь транспортними засобами.

Тож рік видався нелегким, за 11 місяців 2010 року у Новомосковському МВ ГУМВС зареєстровано 9804 заяви та повідомлення про злочини, що на 15,2% більше (+1291), ніж за аналогічний період 2009 року (8513). З них у порядку, зазначеному ст.97 та 430 КПК України були прийняті рішення за 9615 матеріалами, у т.ч. порушено 2452 кримінальні справи і винесено 6469 постанов про відмову в порушенні кримінальної справи.

Начальник відділу міліції роз’яснив, що керівництвом МВ ГУМВС приділяється увага питанням обґрунтованості процесуальних рішень, прийнятих по заявах громадян. Це питання щомісяця розглядається на оперативних нарадах та засіданнях комісії по контролю за обліково-реєстраційною дисципліною.

На сьогодні закінчені провадженням кримінальні справи за 471 тяжким та особливо тяжким злочином, що на 54,9% більше, ніж торік. Щодо злочинів, в яких особи встановлені, за поточний період 2010 року було порушено 2400 кримінальних справ. Розкрито 1142, що більше на 14,2%. ніж у 2009 році. Щодо справ за тяжкими та особливо тяжкими злочинами, за якими особи встановлені, то їх порушено 940, що аж на 89,5% більше, ніж у 2009р.

Проте, за словами Миколи Івановича, зросла і кількість розкритих злочинів більше ніж у 2 рази. У поточному році було розкрито та розслідувано 107 злочинів минулих років. Розкрито 465 тяжких злочинів, що на 34,8% більше, ніж за минулий рік, в т.ч. 426 злочинів поточного року.

Зменшилась і кількість навмисних вбивств (з11 до 8), тяжких тілесних ушкоджень (20-16), в тому числі зі смертельними наслідками (14-7), грабежів (69-65), незаконних заволодінь транспортними засобами (14-12). В поточному році було розкрито 107 злочинів минулих років.

Не припиняється і розшукова робота. Станом на 01.12.2010р. у Новомосковському МВ ГУМВС у розшуку знаходиться 39 злочинців (як і в минулому році). За поточний період в розшук було оголошено 44 злочинці, розшукано – 45. Надійшло заяв про безвісне зникнення – 24. Розшукано – 24.

Злочинів, пов’язаних із незаконним обігом наркотиків виявлено 235, що знову ж таки більше на 8,8% порівняно з 2009 роком. До кримінальної відповідальності притягнуто 150 осіб, до адміністративної – 127. На обліку перебуває 240 осіб. Вилучено із незаконного обігу наркотичних засобів – 72,9кг., психотропних речовин – 2г. До бюджету, завдяки накладеним арештам на майно збувальників наркотиків, надійшло 460 тис. 870 грн.

Щодо економічної злочинності та корупції. Співробітниками ДСБЕЗ Новомосковського МВ виявлено 80 злочинів, серед яких 28 службових злочинів, в т.ч. 4 факти хабарництва, злочини в сфері АПК, приватизації, злочини в кредитно-фінансовій сфері. Складено 6 адміністративних протоколів за фактами корупційних діянь.

Дільничними інспекторами міліції було розкрито 322 злочини (у 2009 їх було 290).

Ведеться робота щодо попередження вуличних злочинів – пограбувань, хуліганств тощо.

Особлива увага приділяється профілактиці злочинності серед неповнолітніх та попередження скоєння ними злочинів та правопорушень, а також виявлення осіб, які втягують неповнолітніх в злочинну діяльність, пияцтво та наркоманію. Працівниками міліції виявлено 13 подібних злочинів, а відділом кримінальної міліції по справах дітей складено 343 адміністративні протоколи, в т.ч. 56 – відносно неповнолітніх. На профілактичному обліку у підрозділі перебуває 154 неповнолітніх.

Середньодобове розкриття злочинів становить 60,8%. Здійснено 2700 виїздів слідчо-оперативних груп на місця злочинів та пригод.

Наприкінці зустрічі начальник міліції відповів на запитання журналістів. Після вичерпного звіту по статистичних даних пресу цікавили вже більш загальні питання про робочі будні хранителів правопорядку. Але всі відповіді сходилися до однієї головної проблеми – браку кадрів та великого навантаження на співробітників. Адже за словами головного міліціонера міста – «черга до міліції не стоїть». Тож доводиться покращувати статистику не за рахунок збільшення штату, а за рахунок підняття кваліфікаційного рівня й набуття досвіду існуючого складу. Микола Іванович позитивно оцінив роботу очолюваного ним колективу.

На завершення начальник відділу міліції, скориставшись нагодою, привітав усіх присутніх, колег та містян із наступаючими святами та побажав усім щастя, здоров’я та дотримання закону.

Можливо, Вам буде цікаво

By