Мешканці двох селищ на Дніпропетровщині скаржаться на сморід та забруднення

На сморід та забруднення скаржаться мешканці двох селищ на Дніпропетровщині. Чотири тисячі людей невдоволені сильним запахом від свиноферми, яка працює неподалік. Санстанція району заявляє, що виробництво працює незаконно. Власники ж підприємства звинувачують місцеву владу у перешкоджанні господарській діяльності численними затримками з видачею дозволів.

Місцеві жителі доведені до відчаю. П’ять років тому поблизу їхнього села запрацювала свиноферма. Відтоді, каржаться, смородом просякло усе навкруги.

Михайло Барташ, мешканець с. Піщанка: “Юго-восточные ветра – невозможно, все воняет. И на улице, и дома. У нас, чтоб открыть окно, об этом речи нет, я не понимаю, как можно… Все идет в атмосферу и все идет на село…”

Селяни кажуть: на території ферми облаштований відстійник. Він ущент заповнений нечистотами, і отруює не лише повітря, а й ґрунтові води.

Селяни: “Это все идет в речку и это все мы пьем. Как тут можно жить? Воздуха нет, воды нет”.

Працівники санстанції засвідчили – випаровування нечистот призвело до надмірного вмісту в повітрі аміаку.

Євген Тополя, санітарний лікар Новомосковської районної СЕС: “Были проведены замеры проб воздуха на аммиак, выявлены превышения, поля фильтрации не закончены, биологическая очистка сточных вод не проводится, в связи с этим появляется запах”.

Фахівець запевняє – підприємство, в якому п'ять тисяч поголів'я, працює незаконно. Власник не отримав дозволу на його роботу, хоча існує свиноферма вже п'ять років. Тричі санстанція намагалася закрити виробництво. Сільські чиновники теж зарадити цій ситуації не можуть.

Тетяна Фоменко, в.о. сільського голови с. Піщанка: “Це дуже гостре питання. Зі сторони влади все, що від нас потребувалось – ми написали листи в усі інстанції, які тільки можливо – в прокуратуру, санстанцію. На сьогодні це птання чомусь не вирішується”.

У прокуратурі ситуацію поки що не коментують. Кажуть, нині триває перевірка роботи підприємства. Між тим власник погоджується, що на виробництві є низка порушень.

Санасар Куюмчан, власник свинарного підприємства “Сігма”: “Я согласен и обязан улучшить ситуацию… Да, у нас есть нарушения, но сказать, что мы не имеем права заниматься свиноводством, это брехня, я заявляю. Нарушение – выброс аммиака в воздух – мы обязаны уменьшить…”

Водночас, власник свиноферми сам заходився позиватися до районних чиновників Новомосковська. Мовляв, ті гальмують введення в експлуатацію підприємства.

Можливо, Вам буде цікаво

By