Нелогічне ціноутворення

Останнім часом все більше дорікань з боку населення викликають розрахунки тарифів за користування ліфтами у багатоповерхових будинках. Адже й насправді виникають суперечливі відчуття, коли дізнаєшся, що ти сплачуєш не за інтенсивність користування ліфтом тобою та твоїми співмешканцями, а, чомусь за нерухомі квадратні метри бетонного перекриття власного помешкання.

Звернувшись до пересічних мешканців багатоповерхівок із запитанням: – Як, на вашу думку, має нараховуватися плата за ліфт – за квадратурою чи за кількістю мешканців? – ми отримали такі коментарі:

  • Надія Миколаївна: – Звісно, за кількістю мешканців квартири. Наприклад, в одній трикімнатній – одна чи дві людини, а в іншій – п’ять. Тож мешканці якої з квартир їздять частіше? Виходить, що один платить за іншого.
  • Марія: – Я вважаю, що з кожної квартири має збиратися однакова сума, адже одна людина може проїхати декілька разів, а троє чи четверо її сусідів – жодного разу. І площа житла тут ні до чого. Загальна сума має бути розділена на кількість квартир.
  • Сергій Дмитрович: – Лише за кількістю мешканців! Чим більше мешканців у квартирі, тим вони частіше користуються ліфтом – дуже проста логіка.
  • Тетяна Олександрівна: – Я мешкаю на першому поверсі – бракувало мені ще й за ліфт платити, яким не користуюся! Інші мають платити із врахуванням кількості мешканців у квартирі.
  • Олексій Іванович: – Чим більше мешканців, тим частіше їздить ліфт. За кількість і треба сплачувати. До чого тут площа житла? Це нелогічно! Та чи мало в нас таких недоречностей? Скажу більше – ліфти, окрім самих мешканців, ніхто не прибирає. Проте хтось отримує за це гроші. І такого в нас скрізь і багато!

Не всі опитані змогли аргументувати свої відповіді, але абсолютна більшість висловилася на користь нарахування за ліфт в залежності від кількості мешканців квартири.

Інженер з безпеки підприємства «Підйомник», яке опікується ліфтами у Новомосковську, Григорій Степанович Земляний під час телефонної розмови розповів, що такий принцип розрахунку вартості користування ліфтом використовується ще з радянських часів і закріплений постановами уряду, тому й змінити його на місцевому рівні, обійшовши центральну владу, неможливо.

Також обурюються й ті новомосковці, які мешкають на першому і другому поверхах, адже і на них також нараховується плата за користуванням ліфтом. Для них надаємо інформацію про те, як можна відмовитися від такої «послуги» – Відповідно до ч.2 ст.14 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги», ціни/тарифи на комунальні послуги та послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій формуються і затверджуються органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування відповідно до їхніх повноважень, визначених законом. Отже, дане питання врегульоване на місцевому рівні – і вам необхідно звернутися до органу місцевого самоврядування (виконавчого комітету, відповідного відділу) чи до ЖЕКу для отримання необхідної інформації. ЗУ «Про житлово-комунальні послуги» надає вам таке право. Згідно п.2 ч.1 ст.20, споживач має право одержувати в установленому законодавством порядку необхідну інформацію про перелік житлово-комунальних послуг, їх вартість, загальну вартість місячного платежу, структуру ціни/тарифу, норми споживання, порядок надання житлово-комунальних послуг, їх споживчі властивості тощо. Тож отримавши таку інформацію, а краще акт, відповідно до якого вас зобов’язали сплачувати за послуги ліфтом, ви і самі зможете захистити свої права.

То насправді, в якому ж часі ми живемо? Декларуючи велике прагнення вступити до Європейського союзу, ми не маємо можливості вирішити проблеми ще пострадянського періоду.

Можливо, Вам буде цікаво

By