Перше вересня скасовується?

«Я дав письмове доручення, щоб розглянули на належному рівні всі випадки по закриттю шкіл – і ми їх розглянемо і, безумовно, такої тенденції не буде, якщо вона почалася, вона буде припинена. Ми не допустимо цього», – сказав Президент України Віктор Янукович під час «Розмови із країною».

«Ми не лише не закриватимемо школи, ми створюватимемо навчально-виховні комплекси (НВК), до складу яких входитимуть і садок, і школа. Таких НВК в області буде створено лише цього року 26, більшість з яких – в селах», – розповідав навесні журналістам губернатор області Олександр Вілкул.

Згідно програми Президента, в Україні жодної школи закрито не буде, проте керівництво м. Новомосковська і тут «відзначилось». Під час підготовки учбових закладів до навчального року в нашому місті відбувалися дивні речі. Один із прикладів саботування відкриття школи 1-го вересня довелося спостерігати кореспондентам газети та АТН.

Навчальний процес у ВЗШ №9 опинився під загрозою зриву. Чому? Розповідає директор ВЗШ №9 (вечірньої школи) Петро Іванович Токар.

– У 2009 році від імені учнів школи було написано лист до депутата ВР Олега Царьова про можливий продаж приміщення вечірньої школи. Судячи з відповіді обласного відділу освіти, стало зрозуміло, що було перекручено сам зміст листа, оскільки в ній повідомлялося, що школу ліквідовано не буде. Тобто мова йшла не про приміщення, а про школу як юридичну особу. Тодішня заступниця міського голови із соціальних питань пригрозила: якщо не припиню писати, то їй буде шкода розлучатися зі мною, як із керівником. І всім було обіцяно, що приміщення школи ніхто не зачепить. Потім з’ясувалося, що приміщення вже продано. На нього в свій час було накладено арешт, і за експертною оцінкою приміщення на «червоній» лінії площею майже 300 кв.м. було продано за 171 тис.грн. (на сьогодні – трохи більше 20 тисяч доларів США). Відкритих торгів не було, тож виникає питання законності самого продажу. А головне, що продавалося приміщення як «нежитлове», хоча від початку (з 1967 року) тут знаходиться школа!

Я написав звернення до прокуратури.

Перше вересня скасовується?– Коли нові власники заявили про своє право на приміщення?

– 7 серпня цього року вчитель з історії, проходячи повз школу, побачив, що замки вхідних дверей зламані, – та одразу зателефонував мені. Я викликав міліцію. Разом з нею до школи приїхали депутати міської ради. Потрапивши до школи, ми побачили, що двері до кабінетів зламані, частково вивезено майно, розкомплектовано комп’ютери. Міліція опечатала приміщення і сповістила всіх, що відкрити його можна лише за присутності власника та представників управління освіти. Потім керівництво міліції надало мені відповідь, що ніякого злому не було, а начебто згідно договору проводились ремонтні роботи по заміні замків. У мене є відповідь начальника міліції, згідно якої мені було відмовлено у порушенні кримінальної справи проти самоуправців. Мені досі не зрозуміло, навіщо при заміні замків вивозити комунальне майно? Крім того, працівники міліції ключ від приміщення також передали представникам нового власника, які ніякого відношення до майна, яке належить управлінню освіти, не мають. Матеріально-відповідальною особою за нього є директор школи, тобто я. До речі, все це майно утримується на балансі управління освіти. Але власники дивним чином взяли майно за розпискою. Після цього я оскаржив дії міліції щодо відмови у порушенні карної справи у міського прокурора. Питання, як я розумію, вирішується.

– Що відбувається в школі зараз?

