Ти могутня, рiдно мово!

З 21 лютого шкільна громада НВК «ЗНЗ №1 І-ІІІ ступенів – ДНЗ» провела комплекс заходів, присвячених Міжнародному дню рідної мови: прикрашали інтер’єри плакатами із висловлюваннями видатних особистостей про українську мову, оформлювали пропагандистські бюлетні, книжкові виставки, брали участь у відкритих уроках, конкурсах, концертах, вікторинах тощо.

На загальношкільній лінійці учні 7-9 кл. (вч. Л. Пилипенко) декламували вірші про рідну мову, згадували сторінки скорботного календаря, з якого постає бібліографія нашої мови, та закликали плекати її. Під час проведення інтегрованого уроку (українська література, історія України) за темою: «Жив, любив і не набрався скверни, ненависті, прокльону, каяття» (вч. І. Грицай, Т. Білокриницька) випускники 11-Б кл. висловлювали власні міркування щодо дисидентського руху, шістдесятництва, збереження людської гідності, незламності духу Василя Стуса, що своїм життям і творчістю зробив виклик тоталітарній системі.

Сім´ї Грицаїв, Жуковських, Романенків запросили учнів 8-11 кл. на урок літератури рідного краю за темою: «Найвища краса у світі – це краса вірності» за творчістю нашого земляка О.Гончара, який провели у форматі проекту (вч. І. Грицай). Родинний проект було презентовано саме в День захисника Вітчизни. Зразковий художній колектив «Сяйво» (кер. І. Грицай) привітав глядачів – представників майбутнього покоління – запальною композицією «Клен зелений» у виконанні С. Жуковського, Н. Грицая, Е. Олійник.

27 лютого у НВК №1 відбувся шкільний етап Всеукраїнського конкурсу «Читач року – 2012» (шк. бібл. Л. Пересунько, Г. Казакова, вч. І. Грицай), у якому взяли участь учні 6-7 класів. Після проведення трьох етапів були визнані переможці: М. Рєпка (7 кл.), М. Бондар (6 кл.), які, на нашу думку, гідно представлять школу на міському конкурсі.

Наш край має славні звичаї та традиції, у яких втілився одвічний потяг людей до статків, щастя, добра, краси, високої моралі. Саме в цьому змогли переконатися глядачі 5 та 6 класів на фольклорному святі «Дванадцять місяців» (вч. Казакова). Учні 6-го та 9-го та класу представили калейдоскоп обрядів наших предків, пов’язаних із зміною пір року: співали колядок та щедрівок, весело закликали весну, пригощали всіх присутніх жайворонками з тіста. Навіть примхлива принцеса (Є. Рєвіна) з казки С.Маршака «Дванадцять місяців» змогла переконатися, що все повинно бути за законами природи.

Переконані, що проведення саме таких заходів сприяє поверненню до духовної культури свого народу, до його забутих джерел, що живили його дух, оберігали чистоту душі.

Літературно-мистецький захід «Ні! Я жива, я буду вічно жити, бо в серці маю те, що не вмирає», присвячений Дню народження Лесі Українки (бібл. Л. Пересунько, вч. І. Грицай) об´єднав декламаторів(4,8 кл.), музикантів (учні школи естетичного виховання, кер. Н. Литвин), танцюристів (зр. худ. кол. «Сяйво»), художників – усіх шанувальників творчості Дочки Прометея. Ведучі Є. Романенко та О. Шиян разом з присутніми гортали сторінки життя і творчості поетеси. Театральна інсценізація уривку з драми-феєрії «Лісова пісня» спонукала глядачів до роздумів щодо одвічних цінностей людства.

1 березня відбувся Всеукраїнський конкурс «Соняшник» для учнів 1-11 класів, що став вінцем декади тижня української мови та літератури.

Нитки часу, об’єднуючись, сплітають правдивий літопис, який не має кінця. Історія відображається в житті людей, у фарбах художників, у ритмах поетів та у словах письменників. Сьогодні важко собі уявити суспільне життя або життя окремої людини без мови. Тож плекаймо рідну мову!

Можливо, Вам буде цікаво

By