Сесійна зала – не театральні підмостки

Остання сесія Новомосковської міської ради знову пройшла із використанням PR-технологій, що стає традицією за новообраного міського голови. Минулого разу під вікнами міської ради прихильники С. Мороза стояли з транспарантами, а цього разу гриміли металевими листами. Ще до офіційного відкриття сесійного засідання невідомо ким організована група молодиків, розібравши неподалік огорожу ломбарду, що будується підприємцем Башоян, демонстративно звалила її фрагменти на вході до будівлі.

Мета цієї акції та організатори так і залишилися невідомими, проте зірвати сесійне засідання не вдалося, і воно розпочалося вчасно.

Крім депутатів, керівників підприємств, відомств та ЗМІ на сесію були запрошені народний депутат М. Солошенко, депутати областної ради В. Шилова, С. Рєзнік та В. Міщенко.

На початку засідання міський голова Сергій Мороз повідомив депутатам сумну звістку – помер депутат міської ради від МО ВО «Батьківщина» Юрій Іванович Пилипенко. Депутати вшанували його пам’ять хвилиною мовчання.

Згідно законодавства, його місце зайняв наступний у виборчому списку від «Батьківщини» Віктор Іванович Крамаренко 1951р.н. – завгосп дитячо-юнацької спортивної школи м. Новомосковська, який прийняв присягу депутата й одразу приступив до роботи.

Основну частину сесії було присвячено земельним питанням, але протягом засідання виникали й більш інтригуючі моменти. Наприклад, у чергу денну було включено питання «Про недовіру міському голові м. Новомосковська С. А. Морозу та дострокове припинення його повноважень». Інтрига полягала в тому, що ініціювали розгляд даного питання колишні однопартійці мера, а саме – міський осередок ВО «Батьківщина». Доповідачем була призначена депутат міськради У. Полушко, але, за невідомих причин, це питання з черги денної було знято. Хоча можна було припустити, що дане рішення могло бути саботованим, адже у сесійній залі була присутня група підтримки діючого мера, яка при кожному незручному для нього запитанні ніби за чиєюсь командою здіймала галас і тупотіла ногами. До слова сказати, міський голова вже не вперше оточує себе групою підтримки на сесійних засіданнях, тим самим демонструючи власну нерішучість, недоречну на такій відповідальній високій посаді.

Депутати затвердили план роботи міської ради на I півріччя 2011 року. Його оголосив секретар міськради Б. Мазур. Також були затверджені ставки зборів за провадження деяких видів підприємницької діяльності на території м. Новомосковська та ставки туристичного збору.

Депутати заслухали начальника відділу інвестицій міськвиконкому Є. Семенюка зі звітом про виконання та функціонування цільового фонду «Фонд соціально-економічного розвитку міста» у 2010 році. Звіт було затверджено одностайно.

Начальник управління праці та соціального захисту населення Г. Горбач звітувала перед депутатами про виконання програми «2010 рік у місті Новомосковську – рік шани та поваги до ветеранів Великої Вітчизняної війни» та зняття її з контролю і запропонувала затвердити цільову програму «І повага й добро вічній славі твоїй, ветеран» на 2011-2015 роки. Депутати підтримали її одноголосно.

Також депутатський корпус затвердив тарифи на надання соціальних послуг територіальним центром соціального обслуговування м.Новомосковська.

Депутати розглянули деякі питання щодо оформлення права власності. Доповідав начальник КП «НМБТІ» К. Пузирь. Він також порушив питання щодо порядку розподілу чистого прибутку очолюваного ним підприємства. За його проханням, відтепер до міського бюджету на розвиток міста буде відраховуватися 20% від чистого прибутку БТІ, а 80% залишатиметься у підприємстві. Зазначимо, що за законодавством ця норма розраховується для міських підприємств із розрахунку не менш ніж 10% від чистого прибутку.

Затвердили новомосковські законодавці й Положення «Про порядок звільнення земельних ділянок, що зайняті без правових підстав та належать до комунальної власності територіальної громади м. Новомосковська». Доповідав про це виконуючий обов’язки начальника юридичного управління О.В. Мартинюк

Одним із принципових питань V сесії за поданням начальника відділу освіти Н. Падашулі було затвердження розрахунків на організацію харчування учнів молодших класів та дітей пільгових категорій за рахунок місцевого бюджету. Досі ця сума складала 5 грн. на одну дитину. Враховуючи, що міський бюджет Новомосковська є досить напруженим, депутати встановили цю норму у розмірі 6 грн. Хоча навіть ця сума не може задовольнити виконання встановлених в Україні норм харчування для дітей (це приблизно 75-80% від норми), деякі депутати намагалися не дати й цього, констатуючи, що, наприклад, у Дніпропетровську ця сума складає 4 грн., а у Павлограді – 2 грн.

