День Святої Трійці

Минулої неділі православні християни святкували одне з найбільших християнських свят – Трійцю. Свято має кілька назв: День Святої Трійці, сходження Святого Духа, П’ятидесятниця…

У народі Трійцю часто називають Зеленим святом, бо вважалося, що весна завершилася і почалося літо, коли навкруги вже пишно буяє зелень.

За традицією, напередодні свята дівчата, діти та молодиці йшли в гаї, на луги збирати зілля: чебрець, полин, любисток, васильки, материнку, м'яту, а ввечері уквітчували хати гіллям клена, липи, ясена. На Зелені Свята мали бути заквітчані хата, подвір'я, пасіка, ворота. Долівку в хаті встеляли чебрецем, полином, лепехою. Букети з чебрецю, м'яти, волошок ставили на підвіконні, за ікони також клали квіти. Селяни вірили, що в клечанні ховаються душі померлих родичів. Освячуючи своє обійстя, очищали його від злих сил. Троїцьку клечальну зелень зберігали й згодом використовували для приготування лікувального купелю.

У неділю зранку люди вбиралися у святковий одяг і йшли до церкви. Після церкви дівчата і хлопці йшли в ліс, де водили хороводи, співали, жартували. Звивши вінки на живих березах, хлопці їх обережно відламували і подавали дівчатам, щоб ті ввечері пустили їх на воду, як на Купала, спостерігаючи, чи швидко пливуть, чи не підуть під воду, чи з'єднається вінок дівчини з іншим вінком, на який вона загадала, чи не пристане до берега тощо. Троїцькі розваги починалися з понеділка і тривали цілий тиждень.

В Новомосковську цьогоріч святкування почалося з відправлення святкових літургій в усіх храмах міста.

А до Свято-Троїцького храму УПЦ КП, у якому цього дня відзначається храмове свято, на богослужіння завітав єпископ Дніпропетровський та Павлоградський Симеон (на фото). Владика завжди з радістю відвідує місто на Самарі, де вшановуються православні традиції. Єпископ поділився враженнями про наше місто і зазначив, що за півтора року його перебування на Дніпропетровщині козацький край справив на нього дуже хороше враження.

– На сьогодні з Київським патріархатом ототожнюють себе 14 мільйонів українців – це потужна церква, – зазначив владика Симеон. Дорога у нас може не завжди легка, але правдива, бо ми у своїй хаті, де, за словами Кобзаря, своя правда, і сила, і воля, – додав високий гість.

Єпископ Симеон побажав усім новомосковцям доброго здоров’я, всіляких щедрот від долі та допомоги милосердного Господа.

Цього дня у міському будинку культури для городян було проведено святковий концерт (колишній БК ім. Кірова), в якому взяли участь творчі колективи міста.

Можливо, Вам буде цікаво

By