Боротьба з “козаками” триває

05.07.2011 о 17.30 на автошляху «Харків-Симферополь» за с.Піщанка невідомі особи в форменому одязі, схожому на форму працівників ДАІ, зупинили автомобіль громадянина Росії та за нескладання адміністративного протоколу за нібито порушення правил дорожнього руху вимагали та отримали від водія 3000 російських рублів. Невідомі особи встановлені, проводиться додаткова перевірка.

10.07.2011 на 134 км автошляху «Харків-Симферополь» затримані двоє мешканців Новомосковського району і один мешканець м.Новомосковська, які були одягнені у форму, зовні схожу на форму працівників ДАІ та, зупинивши автомобіль під керуванням громадянина Росії, вимагали від останнього 2000 гривень за нескладання адміністративного протоколу за нібито порушення правил дорожнього руху. Слідчим відділом Новомосковського міського відділу міліції порушено кримінальну справу за ст. 353 КК України (самовільне присвоєння владних повноважень або звання службової особи карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до 6-ти місяців, або обмеженням волі на строк до 3-х років).

11.07.2011 на 138 км автошляху «Харків-Симферополь» двоє невстановлених осіб, одягнені у форму, зовні схожу на форму працівників ДАІ, зупинили автомобіль під керуванням громадянки Росії та за нескладання адміністративного протоколу за нібито порушення правил дорожнього руху вимагали та отримали від неї 2000 гривень. Проводиться додаткова всебічна перевірка.

24.07.2011 на автошляху «Харків-Симферополь» поблизу м. Перещепино затримані двоє чоловіків, які на момент затримання були одягнені у форму, зовні схожу на форму працівників ДАІ, та є членами Перещепинського громадського формування з охорони громадського порядку, які за допомогою жезлу зупинили автомобіль з державним знаком Російської Федерації та вимагали від водія документи для перевірки з причини нібито порушення ним правил дорожнього руху. Новомосковським міським відділом міліції за цим фактом порушено кримінальну справу за ст.353 КК України.

25.07.2011 на автошляху «Харків-Симферополь» поблизу м. Перещепино двоє чоловіків у форменому одязі, зовні схожому на форму працівників ДАІ, за допомогою жезлу зупинили автомобіль з державним знаком Російської Федерації та за нескладання адміністративного протоколу за нібито порушення водієм правил дорожнього руху вимагали і отримали від нього 10 000 російських рублів. В ході проведення оперативно-розшукових заходів шахраї були затримані, Новомосковським міським відділом міліції за цим фактом порушено кримінальну справу за ст.353 КК України.

Новомосковським міським відділом міліції ведеться відкрита боротьба проти незаконної діяльності таких громадських формувань з охорони громадського порядку. Але, на жаль, ця проблема досі актуальна.

В попередньому матеріалі про так званих козаків в травні 2011 року через місцеві ЗМІ ми розповідали про причини такого становища на автошляху державного значення, який проходить територією Новомосковського району та засилений козацькими громадськими формуваннями, які тільки і роблять, що переймаються «порушеннями правил дорожнього руху». Зараз акцентуємо увагу на результатах боротьби з ними.

В 2011 році в Новомосковському міському відділі міліції зареєстровано 21 повідомлення на незаконні дії членів громадських формувань, за якими порушено 3 кримінальні справи за ознаками злочину, передбаченого ст. 353 КК України, та одну за ознаками злочинів, передбачених ст. 353 і ч.2 ст. 190 КК України у відношенні двох осіб. За рештою матеріалів прийняті рішення про відмову в порушенні кримінальних справ, які до теперішнього часу Новомосковською міжрайонною прокуратурою не скасовані.

Під час затримання членів громадських формувань новомосковською міліцією у період з 2008 по 2011 рік був вилучений формений одяг працівників міліції: 15 курток, 45 сорочок, 45 штанів, 45 головних уборів, 19 жезлів працівників ДАІ, 45 портупей білого кольору, 45 кобур білого кольору, 2 комплекти апаратури для вимірювання СО у відпрацьованих газах автомобілів, а також за здійснення незаконної діяльності у членів громадських формувань вилучено 19 автомобілів, з яких 14 – за порушення правил дорожнього руху.

З початку 2011 року працівниками міськвідділу було здійснено понад 100 об’їздів дільниць автошляхів «Харків-Симферопіль» та «Знам’янка-Луганськ-Ізварино». З метою попередження незаконної діяльності членів ГФ працівниками ДАІ водіям на вищезазначених автошляхах вручаються інформаційні листи.

За вказаний період у відношенні членів Перещепинського ГФ складено 36 адміністративних протоколів (ст.ст. 130, 126, 121, 51, 185 КУпАП) та винесено 31 офіційне попередження про недопустимість скоєння антигромадської поведінки та вчинення протиправних дій.

В квітні 2011 року по вул. Радянській м. Новомосковська розроблений та встановлений інформаційний стенд із зверненням до громадян про випадки шахрайства на дорогах. Такі інформаційні стенди розташовані при в’їздах зі сторони м. Харкова та м. Запоріжжя.

За поданням Новомосковського міського відділу міліції Новомосковською міжрайонною прокуратурою до Дніпропетровського окружного адміністративного суду направлено позовну заяву про визнання діяльності Перещепинського ГФ такою, що не відповідає вимогам Закону України «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону». Дата розгляду неодноразово переносилась у зв’язку з неявкою відповідача або позивача.

21.07.2011 року відбулося судове засідання, на якому винесено ухвалу про залишення справи без розгляду в зв’язку з повторною неявкою позивача.

28.07.2011 в Новомосковській міжрайонній прокуратурі відбулася координаційна нарада за участю керівництва міського відділу, на якій одним з питань було розглянуто стан документування незаконної діяльності громадських формувань та розслідування кримінальних справ. Це питання Новомосковський міжрайонний прокурор взяв під особистий контроль.

Нагадуємо, що в Україні водії повинні зупинятися лише на вимогу працівників міліції і можуть сміливо ігнорувати так звані козацькі патрулі, які не мають права здійснювати екологічний контроль транспортних засобів, складати адміністративні протоколи, а тим більше стягувати штрафи. Якщо ж ви зупинилися на вимогу працівників «екологічної безпеки» чи ще будь-кого у форменому одязі, схожому на одяг працівників ДАІ, і вимагають гроші за якесь порушення, поясніть їм, що ви знаєте адресу найближчого відділу міліції, й сміливо їдьте далі, або зателефонуйте до чергової частини Новомосковського міського відділу міліції за телефонами 102 чи (05693) 7-31-66.

Можливо, Вам буде цікаво

By