Цікаво, на якій планеті живуть ці депутати? Чи харчуються їх діти за 2 гривні на день? Скоріш за все, вони таких «великих» грошей і у руках не тримали. Але після детального роз’яснення звільненої мером І.Калюжної, яка була заступником міського голови із соціальних питань, депутати проголосували за прийняття даного рішення. Мороз утримався, тим самим продемонструвавши справжню «турботу» за маленьких новомосковців.

Н. Падашуля доповідала й з інших питань. Серед таких – повернення будівлі колишнього дитячого садка «Ювілейний» до мережі дошкільних навчальних закладів міста та створення на його базі комунального дошкільного навчального закладу (ясел-садка) №1 «Ювілейний». На сьогоднішній день на території дитсадка розміщено відділення молодших класів ЗОШ №18. На їх місці у самій школі знаходиться ліцей «Самара», який планують перенести до ЗОШ №8. Тож у сьогоднішній ситуації із браком дитсадків це рішення є своєчасним та потрібним. Одноголосно депутати надали фінансової самостійності дошкільному навчальному закладу яслам-садку №14 «Струмочок», ЗОШ №2 та ЗОШ №18. Як пояснила доповідач, це надасть можливості більш ефективно використовувати кошти.

У другій частині засідання депутати розглянули ще декілька важливих питань.

Так, депутат від Партії регіонів, директор МКП «Новомосковськміськтранс» С. Коцюра, попросив депутатів надати його підприємству податкову пільгу щодо сплати до місцевого бюджету збору за паркування автотранспорту у розмірі 85%. Депутат пояснив, що за паркування сплачує зовсім мала частка водіїв, тому що за законодавством сплата за паркування є добровільною і, відповідно, у підприємства не залишається коштів на розвиток. Та й взагалі, за збереження комунального господарства та комунальних підприємств у Новомосковську йде запекла боротьба. На їх захист встав секретар міської ради Б.Мазур. Він наголосив, що з боку виконкому та мера є досить серйозні наміри об’єднати ці комунальні підприємства зі скороченням штату, але Борис Васильович пообіцяв, що ніяких об’єднань ані він, ані депутатський корпус не допустять і не дозволять звільняти людей з робочих місць.

Вже не перший раз депутатом від Партії регіонів В. Соловйовим піднімається питання щодо припинення роботи незаконно встановлених газових заправок по вулиці Сучкова. Секретар міськради Б. Мазур запевнив присутніх, що ці питання знаходяться на контролі і у правоохоронних органів, і у нього особисто. Одну заправку на сьогодні демонтовано, а другу 15 лютого буде відключено від енергопостачання.

Наприкінці сесійного засідання отримала продовження ранкова ситуація щодо будівництва ломбарду підприємцем Башоян за адресою: вул. Радянська,15. До сесійної зали прийшли жителі будинку, до якого планується прибудувати ломбард. Вони вимагали, щоб депутати не подовжували оренди земельної ділянки підприємцеві, адже, за їх словами, справа розглядається у суді, і є протест прокурора щодо незаконного будівництва об’єкту. Не кажучи вже про небезпеку безпосередньо для житлового будинку, адже під час копання котловану було здійснено підкоп під кутову частину фундаменту. Жителі будинку неодноразово зверталися з цього приводу до міськвиконкому та особисто до колишнього міського голови, органів прокуратури… Вже без малого рік люди вимагають припинення будівництва, але віз і нині там.

Депутати проголосували за подовження договору оренди земельної ділянки підприємцю Башоян, пояснивши обуреним городянам, що міська рада лише надає в оренду земельну ділянку, але не дозволяє чи забороняє будівництво на ній. Тож жителям доведеться і надалі відстоювати свої права.

До депутатів звернулася депутат обласної ради Вікторія Шилова із заявою. Вона повідомила, що на останньому засіданні виконкому з’ясувалося, начебто юридичній відділ міської ради вибірково підписує рішення сесії, тобто, за її словами, не вважає їх обов’язковими до виконання. Результати таких дій очевидні, сказала Вікторія Віталіївна, – кіоски, де продаються спиртні напої,– на місці, небезпечні газові заправки працюють, торгівля алкоголем біля шкіл також процвітає.

Але фокус-групі підтримки «по-морозівськи» ці питання не цікаві, бо перервали В. Шилову звичними для них ефектами – галасом та тупотом.

Ось так працює останнім часом наша влада, все більше з’ясовуючи між собою стосунки, перетворюючи законотворчий процес на театральне дійство. Шоу, влаштоване групою підтримки чинного мера, можливо, і допомагає йому у веденні сесії, але не покращує життя новомосковцям.

Чи не час почати працювати і в інтересах громади та жителів міста?

Можливо, Вам буде цікаво

By