У руслi конструктиву

В останній день весни депутати міської ради VI скликання зібралися на IX чергову сесію.

Відкриваючи засідання, міський голова привітав свого заступника Олександра Воскобойника з днем народження. Олександр Миколайович, в свою чергу, подякував колегам за плідну співпрацю.

Після обрання секретаріату та лічильної комісії депутати взялися до роботи. Набралося їх аж 38 з 50 обраних. Дивно, але чомусь чим ближче до сезону відпусток, то у слуг народу знаходиться все більше «об’єктивних» причин нехтувати ввіреними їм обов’язками. Проте зала міськради напівпорожньою не лишилася, адже на засідання прийшли представники підприємців, які мають торгівельні місця на площі Перемоги, адже в цей день вирішувалася їх доля щодо подальшого перебування тут.

З земельних питань доповідав голова земельної комісії Ігор Олійник. В першу чергу було розглянуто питання щодо висунутого протесту прокуратури про скасування рішення міськради від 22.12.2004 р. № 441 «Про передачу земельних ділянок у користування» в частині виділення ділянки О.В. Стретович за адресою: м. Новомосковськ, пл. Перемоги (р-н вул. Шевченка) та № 801 від 24.09.2009 р. «Про поновлення договорів оренди земельних ділянок» в частині поновлення договору оренди тієї ж ділянки під торгівельний ряд. Суть протесту полягає в незаконності перебування та функціонування торгівельних рядів на території проїжджої частини на площі Перемоги. Варто зазначити, що це питання влада не може вирішити вже декілька років, а за цей час на зазначеній території встиг скластися досить організований торгівельний процес: підприємці давно неофіційно поділили торгівельний майданчик та визначилися із постійними місцями торгівлі, працюють наймані торгівці, та й покупці вже звикли до розташування овочевих та фруктових рядів.

Представники ініціативної групи від підприємців, що ведуть торгівлю на площі Перемоги, вимагають від влади, за їх словами, справедливого вирішення цього питання, аби люди не залишилися без роботи та засобів існування. Але закон ніхто не скасовував. Прийшов час виправляти старі помилки та, нарешті, виконати вимоги закону, який є обов’язковим для всіх на всій території України. Однак депутати, які самі є законотворцями на місцевому рівні, вирішили, мабуть, що питання не є принциповим, та, підтримавши громадян, не задовольнили протест прокурора та відхилили його. Самі ж підприємці пропонували виділити їм на вихідні дні ділянку по вул. Шевченка між пл. Перемоги та вул. Радянською. Але як це зробити, поки що ніхто не знає, адже це також проїжджа частина.

Депутати прийняли кілька рішень щодо подовження оренди земельних ділянок підприємцям — власникам торгівельних кіосків, але для деяких було прийнято рішення обмежити термін пролонгації до 1 року, хоча й просили від 3 до 5 років. Таке рішення зумовлено тим, що деякі з цих підприємців стабільно не виконують належним чином своїх обов’язків з утримання торгівельних закладів, порушуючи санітарні та технічні норми. Тож для декого цей рік має стати випробувальним, адже той, хто не наведе ладу в своїх торгівельних закладах, буде позбавлений орендованих ділянок. Декому депутати зменшили термін подовження оренди через місце розташування кіосків. А саме тим, які знаходяться вздовж центральних вулиць міста. Таке рішення прийнято через те, що планується накласти мораторій на встановлення малих архітектурних форм на так званій червоній лінії.

Заступник міського голови, начальник фінансового управління Тетяна Дакова доповідала про зміни у міському бюджеті. Вона запропонувала перемістити частину коштів у розмірі 660 тис. грн. з тих, що були призначені для реконструкції ЗОШ №8, на відбудову ЗОШ №4, в якій декілька місяців тому обвалилася стеля. Депутати підтримали пропозицію одностайно.

У цей день також було вирішено питання розміщення двох дитячих спортивних майданчиків, які було виділено для Новомосковська обласною владою. Довго обговорювали депутати місце їх розташування. Природно, що депутати-мажоритарники хотіли встановити їх на тих територіях, де вони обиралися. Але майданчиків всього два, тому було прийнято рішення облаштувати один спортмайданчик поблизу ЗОШ №12 на Кулебівці, а другий — біля будинків № 6 та 8 по вулиці Дзержинського.

Заступник міського голови Олександр Воскобойник доповідав щодо визначення способу приватизації комунальної власності. Депутат Ігор Олійник запропонував змінити «правила гри». Він зазначив, що бюджет міста можна поповнити за рахунок проведення аукціонів з продажу комунального майна. На сьогодні передача такого майна у приватні руки майже завжди закінчується викупом. Тобто зазвичай орендар викуповує майно за ціною, неспівставною із ринковою. Тож конкурентний торг має суттєво збільшити бюджет міста. Депутати підтримали пропозицію Ігора Петровича.

Вирішилося питання щодо перенесення за недоцільністю пішохідного переходу по вул. Радянській навпроти ТЦ «Акація» в район ТЦ «Рубін».

Загалом засідання пройшло досить конструктивно, у цей день було вирішено багато нагальних питань.

P.S. 3 червня за ініціативи депутатів міський голова Сергій Мороз скликав X позачергову сесію. На ній був присутній міжрайонний прокурор Новомосковська Ігор Степанов. У черзі денній було лише два питання.

По-перше, депутати скасували рішення Новомосковської ради № 441 «Про передачу земельних ділянок в користування» в частині виділення ділянки О.В. Стретович за адресою: м. Новомосковськ, пл. Перемоги (р-н вул. Шевченка) та № 801 від 24.09.2009 р. «Про поновлення договорів оренди земельних ділянок» в частині поновлення договору оренди тієї ж ділянки під торгівельний ряд від 22.12.2004 р.

По-друге, задовольнили протест прокуратури про скасування рішення VII сесії VI скликання Новомосковської міської ради № 182 від 15.04.2001 року «Про звільнення КП НККП від перерахування до бюджету орендної плати, отриманої у 2008-2010 роках».

Три кордони міліції на шляху до зали засідань міськради забезпечили порядок і виконання регламенту. Під вікнами чергували обурені підприємці, які працюють на території площі Перемоги. Вони вкрай незадоволені рішенням депутатів щодо перенесення торгівельних рядів з проїжджої частини. Проте депутати скасували своє попереднє рішення про відхилення протесту прокуратури та вирішили створити комісію, яка протягом 10 днів має вирішити питання про визначення місця розташування для переселених підприємців.

Останні сприйняли таке рішення, як тиск на малий бізнес. Проте воно є законним. Тепер головне, щоб люди не лишилися без роботи, а влада дотрималася обіцяного та справедливо розв’язала цю проблему.

Можливо, Вам буде цікаво

By