-22 серпня наказом управління освіти, у зв’язку із виробничою необхідністю, мене було відкликано з відпустки для того, щоб я прийняв майно, передане міліцією новим власникам. Проте потрапити до приміщення школи я зміг лише у п’ятницю 26 числа. Увійшовши до школи, я побачив, що приміщення… порожнє! Звідти було вивезено все, включаючи й дорогу комп’ютерну техніку. Цього разу були зламані двері кабінетів, відкритий сейф, в якому зберігалася документація суворої звітності. Вона, до речі, також зникла. Проте до приміщення школи заносилося… раніше вивезене шкільне майно! Таким же способом, як і вивозили – через вікно з двору. Я відмовився приймати майно у такому стані і без опису (пошкоджені столи, розкомплектована комп’ютерна техніка) та знову звернувся до прокурора, який порадив мені написати заяву про крадіжку. Що я й зробив.

– Як ви оцінюєте дії представників нового власника приміщення?

– Юристи кваліфікують такі дії, як самоуправство. Та й працівники міліції мене, по меншій мірі, здивували, адже зі школи вивозилося комунальне майно без відома директора. Лише я є відповідальним за його збереження.

– На що ви сьогодні сподіваєтесь?

– Ми сподіваємось відстояти це приміщення для школи, адже, по-перше, воно від початку будувалося, як школа, і на це є рішення виконкому, а по-друге, нас хотіли переселити на околицю міста, що може знищити школу, як таку. Та й її відвідування стане недоступним для більшості учнів. Колектив школи звернувся до Президента та губернатора. Зараз чекаємо на приїзд заступника облдержадміністрації Марії Пустової.

Міський голова Сергій Мороз, який приїхав на місце, оглянув приміщення та розпитав у директора та міліції про обставини ситуації. Представники міліції запевнили мера, що, підписавши розписку, нові господарі приміщення несуть відповідальність за збереження майна. Проте в розписці не зазначено, що вони попереджені про кримінальну відповідальність за його втрату або псування. А, між іншим, такий факт має місце: шкільні парти подряпані, погнуті, деякі взагалі без верху, комп’ютери розкомплектовані, комунікації комп’ютерного класу понівечені та не функціонують.

Коли викладачі спитали міського голову про його позицію щодо подій, які відбулися у школі, то він запевнив їх, що вона залишається незмінною, і з 1 вересня діти мають навчатися там, де й навчалися.

Заступник губернатора Марія Пустова того дня прибула із робочою поїздкою до Новомосковська, де перевіряла хід підготовки СЗШ №4 до початку навчального року, а заразом відвідала і вечірню школу, де на власні очі побачила, що тут відбувається та поспілкувалася з директором. Передаючи слова Олександра Вілкула, вона заявила: «Жодну школу закрито не буде! І в Новомосковській вечірній школі №9 з 1 вересня мають розпочатися заняття!» Відповідальність за виконання наказу голови області Марія Пустова поклала особисто на міського голову Сергія Мороза та в.о. начальника управління освіти Людмилу Безкровну.

Міський голова пообіцяв заступнику губернатора звернутися до прокуратури про порушення кримінальної справи щодо самоуправства нових власників.

Хоча М. Пустова й наказала будь-якими силами та методами приступити до усунення безладу, який вчинили самоуправці, наведення ладу у приміщенні школи розпочалося лише у вівторок 30 серпня у другій половині дня, тобто аж через чотири дні. До цього моменту свій робочий час колектив школи проводив на сходинках біля закритої школи, а ключ від неї знов опинився у власників приміщення.

Ось так місцева влада продемонструвала вміння захищати комунальне майно та конституційне право учнів на освіту. Подібна нерозторопність керівництва Новомосковська стає недоброю звичкою, а інколи й зовсім нагадує саботаж. Адже саме там, де обласне керівництво концентрує як свою, так і увагу місцевої влади, робота гальмується, що йде врозріз із програмами Президента України та губернатора області.

Навчальний рік ще не розпочався, а учні вже йдуть до вечірньої школи, аби дізнатися – чи будуть вони навчатися. Адже містом ширяться чутки, що школу закрито. Проте педагогічний колектив сподівається, що для місцевої влади слово губернатора чогось варте та запрошує всіх учнів на свято знань.

Можливо, Вам буде цікаво

By