І не здригнулася рука

Одна з найрізонансніших подій сталася напочатку травня цього року на території Новомосковського району. Вранці 03 травня на протилежній парку ім.Сучкова стороні поблизу ріки Самара на території Орлівщанської сільської ради був виявлений труп неповнолітньої дівчини. Згідно довідки судово-медичної експертизи попередня причина смерті дівчини – інтоксикація нез’ясованого генезу.

Але, поки судово-медичні експерти працювали над виявленням причини смерті на клітинному рівні (гістологічне дослідження проводиться протягом 10 діб!) аби підтвердити чи спростувати висновок про попередню причину смерті, правоохоронці проводили копітку роботу по встановленню очевидців, свідків, обставин події. Відтворивши хронологію подій попередньої доби, розшуковці швидко з’ясували, що 26-річний громадянин С., мешканець Петріківського району смт.Петріківка, був останнім, хто бачив дівчину живою.

Як з’ясувалося, цей молодик в ніч з 02 на 03 травня близько опівночі разом зі знайомими знаходився в кафе «Голівуд», розташованому навпроти парку ім.Сучкова на території Орлівщанської сільської ради, де вживав спиртні напої. Під час перебування у кафе він зустрів там незнайому йому дівчину та декілька разів танцював з нею. 03 травня o 01.00 годині він вийшов з кафе та знову зустрів цю дівчину, яка запропонувала йому прогулятися. Він погодився і, відійшовши від кафе на відстань близько 60 метрів, за сумісною згодою вступив з нею в статеву близькість. А після того, як здійснив статевий акт неприроднім способом, злякався, що дівчина звернеться до міліції і став руками її душити. Коли був впевнений, що дівчина померла, відпустив її. Зрозумівши, що накоїв лиха, громадянин С., боячись правосуддя і намагаючись сховати сліди злочину, прихопив з собою мобільний телефон дівчини, щоб на ньому не виявили відбитків його пальців, та пішов геть.

11 травня до міського відділу міліції надійшов висновок гістологічного дослідження, згідно якого смерть потерпілої настала внаслідок механічної асфіксії. Слідчим відділом порушена кримінальна справа за ст.115 ч.1 КК України за фактом умисного вбивства. Підозрюваний затриманий, ведеться слідство, яке й встановить всі обставини трагедії. Але скоєний злочин вражає своєю безглуздістю. Найвірогідніше пояснення цьому – надмірна доза алкоголю.

Подібні драми найчастіше розгортаються у різноманітних нічних розважальних закладах. Нічні клуби, дискотеки, бари – ці публічні місця мимоволі пов’язують з безладом та розпустою. Події поблизу кафе «Голівуд» ще раз доводять: такі асоціації небезпідставні. І це не упереджене ставлення до цього закладу, а факт. Проведеним аналізом злочинності та скоєних правопорушень, пов’язаних з кафе «Голівуд», розташованому на території Орлівщанської сільської ради, встановлено, що у період з 2010 року по теперішній час Новомосковським міським відділом міліції було зареєстровано 16 злочинів, скоєних в цьому кафе або поблизу нього. З них за ст. 125 КК України (тілесні ушкодження) – 10 злочинів, за ст. 263 КК України (незаконне поводження зі зброєю) – 1 злочин, за ст. 186 КК України (грабіж) – 1 злочин, за ст. 185 КК України ( крадіжка) – 2, та інші 2 злочини.

Новомосковським міським відділом міліції неодноразово проводилися перевірки та рейдові заходи на території Орлівщанської сільської ради, які були направлені на виявлення та попередження скоєння правопорушень та злочинів в кафе «Голівуд». Власнику кафе виносилися попередження про недопущення скоєння на території кафе «Голівуд» та поблизу даного закладу злочинів та порушень громадського порядку, а також про недопущення антигромадської поведінки відвідувачами даного закладу. За порушення правил додержання тиші на власника закладу з 2009 року складені 4 адміністративні протоколи за ст. 182 КУпАП (порушення законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях), які для прийняття рішення були направлені на розгляд Орлівщанської адміністративної комісії.

Разом з цим, Новомосковський міський відділл міліції звертався до органів державної влади, а саме до голови Новомосковської райдержадмінстрації, голови Новомосковської райради, голови Орлівщанської сільської ради з приводу перегляду та обмеження часу роботи даного розважального закладу та про вирішення питання доцільності функціонування кафе «Голівуд».

Зараз знову Новомосковським міським відділом міліції надіслані аргументовані подання головному державному санітарному лікарю Новомосковського району та голові Орлівщанської сільської ради про проведення у межах своєї компетенції перевірки законності здійснення підприємницької діяльності власником кафе «Голівуд» для подальшого рішення згідно чинного законодавства. Також для встановлення законності діяльності даного закладу були направлені запити в МНС, відділ архитектурного контролю та відділ державного комітету землі. Матеріали перевірки законності діяльності кафе «Голівуд», зібрані працівниками міліції, за вимогою направлені до Новомосковської міжрайонної прокуратури і зараз знаходяться там.

Іншим аспектом для розгляду в травневій трагедії є те, що неповнолітня дівчина пішла з дому 01 травня і до 03 травня батьки не турбувалися про її місцезнаходження! Часом, народжуючи дітей, батьки впадають у крайнощі: або вважають себе господарями життів дітей, або, навпаки зовсім забувають про їхнє існування. Про ймовірні наслідки старше покоління не замислюється – прозріння настає, як правило, тоді, коли вже втрачене життя не повернути.

Скільки довгих років в’язниці чекають злочинця вирішить суд. За умисне вбивство йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 15 років.

Можливо, Вам буде цікаво

By