Принциповість на сторожі порядку

У середу, 14 вересня, відбулася XIІІ чергова сесія Новомосковської міської ради депутатів.

На засіданні були присутні: народний депутат України Микола Солошенко, депутати обласної ради Олександр Барсук, Вікторія Шилова та Сергій Рєзнік, керівники служб міста, члени міськвиконкому та представники ЗМІ. Самих же депутатів міськради набралося 39.

Обравши секретаріат та лічильну комісію, депутати затвердили чергу денну. Однак вісім із п’ятнадцяти питань, розгляд яких передбачався частиною «Різне», було знято і перенесено на наступні сесії. Причиною тому стало те, що ці питання не розглядалися деякими депутатськими комісіями.

Не всі депутати можуть звикнути й до дотримання регламенту, і продовжують вносити проекти рішень вже під час засідання. На цей раз більшість народних обранців проявила принциповість.

Та не зовсім доречною виглядала категоричність міського голови С. Мороза у дотриманні норм регламенту, коли присутня на засіданні депутат облради Вікторія Шилова, між іншим заступник голови обласної ради та уповноважена з прав людини, звернулася із пропозицією внести до черги денної звернення до депутатів для надання інформації щодо ситуації, що склалася навколо ВЗШ №9 (вечірньої школи), яку рішенням Дніпропетровського господарського суду збираються виселити із приміщення. Міський голова Сергій Мороз не задовольнив прохання навіть на 3-хвилинну промову, а за порушення регламенту обіцяв закрити сесію або видалити депутата облради із зали за допомогою наряду міліції. Вікторія Шилова звернулася до нардепа Миколи Солошенка за підтримкою, але він також наголосив на дотриманні норм регламенту.

Розпочато сесію було з докладу головного лікаря міста Юрія Письменного про створення комунального некомерційного підприємства «Новомосковський міський центр первинної медико-санітарної допомоги». Проте, вже за звичним сценарієм, доповіді ніхто не почув, адже за словами міського голови «все обговорювалося на комісіях та у депутатський день…». Тож – що і навіщо створили депутати, городяни мають дізнатися, а, можливо, й відчути лише під час отримання медичної допомоги. Так чи інакше, але рішення було прийнято 33-ма голосами.

Другим доповідав заступник міського голови Олександр Воскобойник з питання соціально-економічного та культурного розвитку м. Новомосковська за перше півріччя 2011 року. Звіт було прийнято одноголосно.

Перейшовши до земельних питань, головуючий надав слово начальнику відділу земельних відносин Ользі Олійник. Вона представила проект рішення Про затвердження програми розвитку земельних відносин та охорони земель м. Новомосковська на 2011-2018 рр. Цю програму було розроблено з метою завершення земельної реформи. Нею передбачено інвентаризацію земель міста та встановлення його меж, а також розмежування державної та комунальної власності. На всю програму планується витратити майже 416 тис. грн. Програму було підтримано.

Рішення з інших земельних питань, стосовно яких доповідав голова постійної депутатської комісії з землеустрою Ігор Олійник, також були прийняті.

Депутатом Олександром Шаркуном було піднято питання щодо встановлення в районі будинку №41 по вулиці Радянській нових кіосків, незважаючи на задекларовану тотальну боротьбу із малими архітектурними формами на «червоній лінії» міста. На що міський голова Сергій Мороз відповів, що особисто контролює це питання і дав роз’яснення, що вони встановлюються згідно рішення міської ради депутатів попереднього скликання. За його словами, в цих кіосках мають продаватися газети та журнали. Дивно, але в одному з них продаються хлібо-булочні вироби (район ТЦ «Сіті»), хоча й впритул до нього стоїть хлібний кіоск, і гострої необхідності в ще одному немає, а в іншому, який тільки планують відкрити, встановлено вітрину-холодильник для продажу напоїв. Яке відношення ці МАФи мають до преси, невідомо, але меру, мабуть, видніше.

Головний фінансист міста Тетяна Дакова доповіла про внесення змін до рішення міської ради від 6 січня 2011 року № 55 « Про бюджет міста Новомосковська на 2011рік». Депутати підтримали пропозицію одноголосно.

До міської ради надійшла пропозиція звільнити ТОВ «КК «КомЕнерго-Новомосковськ» від сплати державного мита при подачі позовних заяв до суду (стосовно боржників по сплаті комунальних послуг), яке зараховується до місцевого бюджету. Депутат Віталій Соловйов запропонував відмовити керуючій компанії, мотивуючи тим, що це не комунальне підприємство, а комерційне, й що це, за словами депутата, «розв’яже їм руки у боротьбі із нашим населенням». Депутати дослухались до зауваження колеги та відмовили КомЕнерго-Новомосковськ у звільненні від мита.

Олександр Воскобойник, який є головою депутатської комісії з депутатської етики, доповів про ситуацію, що склалася на міських кладовищах. Він запропонував затвердити рішення, яким міська рада зобов’язала б керівництво Новомосковського РВ УМВС України у Дніпропетровській області (начальник М. І. Гавриленко) виконати заходи з припинення проведення будь-якої діяльності КП «Райкомунгосп Новомосковського району» на території кладовищ міста Новомосковська і звітувати про хід їх виконання на наступній сесії міської ради.

Із деякими змінами рішення було прийнято. Присутні на засіданні жителі міста заявили, що самоуправці й досі заважають ховати людей, оминувши згадане підприємство, на що Сергій Мороз порадив викликати міліціонерів, які б чергували на кладовищі до завершення поховань.

Депутати також рекомендували керівництву Новомосковського РВ УМВС України у Дніпропетровській області прискорити проведення слідства щодо розшуку осіб, винних у фізичній розправі над працівниками міських кладовищ та притягнення їх до кримінальної відповідальності.

Можливо, Вам буде цікаво

By